Tarts Velünk Te is!
23328 regisztrált felhasználó

Ne meneküljünk a problémák elől!

2018. február 8.

Hanem keressünk megoldást! De hogyan?

Gondjai mindenkinek vannak, és általában néhány jól bevált receptünk is van a felmerülő problémák megoldására. Van, aki kreatívabb ezen a területen, és van, aki inkább az egyszerű megoldások híve.

Talán ez a néhány ötlet segíteni fog abban, hogy mindannyiunk életét könnyebbé tegyük!

1. Keressük meg a probléma valódi okát!

Ha nem tudjuk igazából, mivel állunk szemben, nem is fogjuk tudni megoldani a kialakult helyzetet! Tegyük fel először is a kérdést: Miről is van szó valójában? Mi az igazi gond? Ha ezt megfejtjük, már el is lehet kezdeni a megoldást!

2. Tegyünk úgy, mint máskor!

Ez a rég bevált klasszikus: néha elegendő annyi, ha előkotorjuk a régi emlékeinket. Hogyan is tettünk hasonló helyzetekben? Emlékezzünk csak vissza! De nem árt az óvatosság! Ezzel azért rendesen mellé is foghatunk!

3. Hagyatkozzunk a hatodik érzékünkre!

Néha elegendő annyi is, ha hallgatunk a belső hangunkra. Tereljük el a gondolatainkat, vagy egyszerűen csak nyugodt körülményeket teremtve magunk köré, foglaljuk el magunkat valami egyszerű tevékenységgel, és füleljünk! Nemsokára, mint egy váratlan villámcsapás, beugorhat a megoldás!

4. Kérdezzünk meg másokat!

A legegyszerűbb – ha már úgy érezzük, kifogytunk a saját ötletekből –, ha másoktól kérünk jó tanácsot.

Más szemszögből látják a problémánkat, kívülállóként kevésbé elfogultak, vagy esetleg maguk is voltak már ilyen szituációban. Ha felhasználjuk mások kreatív javaslatait, a mi megoldási ötletárunk is gyarapodni fog.

5. Megérzés és kreativitás kézen fogva járnak!

Ötleteljünk bátran! A sok-sok lehetőség között biztos találni fogunk egy használható megoldást!

6. Írjuk fel a problémát!

Az emberek nagy része vizuális típus. Ha magunk előtt látjuk leírva a problémát, olyan részletekre is fény derülhet, amelyek eddig elkerülték a figyelmünket. Minél aprólékosabban „szétszedjük” elemeire a helyzetet, annál könnyebben jöhet az a bizonyos villámcsapás. Az írás rendszerezi a gondolatainkat, összeszedettebbek leszünk, az agyunk kevésbé tud ide-oda csapongani.

7. Kérdezzünk bátran!

A jó kérdésfeltevés már fél út a megoldáshoz. Kérdezzünk bátran másokat is, de ezeket a kérdéseket magunknak is feltehetjük! Nem mindegy azonban az, hogyan hangzik ez a kérdés! A rossz kérdés eleve behatárolja a választ, a jó kérdés lehetőségek sorát mutatja meg majd nekünk.

8. Legyünk tudatosak, ne adjuk fel, addig keressük a megoldást, amíg csak tudjuk!

A menekülés, vagy ha homokba dugjuk a fejünket, csak időhúzás, sőt még a problémáink is csak gyarapodni fognak!

9. Használjunk kreatív technikákat!

Néhány ismert problémamegoldó séma arra inspirálhat minket, hogy saját merészebb ötleteinket is kipróbáljuk. Nincs vesztenivalónk!

10. Emlékszünk a mesebeli jótündérre?

Kívánságokat teljesített, álmokat váltott valóra. Képzeljük el, hogy egy csoda folytán a problémánk váratlanul megoldódik.

Mi változott meg az életünkben? Mit kellene tennünk nekünk, hogy egyedül is ide jussunk el? Ha már látjuk az ide vezető utat, csak végig kell mennünk rajta.

11. Tekintsünk idegenként a saját problémánkra!

Próbáljunk meg kívülállóként nézni a kialakult helyzetre! Jobban meg fogjuk látni a részleteket, és hamarosan kitisztulnak a homályos foltok is.

12. Ha senki nincs kéznél, ötleteljünk!

Mit tenne ebben a helyzetben a kedvenc hősünk? Persze nem a szuperhősökre gondolunk, elegendő csak előszedni a nagyi jól bevált trükkjeit!

13. Hagyjuk szóhoz jutni a bennünk élő kisördögöt!

Mindannyiunkban ott rejlik az a bizonyos jó vagy rossz tanácsadó. Legalább hallgassuk meg, hátha használható ötlete van!

14. Keressünk új alternatívákat!

Ne ragaszkodjunk mereven az eredeti elképzeléseinkhez! Legtöbbször nem csak egy megoldás kínálkozik, bátran válogassunk a lehetőségek között, vagy változtassunk menet közben! Nem biztos, hogy úgy alakul a helyzet, ahogy azt eleinte gondoltuk.

15. Tekintsünk a problémára úgy, mint pozitív lehetőségre! Végre van valami, amit megoldhatunk!

Minden csak nézőpont kérdése!

Lehet, hogy amit ma megoldhatatlan problémának látunk, életünk nagy lehetősége lesz!

16. Legyen a problémamegoldás kihívás a számunkra!

Lehet, hogy a gondjainkat csak a hozzájuk kötődő kételyeink, félelmeink miatt nem tudjuk legyőzni. Túl erősen él bennünk a félelem, hogy kudarcot fogunk vallani. Ehhez először önmagunkat kell legyőzni. De hogyan?

  • Tanuljuk meg belső kontroll alatt tartani magunkat!
  • Szabaduljunk meg a kételyeinktől!
  • Legyünk bátrabbak!

17. Ne kapkodjunk!

Ne siettessük a dolgokat, hagyjunk időt magunknak! Ismerős helyzet: minél előbb szabadulni akarunk, és megelégszünk félmegoldásokkal is. Legyünk türelmesek! Ne idegeskedjünk, a lassabb tempónak is megvan a maga előnye: néha igaz a mondás: az idő mindent megold. Arra azért ügyeljünk, hogy a végtelenségig ne halogassuk a dolgokat! Ismerjük fel azt a pontot, ahol már cselekednünk kell!

18. Hagyjuk dolgozni az agyunk tudat alatti részét!

A legjobb ötletek a zuhany alatt vagy alvás közben születnek. Lehet, hogy a megoldás már régóta itt motoszkál bennünk, csak nem látjuk a fától az erdőt.

19. Aludjunk rá egyet!

Igazából mindig ezzel kellene kezdeni. Alvás közben is dolgozik az agy, reggelre egészen máshogy fogjuk látni a világot.

20. Ne törekedjünk mindig a tökéletességre!

Ne legyünk szigorúak magunkhoz! Nem lehetünk mindig a topon. Néha a hibátlan megoldás helyett az elég jó megoldás is elegendő, nem kell elkeserednünk, ha nem alakul mindig miden úgy, ahogy mi azt előre elterveztük. Még ebből is sülhet ki jó!

forrás:
www.kreativesdenken.com/artikel/probleme-loesen
Szerző

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7804
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.