Tarts Velünk Te is!
24227 regisztrált felhasználó

Születési név: Optimizmus, édesanyja neve: Boldogság

2015. október 20.

Napjainkban egyre népszerűbb téma a boldogság keresése, avagy hogyan tudunk megvilágosodottá, kiegyensúlyozottá válni. Nagy bőszen nekiállunk mindenféle spirituális könyveket olvasni, melyek a következő gondolatokkal fogadnak minket: ,,Hónapokig ült étlen-szomjan egy fa alatt meditálva, mire elérte a boldogság eksztatikus állapotát.” Amint ezt, és az ehhez hasonló történeteket átnyálazzuk, elbizonytalanodunk: egyáltalán mi, földi halandók, egyszerű emberek lehetünk boldogok, élhetünk egyensúlyban?

A boldogság valójában

Az irodalom a boldogság fogalmát gyakran spirituális piedesztálra emeli. Emiatt a keresésünk elején elakadhatunk: úgy érezzük, hogy az életünket megváltó boldogság csupán egy elérhetetlen, messzi álom, amelyet csak aszkéta életmóddal, hosszú böjtöléssel, éjjel-nappal tartó meditációval lehet megkapni. Pedig tudományosan is bizonyított tény, hogy a boldogság tanulható. Itt a boldogságprogramban is ezeken a tanulmányokon alapuló feladatok segítenek minket boldogságszintünk fokozásához. Tehát a jó hír: a boldogság transzformálható a mi ,,szintünkre” is. A boldogság egy végtelenül egyszerű, de mégis sok mindent átfogó életérzés, életmód. Hiszen egyszerű dolgokon múlik, de ezeken rengeteget kell dolgozni, szemléletmódot kell váltani. Tulajdonképpen mit is jelent a nagybetűs BOLDOGSÁG? Nekünk, földi embereknek az egyensúlyt, harmóniát jelenti önmagunkkal és a világgal. Amikor megbékélünk személyünkkel, és a kívülről érkező impulzusokkal, azokból a legjobbat hozzuk ki.

Öröm az ürömben

Dolgozni, iskolába menni. Az ellenszenves főnökkel, a kiállhatatlannak tűnő szomszéddal kell szóba elegyednünk. Vizsgázunk, szakítunk, búcsúzunk, elbukunk. Az élet örökös körforgás. Nem kerülhetjük el a kellemetlen dolgokat. Sokan azt gondolják, hogy a pozitivizmus abból áll, hogy a rossz felett szemet hunyunk, kizárjuk a látókörünkből. A kellemetlenségek igenis léteznek, sokszor bombáznak minket. De ha ilyen bombázásként, veszélyként fogjuk fel őket, életünk egy végtelen hullámvasút, fogócska, bujkálás lesz. Egyszer fent, másszor lent. Azt mondják, hogy ez természetes, de van ennél jobb is: az állandó egyensúly. Ám jogosan merül fel a kérdés: egy fájdalmas szakításban, rosszul sikerült vizsgában, bármilyen fájdalomban hogyan lelhetnék magamban egyensúlyra? Hiszen ezekben - látszólag - nincs semmi jó! Nos, itt van a megoldás: látszólag. A dolgok mögé kell nézni, ahhoz, hogy a rosszban megtaláljuk a kedvezőt. Mert a jó mindenhol ott van.

