Tarts Velünk Te is!
24337 regisztrált felhasználó

1. lecke: November a társas kapcsolatok gondozásának hava

2016. szeptember 1-én elindult az országos ingyenes Boldogságprogram 3. évada, ahol boldogságfokozó technikák végzését tesszük lehetővé a hozzánk csatlakozóknak. Ennek a nagyszerű gyakorlási lehetőségnek a harmadik hónapjához érkeztünk. Dr.Sonja Lyubomirsky boldogságkutató, amerikai pszichológusnő tanulmánya alapján készítettük programunkat, amelyhez már 19000 fő csatlakozott, és regisztrált be. Szeptemberben a hála megélése, kifejezése önmagunk, szeretteink és a környezetünkben élők felé - volt a feladat. A hála után, a második leghatékonyabbnak bizonyuló boldogságfokozó gyakorlatokat októberben az optimizmus köré építettük. És a novembert a társas kapcsolatok ápolása köré fűztük fel nektek.

Az emberi kapcsolatok tánca

Hogyan is festhet az a világ, melyben minden szó és tett a kapcsolataink tükrét mutatja? Változónak látszik.
Nem is értjük, hogy hogy van ez, olyan, mint egy folyó amit örökkön át másnak fest a külvilág, az időjárás, a természet és az emberek. Mintha mi magunk is ilyenek lennénk, a külvilág, az emberek szava és tette alakítja a kapcsolataink jellegét, gondoljuk mi. A viszonyulás a másikhoz sokszor hangulataink, érzeteink széles skáláján mozog. Meghatározónak tekintjük azt, ami körülvesz, bár pont meghatározásunkba fektetett hit által tesszük azt hihetővé magunk számára.

A társas kapcsolatok fontossága

Talán egyik életesemény sem tölt el bennünket nagyobb örömmel és szomorúsággal, mint az, melyekben a számunkra fontos személyek játszanak szerepet. Legyen szó akár élethosszig tartó párkapcsolatról, a család egy új tagjának érkezéséről, vagy szerettünk elvesztéséről kapcsolataink alapvetően meghatározzák, mennyire vagyunk boldogok és elégedettek életünkkel. Egészséges működésünkhöz tehát szükség van minőségi emberi kapcsolatokra, melyekben kiteljesedhetünk, megélhetjük önvalónkat és felismerhetjük, hogy kik is vagyunk.

Vitathatatlan, hogy a kommunikáció alapvetően meghatározza kapcsolataink jellegét. Emberi kapcsolataink sikere mérhető ebben. Mennyire tudjuk mondanivalónkat közérthetővé tenni, elfogadhatóvá, szándékunkról oly módon, meggyőzni a másikat, hogy ne sértsük meg személyét. Megtalálni a közös hangot másokkal szívderítő, mely által nemcsak, hogy jobb lesz a közérzetünk, de kapcsolataink egymásra való ráhangolódásban, együttműködésben teljesedhetnek ki. Ahogy Teréz anya mondja:

„A kedves szavak rövidek és könnyen kiejthetőek, de a visszhangjuk valóban végtelen.”

Közelebb kerülünk ahhoz, amik vagyunk, ha nyitunk a világra. Megfelelő kommunikációval, nem látható falak omlanak le, egymásra találunk.

Környezeti viszony hatása a boldogságra

A hagyományos bölcsesség úgy tartja, hogy a boldogabb emberek szorosabb kapcsolatokat ápolnak, mint a kevésbé boldog társaik. Vizsgálatok tanulmányozták milyen hatással van a szociális kapcsolatokra az egyén környezethez való pozitív viszonya. Bebizonyosodott, hogy akik gyakrabban élik meg jó kedélyállapotukat és pozitívak környezetük felé, azokra a társadalom szívesebben tekint. Nagyobb valószínűséggel vesznek részt társadalmi interakciókban, mint a kevesebb pozitivitással élő társaik. A környezethez való pozitív viszonyt legfőképpen az izgalom, éberség és lelkesedés jellemzi. A pozitív attitűdű emberek nagy valószínűséggel extrovertált személyiségűek, barátságosak, energikusak, keresik mások társaságát. Nagyobb kapcsolati hálóval rendelkeznek, és jellemzően mások is élvezik a velük töltött időt. Míg a negatív megnyilvánulás embertársainkhoz, ellentétes jegyekkel társul, mely számos kellemetlen kedélyállapotot ölel fel, mint a düh, szorongás, utálat, félelem, idegesség.

„Ha rugalmas vagy és hagysz másokat olyannak lenni, amilyenek, akkor egy rakás stressztől kíméled meg magad. A lelki béke a megváltozott hozzáállásból származik, nem pedig a megváltozott körülményekből.” - Mondja Andrew Matthews

Kapcsolataink tükrében bepillantást nyerhetünk saját lelki világunkba. Lelki életünk felvirágoztatásához azonban, magunkon keresztül vezet az út. Minden szóra, ott a válasz, csak nézz magadba. Nyílj ki és nyisd ki szívedet a világra, hiszen így élheted meg azt, aki vagy! Viszonyítási pontod megváltoztatásával csodákat tehetsz életedben. Megnyílnak a kapuk, amiket eddig döngettél s a szeretet áramlik feléd, ha kinyitod a szívedet!

Emlékezz! Minden egyes pillanatban, amikor magadnak jót teszel és ebből a jóból más is részesül, hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb legyen ez a világ.

A második leckét itt olvashatod >>

Minden napra kiírunk feladatokat, javaslatokat a Boldogságprogram főoldalára, ezért érdemes minden nap feljönnöd és megnézned a kiírásokat.

Ehhez azonban be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, akkor azt itt teheted meg >>

Örömteli tanulást kívánunk neked!

Forrás: http://sonjalyubomirsky.com/papers-publications/


 

Szerző

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7848
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

A következő Klubtalálkozó időpontja:
május 8., 17:00 óra
Ha szeretnél részt venni, jelentkezz be!
A Boldogságprogram fővédnöke:

Prof. Dr. Bagdy Emőke

Felemelő érzés olyan ügy mellé állni, amellyel szívből egyetértek! 

10 hónapos boldogságprogram témái:

4. hónap: Boldogító jócselekedetek
5. hónap: Célok kitűzése és elérése
6. hónap: Megküzdési stratégiák
7. hónap: Apró örömök élvezete
8. hónap: Megbocsátás
9. hónap: Egészséges életmód
10. hónap: Fenntartható boldogság