Tarts Velünk Te is!
24235 regisztrált felhasználó

Kapcsolatjavítás önismerettel

2016. november 18.

Ahány ember, annyi szokás, tartja a mondás. Biztos mindenki találkozott már olyan szituációkkal, amikor ugyanabban a helyzetben lévő egyének teljesen másképpen reagáltak a felmerülő ingerekre. Ilyenkor előfordul, hogy ha nem értjük meg, vagy nem tudunk azonosulni a másik viselkedésével, akkor „felcímkézzük” embertársainkat, netalántán szeretnénk „megjavítani” és a saját képünkre formálni a viselkedésüket. Holott pedig csak annyi az oka, hogy nem vagyunk egyformák, és különböző személyiségpreferenciákkal rendelkezünk.

A Myers-Briggs-féle típusindikátor (MBTI) pedig segítségünkre lehet abban, hogy megértsük a másik személy viselkedésének okait, és könnyebben tudjuk kezelni a számunkra ismeretlenebb viselkedési formákat. Megmutatja, hogy milyen hatást gyakorolhatnak a személyiségvonások az emberi viselkedésre. Ami pedig a legfontosabb, rávezet minket arra, hogy a különböző típusú emberek nem jók vagy rosszak, csupán eltérő személyiségek. Az MBTI-t az egész világon ismerik. Több területen is jól használható eszköz. Például oktatásban, pályaválasztási tanácsadásban, munkahelyi vezetőképzésben, csapatépítésben, szervezetfejlesztésben, vezetői tanácsadásban egyaránt. Alkalmazása segít az önismeretünk fejlesztésében, segít megérteni a másokkal való viszonyunkat, segít együtt élni saját gyengeségeinkkel, erősségeinkkel és az egyéni különbségekkel.
A módszer Carl Gustav Jung tipológiai elméletére épül. Mindennapi alkalmazására azonban a negyvenes évek közepétől Katherine Briggs és lánya, Isabell Briggs Myers dolgozott ki egy jól használható eszközt.

A preferenciapárok rendszere

Az MBTI 4 preferenciapárt különít el egymástól. Az elkülönítés alapja a következő:

A kiválasztott 4 preferencia alkotja a típust. (Pl.: Introvertált, Intuitív, Gondolkodó, Megítélő = INTJ) Ez az úgynevezett személyiségkód (personality code). Összesen tizenhatféle kombináció létezik. Azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy tiszta típus nem létezik.
Ha kíváncsi vagy rá, te milyen személyiségpreferenciákkal rendelkezel, töltsd ki az ehhez kapcsolódó tesztet!

Innen letölthető

A cikk második részében, a jövő héten pedig elolvashatod az egyes személyiségtípusokhoz tartozó leírásokat. Kellemes önismereti időtöltést kívánok!

Megjegyzés: az extrovertált vagy extravertált szóalakok kontextustól függően egyaránt gyakran használatosak a magyar nyelvben. Míg a helyesírási szótárak és a köznyelv az introvertált mintájára kialakuló extrovertált alakot részesíti előnyben, szakirodalmi források gyakran ragaszkodnak az eredeti tövet megtartó az extravertált alakhoz.

Felhasznált irodalom:
Isachsen, O. and Berens, L. V, (1988): Working together, A personality – centered approach to management. Institute for Management Development, San Juan Capistrano.
Kroeger, O.and Thuesen, J. M. (1988): Type Talk,The 16 Personality types that determine how we live, love and work. Dell publishing, New York.
Mészáros Aranka (2006): A Myers-Briggs-féle típus indikátor a vezetők szolgálatában.
Mirnics Zsuzsanna (2006): A személyiség építőkövei. Típus-, vonás- és biológiai elméletek. Bölcsész Konzorcium HEFOP Iroda.
 

Szerző
Béndek Andrea

22 éves, andragógus, munkavállalási tanácsadó. Régóta foglalkoztatnak a pozitív pszichológiával kapcsolatos írások. Szeretném én is megosztani eddigi tapasztalataimat. Remélem, szeretettel fogadjátok írásaimat és olykor-olykor erőt tudtok meríteni belőle.

Béndek Andrea összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7831
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.