Tarts Velünk Te is!
24235 regisztrált felhasználó

Optimizmus vagy pesszimizmus: Melyik van jobb hatással egészségedre és életedre?

2015. október 22.

Néhány kutatás szerint az optimista emberek nagyobb valószínűséggel tovább élnek, azonban az adott helyzettől függően mind az optimisták mind a pesszimisták hordoznak "hasznos funkciókat".

Az a mód, ahogyan felkészülünk a jövőre és ahogy a körülöttünk lévő világot látjuk, hatással lehet az egészségünkre és élettartamunkra. Vagyis: az optimizmus és a pesszimizmus fizikális és mentális jól-létünkre is kihathat.

De melyik hozzáállás a jobb számunkra?

A rövid válasz az, hogy végeztek egy kutatást a két hozzáállásról, ám ez nem járt igazán meggyőző eredménnyel. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az optimizmus hosszabb élettartamhoz vezet, míg más tanulmányok épp az ellenkezőjét állították, - hogy a pesszimizmus megőrzi az egészséget. Ez nagy mértékben függ az ember életkorától és körülményeitől is. A fiatalok általában idealistábbak, mint az idősebb felnőttek, akik a világot már egy tapasztaltabb és realistább szempontból közelítik meg - ez pedig negatívnak vagy pesszimistának tűnhet azok számára, akik megőrzik reményeiket és eszméiket.

Az optimista emberek tovább élnek?

Egy 2009-ben kiadott tanulmány megállapította, hogy az optimisták nagyobb valószínűséggel tovább élnek, mint a pesszimisták, mivel kisebb az esélyük a szívbetegségre. A tanulmány 97253 nő bevonásával készült, akik mind 50 évnél idősebbek voltak. Az eredmények szerint a legoptimistább nők 30%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg szívbetegségben a tanulmány időtartama alatt, és 14%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg bármely ok miatt, mint pesszimista társaik. Bár a szerzők megjegyezték, hogy ezeknek a vidám embereknek az általános életstílusa inkább indokolhatta a szívbetegségre való csökkent kockázatot, mint kizárólag csak az optimizmus: talán azok az emberek, akik vidámabbak, nagyobb valószínűséggel több testmozgást végeznek, aktívabbak és erős társadalmi kapcsolatokat tartanak fenn. A tanulmány szerzője, Hilary Tindle szerint "Úgy tűnik, hogy az optimista emberek orvoshoz fordulnak és be is tartják a kapott utasításokat. Jó szociális hálózattal és erős szociális kapcsolatokkal rendelkeznek" - amelyek szintén a stressz elleni megküzdés egyik formáját jelentik. Mások viszont azzal érvelnek, hogy a realisták felkészültebbek azokra a kihívásokra, amit az élet rájuk ró, csökkentve ezzel a szorongást és a bizonytalanságot.

Az optimizmus és a pesszimizmus előnyei

Persze senki sem teljesen pesszimista vagy 100%-ig optimista, hozzáállásaink sokkal inkább egy skálán mozognak. A tanulmányok kimutatták, hogy az alapján választjuk ki a perspektívánkat, hogy abban a pillanatban melyik lesz működőképesebb.

Az Észak-nyugati Egyetem és a Szent Tamás Egyetem által végzett tanulmány megállapította, hogy a pesszimista és az optimista világképnek is vannak előnyei. "Mindkét elfogultság potenciálisan működőképes" - írják a szerzők. A kutatók azt is megjegyezték, hogy az emberek valóban váltanak a két hozzáállás között annak érdekében, hogy mindkettő előnyeihez hozzájuthassanak, "az egyes hozzáállások észlelt értékének alapján". Hogy melyik hozzáállást választjuk, az attól is függ, hogy a motiváció miből fakad. Azok az emberek, akiket elsősorban a növekedés vagy az előléptetés (továbbiakban: "promóció") motivál, optimista nézetet igyekeztek megvalósítani. Míg azok, akiket inkább a biztonság és a védelem - vagy a negatív kimenetel elkerülése - motivál, jobban összpontosítottak a potenciális vereségekre és a pesszimizmusra a teljesítmény javítása érdekében.

Azok az emberek, akik egy projektben a potenciális vereségekben érintettek, hajlamosak a kritikát sokkal jobban kezelni, mint az optimisták. A pesszimisták mindig keresik a logikában található lyukakat, hibákat, hogy azokat kijavítsák. Ám az optimisták talán jobban boldogulnak azokban a ahelyzetekben, amikor a kitartás és a nem feladás - még a rendkívüli csapások ellenére is - tovább viheti őket, mint azokat az embereket, akik csak arra koncentrálnak, hogy mi nem fog sikerülni; mivel ez megakadályozza őket céljaik elérésében.

Célzott módon használva az optimizmust és a pesszimizmust, bizonyos helyzetekben fölvehetjük a rózsaszín szemüveget, vagy épp ráhúzhatjuk a vizes lepedőt másokra. Ez a fajta váltás a hozzáállások között még mindig jobb, mintha egész végig kizárólag csak az egyik vagy kizárólag csak a másik szemléletmódot követnénk.

Fordítás Lecia Bushak cikke alapján 
Forrás: http://www.medicaldaily.com/optimism-vs-pessimism-which-better-your-health-and-longevity-278858

 

Szerző
Tissevits Mónika

Elkötelezett környezetvédő és állatbarát vagyok. Szeretem a logikai feladványokat, rejtvényfejtést, olvasást. Hiszem, hogy mindennek oka van és nincsenek véletlenek az életben.

Tissevits Mónika összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7831
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.