Tarts Velünk Te is!
24235 regisztrált felhasználó

Mi is valójában az optimizmus?

2018. október 19.

Ha az ember az optimistákról beszél, elsősorban azokra gondol, akik pozitív elvárásokkal tekintenek a jövőbe, és mindig a legjobb lehetőségekkel számolnak. „Nem probléma! Megoldjuk! Majd csak túl leszünk ezen is!” – általában így tekintenek a kihívásokra. Ez a hozzáállás megóvja őket attól, hogy ellentétben a többi emberrel örökké a problémáikon rágódjanak, vagy a kudarcoktól rettegjenek. De az optimisták élete sem egy véget nem érő sikertörténet! Nekik is - ugyanúgy, mint a pesszimistáknak - nap, mint nap kihívásokkal kell megküzdeniük. De hát akkor miért nem olyan bátortalanok, mint a pesszimisták? Hogyhogy nem adják fel ők is? Hogyan tudnak az eléjük tornyosuló gondokra egyszerűen csak legyőzendő akadályként tekinteni?

Nagyon egyszerű: az optimisták soha nem adják fel és akkor is a reménnyel telve néznek a jövőbe, ha erre alig van esély, mert rendelkeznek azzal a pozitív beállítottsággal, ami az optimizmus előfeltétele. De vajon mi ez?

Hogyan is kellene gondolkodnunk, mint optimista embereknek?

1.      Én rendelkezem a saját sorsom felett, a kezemben tarom az irányítást, befolyásolni tudom azt, ami velem történik.

2.      Képes vagyok rá! Az optimisták jelmondata: Meg tudom oldani! Bízom benne, hogy rendelkezem a feladat megoldásához szükséges képességekkel, és az erősségeimre koncentrálok.

Valójában ennyi az egész, ez a titok nyitja. Ez a két dolog elengedhetetlen a számunkra, ha az életünkből a lehető legtöbbet ki akarjuk hozni, lépésről- lépésre meg is tanulhatjuk ezt a mentalitást. Mi kell tennünk?

Nézzünk egy gyakorlati példát:

Ki akarod tapétázni a lakásodat, de soha nem csináltál még csak hasonló munkát sem, nincs semmi tapasztalatod. Két csíkot már felragasztottál, de ezek már megadták magukat a gravitációnak, és szép lassan pottyannak  is lefelé. Ha optimista vagy, úgy látod a helyzetet, mint egy múló nyári záport. Ahogy jön, úgy megy is, a nap hamarosan kisüt, a következő már jobban fog sikerülni. Semmi ok az aggodalomra. A titok csak abban rejlik, hogy a kudarc okában nem az alkalmatlanságot és a tehetségtelenséget látjuk, hanem a tapasztalatlanságot. Mi ilyenkor a helyes hozzáállás? Na kezdjünk neki újra! Nem lehet ez olyan nehéz! Meg tudom oldani, elsőre senki nem lehet tökéletes!

Hogyan gondolkodik ugyanebben a szituációban egy pesszimista?

Erre számított, hiszen ő egy peches alak, akinek soha sem sikerül semmi, csakis ez történhetett most is. És vajon az örökös kudarc miért az ő sorsa? Mert eleve tehetségtelennek és sikertelennek tartja magát, és azt hiszi, hogy egész életében kudarcra van ítélve. Mint pesszimista megkérdőjelezi a képességeit, eleve megváltoztathatatlannak képzeli magát, nem is reménykedik helyzet javulásában. Azt hiszi, hogy nincs befolyása az életére, nem tudja megakadályozni, hogy rossz dolgok történjenek vele, és nem is tud ellenük tenni. Ezért inkább azelőtt feladja, hogy egyáltalán megpróbálkozna a lehetetlennek tűnő feladat megoldásával

Hurrá optimizmus!

Azáltal, hogy az optimisták hisznek magukban, és meggyőződésük, hogy az életüket befolyásolni tudják, sokkal reményteljesebbek és kiegyensúlyozottabbak, mint a pesszimisták, akik kételkednek magukban, és kiengedték a kormányrudat a kezükből, bátortalanok. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne mindenkinek, ha hinnénk magunkban! Változtassunk a gondolkodásunkon! Vegyük kezünkbe az életünket, vértezzük fel magunkat a problémákkal szemben, nézzünk optimistán a jövőbe!

Forrás: Psychotypps

További érdekes információkat az aktuális havi boldogságfokozó technikákról itt a leckéknél olvashatsz >>

Minden napra találsz feladatokat, javaslatokat a Boldogságprogram oldalán, ezért érdemes minden nap feljönnöd és megnézned a napi feladatokat. Ehhez azonban be kell jelentkezned. 

Ha még nem regisztráltál, akkor azt itt teheted meg >>

Szerző

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7831
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.