Tarts Velünk Te is!
23328 regisztrált felhasználó

Tégy jót azzal, akivel valami rosszat tettél!

2017. december 27.

A jó cselekedetek hava, és az évvégi visszatekintés jó alkalom lehet arra, hogyha elkövettünk valami rosszaságot az évközben, még pár napunk pont van kijavítani azt, és a vele járó negatív érzéseket itt hagyni 2017-ben. Tökéletes bocsánatkérés, minden alkalommal, amikor valami rosszul sül el? Létezik vajon ilyen? Érdemes utána járni, mert bármi is legyen a válasz, az eredmény biztosan nem marad el! Tégy az év utolsó napjaiban valami igazán jót, kérj bocsánatot, ha megbántottál valakit.

- Tudod, az a vicces, hogy nem is az zavart annyira, amit tett, hanem ahogy bocsánatot kért. – meséli Mary. - Azt mondta, hogy elnézést kér, ha megbántott. Ha? Hiszen elfelejtette a születésnapomat!

Korábban már több száz, fentihez hasonló történetet hallottam pácienseimtől. Bárki, akinek egy kelletlen bocsánatkérést címeznek, tudja, hogy az őszinteség (vagy annak hiánya) fontosabb, mint maguk a szavak. Egy hamis bocsánatkérés nagyobb kárt tud okozni, mint maga az a dolog, amiért bocsánatot kérsz. Szóval, legközelebb, amikor be kell vallanod egy hibát, tartsd észben a következő három dolgot. Ezáltal meggyőződhetsz róla, hogy a bocsánatkérésed valóban elérte a célját.

  1. Felejtsd el a magyarázkodást

A bocsánatkéréshez nem szükséges semmiféle indok, értékelés vagy magyarázkodás. „Sajnálom”- ez az egyik leginkább gyógyító hatású szó a nyelvünkben, még akkor is, ha csak magát a szót mondjuk ki. Ez az egy szó: „Sajnálom” a bocsánatkérést fogadó szívében épp annyit nyom, mint a „Szeretlek”, és elengedhetetlen a tartós kapcsolatok fennmaradásához. Mi azonban úgy érezzük, hozzá kell tennünk még valamit, mint például: „de annyira csalódott voltam”, vagy „de igazán megbántottál”. Vajon miért érezzük mindig szükségét annak, hogy mentegessük magunkat? Amikor rájövünk, hogy megsértettünk vagy megbántottunk valakit, zavarba jövünk és megijedünk. Ösztönösen szeretnénk megvédeni magunkat a következményektől, a haragtól, a fájdalomtól. Mindig egy kis időbe telik megemészteni és feldolgozni, hogy mit csináltam, miért csináltam, és annak a helyébe képzelni magam, akit megbántottam. Egy valódi bocsánatkérés sosem jön és nem is jöhet azonnal. Perspektíva, kiszolgáltatottság és bátorság szükséges hozzá.

„Sajnálom” – ez nyelvünk egyik leggyógyítóbb egyszavas mondata.

  1. Mondd ki a szavakat

Az egyik legpozitívabb hatás a sértett fél és a sérelmet okozó fél között, hogy mindkettőjük szíve megenyhül a másik irányában. Az irodámat felkereső párok között a bűntudat őszinte kimutatására adott leggyakoribb reakció a hála. Úgy néz ki, mintha a megbántott személy egy érzelmi börtönben, a pokol tornácán lenne, aki a néhány bocsánatkérő szó hatására megmenekül.

  1. Ne kérd, hogy bocsássanak meg

A bűn természetétől függően eltart egy darabig, amíg a megbocsátásra kerül a sor. Megkérni valakit, hogy bocsásson meg azonnal- ezáltal bocsánatkérésed ellenszolgáltatásnak tűnhet. Várj. Légy türelmes és engedd, hogy a másik személy saját maga jusson a megbocsátás állapotába. Bárki elfelejthet egy születésnapot, lekéshet egy találkozót, beszélhet dühösen – mindannyian szakértők vagyunk a hibák elkövetésében. Az a fontos, hogy miként kezeljük a következményeket. Fogadd ezt el, és a bocsánatkérés és a megbocsátás folyamata sokkal könnyebb és sokkal gyógyítóbb lesz számodra is.

Forrás: Mindbodygreen

Szerző
Tissevits Mónika

Elkötelezett környezetvédő és állatbarát vagyok. Szeretem a logikai feladványokat, rejtvényfejtést, olvasást. Hiszem, hogy mindennek oka van és nincsenek véletlenek az életben.

Tissevits Mónika összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7804
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.