Tarts Velünk Te is!
24341 regisztrált felhasználó

„Szakíts, ha bírsz! Kit kívánsz?”

2019. március 3.

Gyermekkoromban volt egy játék, az Adj, király, katonát!, melyet sokat játszottunk az iskola udvarán. Innen jött az írás címe: „Szakíts, ha bírsz! Kit kívánsz?”

Valószínűleg mindenki átélt már élete során legalább egy szakítást. Amikor el kellett engedni valakit, vagy őt hagyták el. Fájdalom, szomorúság, csalódottság, elhagyottság, a „nem vagyok elég jó” érzése, a „nem kellek” fájdalma… sok olyan érzés, amit nem könnyű feldolgozni. Mégis szükséges, mert ez a továbblépés feltétele.

A nehéz kérdések

Egy kapcsolat legnehezebb szakasza, amikor eljön az elválás ideje. Hiszen ilyenkor előjönnek a múltbeli rossz tapasztalatok, fájdalmas sebek, beindulnak a bizonytalan jövőtől való félelmek, hogy mi lesz ezután…
Azonban, amikor eljut két ember oda, hogy az együttélésük már csak feszültséggel terhes elviselésről szól, amikor már semmi nem köti össze őket, amikor már elfogytak a szavak, kedvetlenek a nappalok és üresek az éjszakák, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy miért…?

 

Miért élek még mindig egy fedél alatt ezzel az emberrel? Mit kapok tőle? És mit tudok én még adni neki? Mi köt össze még minket? Miért jó, ha vele vagyok? Kinek jó az, hogy együtt vagyunk?

Meddig él egy kapcsolat?

Egy kapcsolatnak akkor van értelme, ha úgy érzed, hogy elég értékes a másik személy ahhoz, hogy vele töltsd a mindennapjaidat. Ha úgy érzed, hogy vele akarod megosztani az élményeidet és a bánataidat. Hogy vele akarsz örülni az életnek. Hogy vele akarsz ébredni és elaludni. Hogy csak az ő érintésére vágysz. Hogy a gondolatai megnyugtatnak. Hogy ha hazaérsz, „meleg fészek” vár. Hogy büszke vagy a lényére. Hogy örömmel tölt el a gondolat, hogy ő és te alkotjátok a „mi”-t.


Ha már csak azért vagy együtt a másikkal, mert így kényelmes, mert így nem kell kilépni a komfortzónádból, mert így elkerülhető a változás, mert így nem kell döntést hozni, mert így nem kell osztozkodni, mert így nem kell senkinek magyarázkodni, mert így jó a gyerekeknek, mert így nem kell szembenézni az egyedülléttel, akkor magadat csapod be leginkább.

Meddig él egy szerep?

Persze eljátszhatod azt a szerepet, hogy minden rendben van. De amikor hazaérsz, és becsukod az ajtót a világra, magad maradsz. Egyedül, a társad mellett. És ekkor elkezdesz menekülni. Menekülsz a munkába, a netezésbe, a sorozatokba, az ivásba, az evésbe vagy bármi másba, ami eléggé eltompíthat ahhoz, hogy ne kelljen szembenézni a saját valóságoddal.
Biztos, hogy ezt akarod?
Ha évek múltán visszatekintenél az életedre, mit üzennél most magadnak? Szakíts, ha bírsz! Vagy maradj, ha tudsz!

Tedd meg, amit meg kell tenned!

Minden kapcsolatban eljön az idő, amikor szembe kell nézni azzal a kihívással, hogy vele vagy nélküle. Ha vele, akkor tenni kell érte. Ha nélküle, akkor tenni kell magadért. Ha úgy érzed, a kapcsolatotok eljutott arra a szintre, hogy nincs már közös célotok, mert más irányba megy a hajótok, ha már elbeszéltek csak egymás mellett, vagy már egyáltalán nem is beszéltek, ha már nincs kedved hozzáérni, akkor kell a döntést meghoznod. Mert innentől kezdve lesz lehetőséged arra, hogy visszatalálj önmagadhoz.

Lehet, hogy rögös lesz az út, de mégis jobb és könnyebb a saját utadon járni, mint a másikén. Amint visszatalálsz a saját ösvényedre, kinyílnak előtted a kapuk. A lehetőségek kapui. Azoké, melyek egy új élet perspektíváját adhatják meg neked. A választás mindig adott. A döntés a tiéd. Élj vele, és ne pazarold az értékes idődet értéktelen kapcsolatokra!

Javíts, ha bírsz!

Ennek érdekében vizsgáld meg, hogy min tudnál esetleg még változtatni a kapcsolatodban. Lehet, hogy szakember segítségét is érdemes igénybe venni ilyen esetben. De semmiképp se hagyd, hogy a nehézség elvegye az életkedvedet!
Éld most az életed boldogan, és ne várj arra, hogy egyszer majd jobb lesz!
 

Szerző
dr. Kovács Fatime

Mentálhigiénés szakemberként és terapeutaként dolgozom hosszú évek óta. A hivatásomnak tekintem, hogy minél több embert segítsek abban, hogy jól érezze magát, és örömben élhessen. A boldogság az életünk alapja, és el is érhető, ha teszünk érte. Írásaimmal is ebben szeretnélek támogatni, hogy minél inspiráltabban tudj cselekedni magadért és másokért.

dr. Kovács Fatime összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7848
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.