Tarts Velünk Te is!
22477 regisztrált felhasználó

Tanuljunk boldogságot!

2016. március 4.

Halk morajlás közepette megtelik a terem, hamarosan már keresni kell a szabad székeket. Jönnek fiatalok, idősek, középkorúak, baráti társaságok, párok és egyedülállók.

 

A közönség már nagyon fészkelődik, várja a kezdést. A nyitott ajtó mögött látszódik a készülődés. Majd egyszer csak megjelenik Bagdi Bella, a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke. Mosolygós csilingelő hangján felkonferálja dr. Bagdy Emőke professzorasszonyt. 

A professzorasszony a tőle már megszokott lendülettel kezdi előadását. A hazai és nemzetközi kutatások irányáról, ügyes paradigmaváltásáról beszél. Szerencsére mára eljutottunk oda, hogy azt kutatják, mitől boldogok az emberek.

Az optimizmusról és az örömről

Alapvetően a helyes optimizmust emeli ki, mely egy derűlátó, felelősségteljes, jövőt tervező, bátor élethez való hozzáállást jelent. Tudható, hogy az élethez való hozzáállásunkat a szüleinkről másoljuk. De mit tegyen az, aki pesszimizmust tapasztalt otthon, és az életét is e látásmóddal élte eddig? Emőke hangsúlyozza, hogy semmi gond, pusztán egy személyes elhatározás és döntés kérdése: mától elhatározod magad, hogy itt és most vége ennek, mostantól bátran tervezel, bizakodva tekintesz a jövőbe, elhatározod, hogy abban bízol, hogy sikerülni fog az, amit eltervezel.

 

Ehhez konkrét gyakorlati módszert is kapunk: reggel, amikor még nem nyitod ki a szemedet, de már felébredtél – ebben a félig éber állapotban beleteszed a fejedbe a gondolatokat, amiket szeretnél, hogy történjenek veled: ma valami jó fog történni velem, jó reggelem van, mindenkinek jó reggelt kívánok, akit szeretek. Egy fénysugarat végigvezetsz gondolatban a testeden, aminek hatására minden pici sejted örül. Ebben az állapotban a jobb agyfélteke aktív, amelynek olyan a kapcsolata a testtel, mint „anya-gyermek, csak olyan gyermek, aki szót fogad”. Így a szervezetednek instrukciót adsz. Az optimista látásmódot megtaníthatod magadnak lassan, apró pici lépésekkel.

Emőke elmeséli, hogy az öröm furcsa módon többször jelentkezik olyankor, amikor egy nehéz helyzet megszűnik, mint amikor valami jó történik velünk. Az öröm természeténél fogva rövid, villanásszerű és hamar hosszászokhatunk. Ezzel ellenben a tartós boldogság alappillérei, amikor azt tudom mondani, hogy "elégedett vagyok", "biztonságban érzem magam" és "szeretetkapcsolatban vagyok".

A professzorasszony felhívja figyelmünket, hogy mindig fontos visszatekinteni az igazi értékeinkre. Ha megkérdezik, mikor voltál igazán boldog – erre mindig valamilyen szeretetkapcsolat a válasz. Amikor valakit szerettél, vagy amikor valaki szeretett téged.

"Tekints az életedre úgy, mint egy alkotásra. Egy igazi műalkotásra." - javasolja Emőke..Te mit gyarapítasz, mit hagysz magad után?

Emőke nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy felhívja a közönség figyelmét, hogy a gyerekeinknek a szeretetreméltóságot kell megtanítsuk. A kapcsolatainkban is elkezdhetjük gyakorolni azt a nagyon hasznos filozófiát, hogy amire te vágysz, azt te add először, így beindul a hólabda effektus.

A hála fontosságáról

A hála mérhetetlen fontossággal bír a boldogság tekintetében. A professzorasszony érzékletesen mutat rá arra is, hogy a hálát vertikálisan, felfelé és horizontálisan az emberi kapcsolatainkban is érdemes gyakorolnunk. Felfelé az önreflexió, a magasabbról magunkra tekintés és a végtelen felé nyitás által. Ez a pszichológia szerint igazoltan pozitív hatással bír az emberre. Itt azt is végigvehetjük, hogy miért vagyunk hálásak: hogy élek, hogy egészséges vagyok, stb. Megtanulni értékelni, tudatosítani azt, amink van.

"Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk." Simone Weil francia filozófus csodálatos megfogalmazásában - idézi fel Emőke.

Egy tanulságos és érdekes kutatás eredményei

Ezután Emőke egy nagyon tanulságos és érdekes, a mai napig tartó kutatásról mesél.

Egy nagyon komoly születéstől halálig tartó életútelemző felmérés az emberek életében 4 tényezőt  vizsgál:

  1. siker – ki tudta-e bontakoztatni képességeit az élete során,
  2. egészség,
  3. boldogság,
  4. élettartam.

Az eredmény egyértelmű és megdöbbentő egyszerre: Azok, akiknek a párkapcsolata rendezett volt; a házasságuk tartós, hosszú távú; és kevés, de intenzív baráti kapcsolatot ápoltak, minden fenti tényező tekintetében sikert értek el. Tehát ha boldogok, sikeresek és hosszú életűek akarunk lenni, akkor érdemes megküzdeni a párkapcsolatunk nehézségeivel az elválás helyett, és mindenképpen minőségi időt szánni mind a párkapcsolatban mind a baráti körben a körülöttünk élőkre. Sajnos a mai kultúra ennek az ellenkezőjét sugallja – dobd el, cseréld le, ami nem jó, csak magadra gondolj!

"A kacagás zsigeri kocogás"

Az előadás legvidámabb részében Emőke a nevetés, kacagás feszültségoldó és egyéb áldásos hatásairól mesélt, mely nemcsak a lelki, hanem a biológiai egészségünkre is komoly gyógyító hatással bír.

Ezen kívül a mások segítése, az altruizmus áldásos hatásai is szóba kerültek. A családi közös vacsorázás pozitív hatásai is bizonyítottak ma már. Számos, könnyen alkalmazható lelki, testi egészséget erősítő egyszerű módszert ismerünk, „hát akkor meg mit halódunk itt?”

Kérdezz-felelek helyett hálaüzenetek

Az előadás végén lehetőség volt kérdezni az előadótól, de a közönség tagjai közül sokan kérdések helyett hálaüzenetet fogalmaztak meg Emőke felé. Az is egyértelmű, hogy a professzorasszony vég nélkül tudna beszélni a témáról és a közönség szomjazva itta magába a derűvel, humorra előadott jó tanácsokat.

 

Hamar elszaladt a két óra.
Végül egy kedves játékkal zártuk a Jobb Veled a Világ Estet.

Ha nyálmintát kellett volna adnom az előadás végén, egészen biztosan megnövekedett immunaktivitást mutattak volna ki belőle.
Hálás vagyok, hogy ma Magyarországon ilyen komolysággal foglalkozunk a boldogságtémával, és mindez nem ezoterikus köntösben, hanem tudományosan igazolt tények, mérések alapján.

 

Szerző
Hadrévy Borbála Cecília

Hiszem, hogy mindenki boldogságra született és a boldogságra való képesség mindenkiben benne rejlik – az életünk feladata, hogy ezt az ajándékot kibontsuk magunkban a világ örömére. Erre tanítom, ösztönzöm a körülöttem élőket.

Hadrévy Borbála Cecília összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7765
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

 

 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.