Tarts Velünk Te is!
24425 regisztrált felhasználó

Szabadság, szeretem

2016. szeptember 8.

 

 „A szabadság azt a képességet jelenti, hogy a szükségesnek megfelelően mondunk igent vagy nemet,
és csendben maradunk,
ha semmire nincs szükség – csendben maradunk,
nem mondunk semmit.
Amikor e három dimenzió mindegyike elérhető,
az a szabadság.”
Osho


Mi a szabadság?

A szabadság egy érzés, egy életfilozófia, egy létforma, egy csoda. Amikor azon gondolkozol, miért nem érzed jól magad a bőrödben, akkor valószínűleg nem vagy boldog, és nem vagy szabad.

A szabadság nem egy megfoghatatlan „nemtom mi”, a szabadság mindenkiben megvan, megfogható, manifesztálható, érezhető, és ami a legfontosabb: motiváló. A szabadság, a boldogság és a motiváció jegyben jár, akár egy férfi és egy nő. Nincs egyik a másik nélkül.

Hogyan lehetünk szabadok?

Nincs kérdés! Már az vagy! Szabad.

Csak tetteid és gondolataid szabnak határt Neked.

 

Manapság rengeteg ember szenved a munkahelyi, családi vagy társadalmi nyomástól, ami egyenes úton vezet számtalan betegséghez, a pszichológia ezt nevezi pszichoszomatikus megbetegedéseknek, vagyis azt, amikor a lélek betegsége fizikailag is megjelenik az emberi szervezetben.

„Megszűnik a muszáj, a kell, a kötelesség, ehelyett lehetőségeid vannak. Lehetőséged van másként élni. Ez a szabadság.” (Csernus Imre)

 

Belső lelki béke

A szabadsághoz nem kell pénz, nem kell hatalom, nem kell külső elfogadottság, nem kell külső motiváció. Egy valami kell: te magad és belső lelki szabadságod. Próbáld csak ki ezt a feladatot: gondolj egy kedves emberre, idézz fel egy fontos tevékenységet, egy emléket, légy szinte száz százalékosan benne ebben az emlékben, és megtapasztalod, hogy lélekben szabad vagy.

Tudatosíts!

Tudatosíts, vedd észre a feketét és a fehéret, a jót és a rosszat, mert a yin és yang egy egységet alkot. Nincs jó rossz nélkül, nincs fekete fehér nélkül. És vedd észre, mi tesz szabaddá, mitől szárnyalsz igazán! Ne feledd, a szabadság ott van mindenhol, de csak nyitott szemmel kjárva vesszük észre. Ott van a boltban, amikor vásárolunk, benne van a kérdésekben: „Mit vegyek? Olcsó-jó, drága-jó terméket?” Vagy ott van a pályaválasztásban: „Mi legyek? Mérnök vagy rajztanár?”… Szóval mindenhol. Egy a lényeg: „Légy éber!” – ahogy Osho is mondja. Tudatosítsd magadban, mi tesz szabaddá, boldoggá, motivált individuummá, és a döntéseidben ne keresed a jó vagy rossz minőséget, mert nem léphet egyszerre a bal és jobb láb sem.
Adok egy újabb feladatot, próbáld ki ezt is: figyeld meg egy napon keresztül, hogy mi alapján döntesz! Írd le, és később, amikor visszaolvasod, gondold át, mi vezérel, mi motiválja a döntéseidet! Lehet ezt több napig is figyelni, a lényeg, hogy tudatosítsd magadban a motivációidat, és gondold át később, hogy helyes úton jársz-e, és hogy esetleg mit kellene változtatni fejlődésed érdekében!

„Aki lemond szabadságáról, az ember voltáról, emberi jogairól, mi több: kötelességéről mond le.” (Jean-Jacques Rousseau)

A világ nyomása alatt

Igen, érzem, hogy a világ társadalmai (egy-két kivétel talán van) nincsenek felkészülve a totálisan szabad egyénekre. Hiszen akkor kinek nyomnák azt a sok reklámot, ki vásárolna felesleges holmikat, ki végezné el a nehéz munkákat… etc.? Sajnos, saját magunk foglyaivá válunk a külső motivációtól: az elvárásoktól, a szabályoktól… melyeket sok esetben Mi magunk vagy környezetünk alakít ki számunkra.

„Az emberek túl korlátoltak ahhoz, hogy valójában szabadok lehessenek! Saját magukat kötik gúzsba, önmaguk emelnek falakat maguk köré. Kiközösítik azokat, akik megpróbálnak kitörni, levetni ezeket a láncokat. Ez az ő biztonságuk.” (Jim Morrison)

Javaslataim mindenkinek, többek között saját magamnak is:

Hegedűs-Gál Csilla
 

Szerző
Hegedűs-Gál Csilla

Munkamotivációs szakértőként elsődleges célom az egyéni motivációban rejlő boldogságcsírák felismertetése, és tudatosítása az egyénekben. Számomra a siker a motivációs szinttel mérhető, mely a boldogság fokmérője. HŰ de forró, az JÓ.

Hegedűs-Gál Csilla összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7861
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.