Tarts Velünk Te is!
24425 regisztrált felhasználó

Mi a boldog élet titka?

2016. szeptember 30.

Nagy sikerrel tartottuk meg a Jobb Veled a Világ Életesszencia Boldogság Klub első alkalmát. Jókedvűen, felszabadultan, elégedetten távoztunk az estről. Ezen az alkalmon a hála volt a témánk, mint a boldogságfokozó technikák egyike.

Ennek a foglalkozásnak az esszenciáját szeretném most megosztani veled, hogy ha nem is tudtál eljönni személyesen, mégis részesülhess e sorokon keresztül a mondanivalójából.

Folyamatosan a boldogságot keressük. Az ember már csak így lett megteremtve. Boldogok szeretnénk lenni a párkapcsolatban, a munkánkban, szülőként, a szabadság eltöltésekor, a baráti kapcsolatainkban… stb.

Mi az oka vajon annak, hogy nem tudunk tartósan boldogok maradni?

Erre sokféle válasz adható. Én úgy gondolom, hogy abban keresendő a boldogság alapja, hogy hogyan éled meg az adott pillanatot. Éppen azt a helyzetet, amelyikben vagy.
Hiszen a mindennapok az egyes pillanatokból állnak össze órákká, napokká, hetekké.

A boldogságunk tulajdonképp nagyon egyszerű tényezőn múlik: azon, hogy hogyan gondolkodunk. Sokkal inkább ez határozza meg az érzelmi állapotunkat, mint pusztán az életünk külső körülményei.
Gondolj csak bele: reggel arra ébredsz, hogy szakad az eső. Te hogyan reagálnál erre a helyzetre? Dühös lennél, hogy elázol? Vagy azt mondanád, de jó hogy végre esik, már nagyon kellett a földeknek a csapadék, így legalább jó lesz a termésem. Vagy azt gondolod, szeretem az eső illatát, olyan friss lesz a levegő. Vagy esetleg arra, hogy félek attól, mennyi eső fog esni, nehogy beázzon a pince.
A külső történés ugyanaz: esik az eső. Az erre adott reakciók viszont sokfélék lehetnek. Csakis te döntöd el, hogy hogyan reagálsz életed eseményeire.

Hogy könnyebb legyen a dolgod, íme egy jó kis módszer, amivel szinten tudod tartani a boldogságot magadban: ez pedig a hálatelt gondolkodás.

Mi is a hála?

A hála egy boldogságfokozó tevékenység. A hála a negatív érzések ellenpólusa. Semlegesíti az irigységet, kapzsiságot, félelmeket, bosszankodást, elégedetlenséget.
Miért jó hálásnak lenni?
Mert akkor biztos, hogy nem a múltadon rágódsz, vagy a jövőbeli események miatt aggódsz, hanem a jelenre figyelsz. A hála gyakorlása azt eredményezi, hogy értékelni fogod az életedet, és sokkal jobban megbecsülöd azt, amid van.
A hála tehát egy gondolkodásmód. A hálás emberek energikusabbak, vidámabbak, lazábbak, empatikusabbak, segítőkészebbek, elégedettebbek.

Hogyan fokozza a hála a boldogságot?

1. Erősíti az önbecsülést – ha hálát fejezünk ki valakinek, akkor rádöbbenünk, hogy mennyi jó ember vesz körbe. Ez magabiztosságot ad, és hatékonyabbak leszünk.
2. Segíthet a kapcsolataid elmélyítésében, megerősítésében – más személyek irányába hálát érző és kifejező emberek jobban értékelik a másikat, és szorosabb a kapcsolatuk. Hiszen a másik értékét nézik és nem a hiányosságát.
3. Távol tartja a negatív érzéseket – lehetetlen haragot, irigységet, félelmet érezni, amikor hálásak vagyunk. Hiszen akkor örülünk.
4. Segít megküzdeni a feszültségekkel – mert nem ragadunk bele a problémába, képesek vagyunk a dolgok jó oldalát látni. Így pedig a megoldásra fókuszálunk.
5. Segíti az empatikus viselkedést – a hálás emberek segítőkészebbek, kevésbé önzőek, hiszen örülnek annak, amijük van. Értékelik önmagukat, a kapcsolataikat.
6. Segít abban, hogy értékeljük a jó dolgokat – amint az ember hozzászokik a jó dolgokhoz, az természetessé válik, és kevésbé fogja értékelni. Esetleg csak akkor, ha elveszti, és a hiányát éli meg. A hála kifejezése pont ezt akadályozza meg.

                     

A hála előnyei:

 • nem kerül pénzbe;
 • bárhol lehet gyakorolni;
 • azonnal képes a rossz hangulatot semlegesíteni;
 • a fókuszt változtatja meg: a figyelmet a jóra irányítja;
 • segít abban, hogy ne szokj hozzá a jó dolgokhoz;
 • ez egy gyógyító technika;
 • értékesnek tudjuk látni önmagunkat, életünket;
 • a hálás gondolkodásra az élet pozitívan reagál vissza;
 • a hálával könnyebben ki lehet lépni a problémás helyzetekből;
 • panaszkodás helyett elégedettséget kapsz;
 • gyógyítja és megerősíti a kapcsolatokat;
 • a hála önbecsülést, magabiztosságot ad;
 • a hála a sikeres élet alapja.

A hálát bárhol és bármikor gyakorolhatod!
Kezdd azzal, hogy a családtagjaidnak elmondod, miért vagy hálás nekik! Ezt ők is örömmel fogják hallgatni, és neked is jó érzéseket fog okozni. Ezzel máris tettél valamit a boldogságotokért.

Az októberi klubfoglalkozások témája az optimizmus lesz. Ha még nem csatlakoztál egy boldogságklubhoz sem, keresd meg a lakhelyedhez legközelebb működőt! Tarts velünk!

Szerző
dr. Kovács Fatime

Mentálhigiénés szakemberként és terapeutaként dolgozom hosszú évek óta. A hivatásomnak tekintem, hogy minél több embert segítsek abban, hogy jól érezze magát, és örömben élhessen. A boldogság az életünk alapja, és el is érhető, ha teszünk érte. Írásaimmal is ebben szeretnélek támogatni, hogy minél inspiráltabban tudj cselekedni magadért és másokért.

dr. Kovács Fatime összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7861
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.