Tarts Velünk Te is!
24235 regisztrált felhasználó

Merünk-e boldogok lenni?

2016. január 16.

Mindenki a boldogságra áhítozik, mégis kevesen mondhatják el magukról, hogy boldog emberek. Miért van ez így, hiszen mi magunk teremtjük meg a bajainkat is, de a boldog pillanatokat is! Amilyen képtelenségnek tűnik elsőre, hogy a bajokat mi idézzük elő, ugyanúgy hihetetlennek hangzik az az állítás is, hogy a boldogságot is mi hozzuk létre. Mert ha ez így van, akkor miért van olyan sok baj, és miért van oly kevés boldogság?

A legjobb védekezés a támadás

Pont azért, mert nem hiszünk ennek az állításnak. Másokra kenjük a kudarcainkat, és mástól várjuk a boldogságot. És ez a két attitűd valójában egy, mert az egyik a másikból következik. Ha nem adsz nekem boldogságot, akkor az a te hibádból fakad. Ha valami nekem nem sikerül, azért van, mert te úgy viselkedtél, ahogy. Elképzelhető, hogy létezik egy olyan szuper lény, aki mindig és mindenkinek képes boldogságot adni? És ettől ő is boldog? Gondolj valakire, akit jóságos léleknek tartasz. Valóban egytől egyig minden rokonát, ismerősét képes boldogítani a nap huszonnégy órájában? Mekkora energiaraktár volna ehhez szükséges? Te magad képes vagy rá? Képes lennél rá? Ugye, hogy nem. Akkor másoktól sem várhatjuk el.

Önellátás

Te azonban képes lehetsz boldoggá tenni önmagadat. Először is, a nap huszonnégy órájában együtt vagytok, immár születésed óta. Ki az, aki jobban ismerhetne téged, mint te magad? Ki az, aki nálad jobban tudná, hogy mitől lennél boldog? Sokszor rácsodálkozunk, hogy az „egy alomból” való testvérek is mennyire különbözőek tudnak lenni, pedig genetikailag „egy tőről” fakadtak, ugyanabban a családban nőttek fel, talán még az óvó néni és a tanító néni is ugyanaz volt. És még a testvéred sem tud boldoggá tenni egyfolytában, sőt, inkább nagyon boldogtalannak érezheted magadat időnként a társaságában. Hát hogyan várhatnánk el, hogy „idegenek” mindig olyan hőfokon égjenek, hogy csak a mi kedvünket keressék?

Panta rhei

Vannak boldogságfokozó technikák, amelyre a boldogságprogram is épül, ahhoz azonban, hogy ezeket hatékonyan tudd beintegrálni az életedbe, rád van szükség. Senki másra. Talán egy kakukkos órára, amely nap mint nap kuvikol, hogy foglalkozz a feladatokkal.

Attól kezdve azonban a te döntésed, hogy foglalkozol-e magaddal. Mert valójában te vagy a feladat. Önmagadat kell megismerned, és kimozdítanod abból a helyzetből, amibe belenavigáltad magadat. Ugyanis, ha semmin nem változtatsz, mindig ugyanaz fog veled történni, beleragadsz egy élethelyzetbe. Mivel azonban körülötted minden változik, összeadódnak az eredők, és egyszer csak kilöknek ebből a pozitúrából, de akkor minden törik-szakad. Nem kellene megvárni.

Ok és okozat

Többnyire nem szeretjük a változásokat, félünk, hogy a bekövetkező ismeretlen események fájdalmat, veszteséget, bajt hoznak ránk. Felesleges ez a félelem, mert semmi olyan nem jön, amit ne mi hoznánk létre.

Minden újabb fázis az előző cselekedeteinkre, gondolatainkra, érzéseinkre épül. Tehát, ha vesszük a bátorságot, és ezekkel megismerkedünk, akkor nem érhet meglepetés. Egy vegyész a rutinfeladatok végzésekor, ha minden folyamatot ugyanúgy végez, ahogy előzőleg, ugyanazt az anyagot fogja kapni. Ez megnyugtató is, hiszen tisztában van a végeredménnyel. De a kutatók spekulálnak, kísérleteznek, változtatják az összetevőket, és néha hosszú évek munkájára is szükség van, hogy valami különlegeset hozzanak létre, rájöjjenek egy nagy felfedezésre.

Kolumbusz nyomában

Ez a saját életünkben is így van. Ha nem volnának kíváncsi tudósok, felfedezők, akkor még mindig azt hihetnénk, hogy a Föld lapos. És ha mi nem tesszük próbára magunkat, akkor örökre megmarad valamilyen téves hiedelmünk, előítéletünk saját magunkkal kapcsolatosan, ami lehetetlenné teszi, hogy boldogok legyünk. A komfortzóna kellemes ideig-óráig, de mivel körülöttünk minden változik, így, ha mi nem lépünk, akkor beleszorulunk a komfortzónánkba, és csak azt vesszük észre, hogy ami valaha kellemes volt, egyre fojtogatóbb. A boldogsághoz egy jó adag bátorság is kell.

Szerző
Pálfalvi Ilona

Nyugdíjas, korábban tanár, műfordító. Jelenleg saját meséim és regényeim, rajzaim népesítik be az életemet. És persze, a családom. Az élet nagy miértjeire keresem a válaszokat, hogy korábbi hivatásomhoz hűen, megoszthassam másokkal.

Pálfalvi Ilona összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7831
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.