Tarts Velünk Te is!
24227 regisztrált felhasználó

Szabadság…

2016. augusztus 10.

Balaton-part avagy kicsit más?

Néhány nappal ezelőtt augusztusba kanyarodott a naptár lapja. Legtöbben talán ebben a hónapban töltik jól megérdemelt nyári pihenésüket. A Boldogságprogram szerzői is szabadságot kaptak, egészen pontosan a témaválasztás szabadságát. S ha már téma, én éppen ezt választottam.

Szabadság… Számotokra mit jelent ez a szó? Csupán azt a néhány napot, amikor munkába járás nélkül is kapjátok a fizetést? Vagy ennél jóval fontosabb jelentése is van?

Az önazonosság bódító szabadsága

Gimnazista koromban tette fel osztályfőnököm a kérdést, hogy mi a szabadság. Több mint húsz évembe került, mire valódi választ találtam önmagamban. A szabadság számomra annak a lehetősége, hogy tökéletesen megélhessem azt, aki vagyok. Hogy álarc és szerepek nélkül vállalhassam az örömeimet és a bánataimat egyaránt. Mindenki előtt, válogatás nélkül.
Nem, nekem sem megy teljes mértékben. Vannak emberek, akik előtt egyszerűbb és kényelmesebb nem kiadni magam, mert értetlenségük talán hátráltatna, vagy éppen együttérzésből magukra vennék a problémáimat. Mégis, törekszem arra, hogy minél inkább önmagam adhassam, mert a valódi szabadságnak ez az ajtaja, zárja és kulcsa.

Tíz rövid gondolat a szabadságról

1.) A valódi szabadság alapja a mély önismeretben és önmagunk elfogadásában rejlik. Ezáltal válhatunk képessé képviselni önmagunkat.

2.) A félelmeink korlátozzák a szabadságunkat, ezért ideje elengedni őket.

3.) A szabadságnak ára van. A szabadság elkéri az álarcainkat, a ragaszkodásainkat és a megalkuvásunkat.

4.) Az egyén szabadsága mögött rengeteg belső munka van. Sose irigyeljük azt, aki szabad! Tekintsük őt példaképnek, akit érdemes követni!

5.) A szabadság felelősséggel jár. Aki nem függ másoktól, annak muszáj önmagáért felelősséget vállalnia. Aki fél a felelősségtől, nem lesz szabad ember soha.

6.) A felelősség nélküli szabadság csupán romboló hatású szabadosság, mely nem tart tiszteletben másokat.

7.) A szabadság minden ember alapvető joga. Amíg elítélek másokat önmaguk kinyilvánításáért, addig saját szabadságomat korlátozom.

8.) Amíg másokat akadályozok a saját szabadságuk megélésében, addig önmagam is rabságban tartom.

9.) Mindenki csak önmagát tudja felszabadítani. Biztosíthatok magam részéről maximális szabadságot másoknak, ám az mindenkinek a saját döntése, hogy az önmaga által szabott korlátokat mikor dönti le. Erőltetni, kényszeríteni a szabadságra senkit nem érdemes, mert ez éppen káros hatású, ellentétes irányú folyamatot eredményezhet.

10.) Mások szabadságra „tanításának” legjobb módja a példamutatás. Aki megérett önmaga szabadságának kivívására, az ahhoz fog tanácsért fordulni, akitől hiteles példát lát.

Azok számára, akiknek sikerül megvalósítani belső szabadságukat, a külső körülmények nem szabhatnak korlátokat. Ők nem csupán az év huszonegynéhány napján vannak szabadságon, hanem életük minden percében. Lessük el titkaikat, és hosszabbítsuk meg nyári szabadságunkat évi 365 napra!

 

Szerző
Németh Szilvia

Kilencedik éve keresem magamat, és a jelek szerint jó úton járok arrafelé, hogy meg is találjam. A saját, egyre sűrűsödő boldogságom azt súgja nekem, hogy közel a cél. Tapasztalataimmal szeretnék másoknak is segíteni.

Németh Szilvia összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7830
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.