Tarts Velünk Te is!
24227 regisztrált felhasználó

Nyugodt készülődés a karácsonyra

2016. december 18.

A karácsony a nagy várakozás időszaka a családokban. A szülők és az idősebb családtagok nyugalomra, szép, meghitt napokra vágynak, békés, együtt eltöltött időre. A gyerekek leginkább az ajándékokat várják, és a legtöbb esetben már jóval a karácsonyt megelőző hetekben úgy eltölti őket az izgalom, hogy szinte előre programozható a családi katasztrófa…

Nem tudhatjuk előre, teljesülnek- e vágyaink, vagy csalódnunk kell. De az az egy biztos, hogy az adventi időszakban minden családban nő a feszültség, szaporodnak a konfliktusok, pedig épp az ellenkezője kellene, hogy történjen. A szülők a pihenés és a kikapcsolódás helyett inkább az év legstresszesebb időszakaként élik meg az ünnepeket.


Harmóniára és tökéletességre vágyunk, és ez odáig vezet, hogy a felmerülő problémák megoldását a végsőkig halogatjuk ahelyett, hogy megbeszélnénk a gondjainkat. Ez pedig gyakran odáig vezet, hogy egy apróság miatt hatalmas családi veszekedés robbanhat ki. Meg kell tanulnunk nemet is mondani és határozottan kiállni az elképzeléseink mellett.

A karácsony gyerekszemmel

Versenyautó? A legújabb telefon? Vagy akár egy póni? A gyerekek vágyai gyakran irreálisak. De mi lehetne szebb a számunkra, mint látni gyermekeink szemében a boldogságot? Karácsonykor mi is gyerekszemmel szeretnénk látni a világot.
Ez a néhány nap, hét akkor a legszebb, ha gyermekeink körében tölthetjük az időt, függetlenül attól, hogy az első közös ünnepet éljük át kisbabánkkal, vagy már mozgalmasabb napokra számíthatunk kamasz gyermekeink társaságában.
Nemcsak a kicsik boldogságának örülhetünk, az ünnep emlékeztet minket elmúlt gyerekkorunkra is, amikor még mi is más szemmel néztünk a karácsonyra: izgatottak voltunk, ámulva néztük a fényeket és alig vártuk, hogy megszólaljon a kiscsengő hangja. A gyerekek ma is így élik meg az adventi időszakot: kíváncsiak, várakozók, gyakran feszültek is. Rajtunk, felnőtteken is eluralkodik a feszültség, de egész más miatt: tele a naptárunk, és elintéznivalók hegyei tornyosulnak előttünk.

A karácsonyi maraton

Már november elején kezdődik az őrület: előkeresni a karácsonyi dekorációt, díszíteni, mézeskalácsot sütni, készülni az iskolai és a munkahelyi ünnepségre, képeslapot küldeni, gondoskodni az ajándékokról, megtervezni az ünnepi vacsorát, és, és, és… Még felsorolni is nehéz! Ahhoz, hogy az ünnep jól sikerüljön, időben el kell kezdeni készülődni. Már októberben kész listánk van az elintéznivalókról, de legtöbben ott állunk leforrázva a naptár előtt decemberben, és rádöbbenünk, hogy már csak néhány napunk van a feladatokra.

De igaziból nem is ez lenne a fontos! Muszáj minden decemberben „lefutnunk a karácsonyi maratont”?
Nincs biztos recept a sikerre, de már az is sokat segít, ha az elképzeléseinket jól átgondoljuk és lejjebb tesszük az igényeinket.

Az egyszerűbb út is elvezet az ünnephez

Muszáj házilag barkácsolni az adventi naptárt? Talán jó még a tavalyi, vagy egyszer vehetnénk a boltban is! A gyertyák ugyanolyan szépen világítanak az adventi koszorún akkor is, ha idén kicsit csáléra sikerült! Az ünnepi menü lehet kicsit egyszerűbb is, és a rokonok örülni fognak akkor is, ha idén sms-ben, vagy e-mailben köszöntjük őket a képeslapok helyett!
Ha apró engedményeket teszünk, sokkal szebb ünnepre számíthatunk, nem leszünk idegesek, nem sürgetünk senkit és semmit.

Együtt a család, nézhetjük gyermekkorunk karácsonyi filmjeit. Mi felnőttek is legyünk újra gyerekek: énekeljünk, olvassunk, díszítsük együtt a fát, kapcsolódjunk ki a mindennapokból! Élesszük fel a régi családi hagyományokat, és adjuk át magunkat a felhőtlen örömnek!

forrás: gluecklicheeltern.de/Daniela Franck

Szerző

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7830
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.