Színpadon az optimizmus

Nehéz ,,menet” ez annak, aki eddig pesszimistán vagy túlzottan reálistán látta az élet történéseit. Ez más ,,szemüveget” igényel. Ha nem szeretnénk, hogy egész létünk bujkálás legyen a rossz dolgok elől, és szeretnénk teljes valójában élvezni az életet, meg kell tanulnunk értékelni a rosszat. Ki kell belőle hozni a legjobbat, rá kell lelnünk benne a hasznosra, a tanulnivalóra. Téves ,,szabály” az, hogy aki optimista, az egy rózsaszín szemellenzőn keresztül tekint a világra. Hiszen ez nemtörődömség, felelőtlenség lenne.  A pozitív ember is észreveszi a nehézséget, de teljesen eltérően kezeli azt, mint negatívabb társai. Ő leckeként, segítségként tekint rájuk. Ő a szakításban az új lehetőséget látja, a rossz vizsgában a tanulságot keresi. Ő kihozza mindenből a maximumot, és mindent a maga jobbítására használ fel, önzetlen módon. Emellett a jövőt a lehető legfényesebben képzeli el, és ezért mindent meg is tesz. De hogyan lehet ezen az úton elindulni? Mit tehetünk azért, hogy pozitívabbak legyünk, és kihozzuk saját életünkből a legjobbat?

1. ELFOGADÁS

Az első és legfontosabb lépés az, hogy szembenézzünk a problémával és elfogadjuk azt, megbékéljünk vele. Amíg ellene harcolunk, letagadjuk, addig nem tudjuk szövetségesünkké fogadni, nem tudunk együtt dolgozni vele. Amint felismerjük és békét kötünk azzal, máris tiszta szemmel tekinthetünk rá, és barátunkká tudjuk fogadni.

2. MIT TANULHATOK EBBŐL?

Amint elfogadtuk, megkérdezhetjük magunktól: mit tudok tanulni ebből a negatívumból, milyen leckét ad nekem ezzel az élet? Ezzel a lépéssel máris cinkosunkká, segítőnkké tehetjük a gondot. Ami már nem is gond: inkább mentorunk. Amikor rájövünk a tanítására, rögtön megvilágosodunk, egy fal szakad át bennünk: meglátjuk, hogy a továbbiakban mit ,,profitálhatunk” belőle, és hogy az élet ezzel az akadállyal mit üzen nekünk. (Összefüggések meglátása.)

3. A LEGJOBB MEGERŐSÍTÉS: A HÁLA és AZ OPTIMIZMUS

Abban a pillanatban, amint a felismerés ránk tör, egyből hálát adunk érte. Hálát adunk, hogy ez a probléma, esemény elém került, hálát adunk a tanításáért. Ezzel megtanuljuk értékelni a bosszúsnak tűnő embereket, eseményeket, majd megkeressük benne, hogy mi az a legjobb, ami kihozható belőle. 

4. ELENGEDÉS

Felismertük, tanultunk belőle, hálát adtunk érte: aztán engedjük is el. Egy pozitív ember nem rágódik a kelleténél többet egy problémán. Lepakolja magáról, mint egy nehéz csomagot, ott hagyja az út szélén, de a tanítását magával viszi az életbe. Amint elengedjük a rosszat, helyet adunk annak a sok szépségnek, ami vár ránk a továbbiakban.

Biztosan lehetne még oldalakat, köteteket szánni ennek a témának, de vannak dolgok, amiket nem kell ,,túlbonyolítani”. Mihelyst gyakoroljuk ezeket a lépéseket a hétköznapokban, felismerjük: az élet nem ellenünk, hanem velünk van. Mindennel a javunkat próbálja szolgálni. A kérdés az, hogy mi észrevesszük-e ezt a segítő szándékot, vagy eltoljuk magunktól? A pozitív ember attól boldog, hogy mindent a segítőjének használ - nem könyöklő és önző módon. Az optimista nem menekül a rossz elől, hanem megbékél azzal, és megkeresi benne a csodásat. Ettől lesz egyensúlyban, harmóniában. Boldogságban.
Sok sikert mindenkinek ehhez az izgalmas, felemelő úthoz!

 

 

Szerző
Jegenyés Dóra

Jegenyés Dóra vagyok, immár 22 éve. Tanulmányaimban érintettem már csecsemő- és gyermeknevelő gondozást és hasonlókat. Jelenleg a munka világában járok: gyűjtök az álmaimra, más tudományokkal, területekkel is szeretnék megismerkedni.

Jegenyés Dóra összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7830
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.