Tarts Velünk Te is!
24227 regisztrált felhasználó

Mennyibe kerül a boldogság?

2016. december 22.

Az ünnepek közeledtével előtérbe kerülnek az ajándékozás körüli gondolatok. Kinek mit vegyek? Minek örülne igazán? Mennyibe fog ez kerülni? Az ajándékozás akkor lenne igazán értékes jó cselekedet, ha nem kényszerből történne. Nem azért adnál a szeretteidnek, barátaidnak valamit, mert itt a karácsony, névnap, születésnap, és most ki kell találnom, mit vegyek ajándékba.

Sok ember teherként éli meg ezeket az alkalmakat, mert csak azt érzi, hogy már megint egy kötelezettség, amit teljesíteni kell. Örömöt kellene okoznom, de nem igazán tudom, hogy hogyan, mivel.

A titok: a ráhangolódás

Pedig az ajándékozás nem más, mint az adás egyik oldala. Ha szívből jövő, akkor a másik oldal, a kapás, a befogadás is örömteli lesz. Ha úgy gondolod, hogy veszek a páromnak egy újabb övet, pulóvert, de őt az öltözködés különösebben nem érdekli, akkor valószínűleg üres lesz az ünnep. Hisz pont a lényeg veszik el: a másikra való ráhangolódás. Ha pedig nem figyelsz rá, akkor elveszik a bensőségesség érzése is a kapcsolatból.

A fogyasztói társadalom következménye, hogy a pénz túlságosan előtérbe került. Azt gondolhatod, ha van pénzem, akkor minden rendben van. Majd veszek neki egy drága órát vagy egy szobányi méretű plazmatévét, és akkor majd örülhet. De lehet, hogy boldogabb lenne egy együtt töltött hétvégétől, vagy ha közösen elmennétek moziba.

Pénzt vagy életet?

Mondják, hogy a pénz boldoggá tesz. De milyen áron? Az emberek nagy többsége a pénzhez nem nyeremény vagy örökség útján jut, hanem megdolgozik érte. Tulajdonképpen az életidejét fordítja át munkaidővé. A munkában töltött idejéért pedig pénzt kap.
Ezért nem mindegy, hogy a megkeresett pénzt mire fordítod. Vagyis az értékes idődért mit kapsz cserébe.
A stressz leggyakoribb oka az, hogy rengeteget dolgoznak az emberek, ezért alig marad idejük pihenésre, töltődésre, a családra, a gyerekekre és persze önmagukra. És mindezt teszik azért, hogy legyen elég pénzük a megnövekedett igények kielégítésére.
De megéri ennyit dolgozni és nyúzottan, fáradtan élni a mindennapokat azért, hogy olyan dolgokat vegyél, amiket aztán beteszel a szekrénybe vagy a polcra? És közben azt hiszed, ettől boldogabb lettél.

Tárgyiasított boldogság

Pszichológusok kísérleteket végeztek, hogy vajon a tárgyak mennyire tesznek boldoggá. Az eredmény az lett, hogy csak pillanatnyi, rövid távra szóló boldogságot okoznak. Hiszen a meglétükhöz hamar hozzászokunk, és akkor újabb és újabb dolgok kellenek, hogy jól érezhessük magunkat. Ez pedig azt is jelenti, hogy még többet kell dolgoznunk, hogy több pénzt kereshessünk a megvételükhöz.
A kutatások azt is kimutatták, hogy ha tartós boldogságot szeretnél, akkor ezt az élmények képesek igazán megadni. Lehet ez bármilyen időtöltés, amitől jól érzed magad. És nem biztos, hogy ehhez olyan sok pénz kell. Egy kirándulás a hegyekben a barátokkal, egy jó színházi előadás, korizás a gyerekekkel, egy házilag elkészített különleges lekvár ajándékba, egy összebújós filmezés a pároddal, olyan élmények lehetnek, amikre hosszú évek múlva is emlékezni fogsz, és senki nem tudja elvenni tőled. Az élmények ugyanis rövid és hosszú távon is boldogságot tudnak adni, hiszen pozitív, jóleső érzelmek kapcsolódnak hozzájuk.

Ha visszagondolsz arra, hogy pl. három évvel ezelőtt milyen tárgyi ajándékot kaptál karácsonyra, meg tudod mondani? És ha arra gondolsz, hogy mikor kicsik voltak a gyerekek, milyen jót hógolyóztunk a hegyekben, és mekkora hóembert építettünk együtt? Lehet, hogy több év is eltelt már azóta, a kellemes érzés mégis, még ma is megvan benned.

Nézz egy kicsit körül az életedben!

Te mit csinálsz? Rengeteget dolgozol, hogy örömöt vásárolhass a pénzeden és mégsem vagy boldog?
Mi a megoldás? Fogalmazd meg magadnak először is, hogy milyen életre vágysz? Hogyan szeretnél élni? Mi tesz téged valójában boldoggá hosszú távon?
Aztán engedd meg magadnak, hogy a sok energiabefektetéssel megkeresett pénzeden olyan élményeket szerezhess és adhass, amik feltöltenek. Mert ezek fognak erőt adni a mindennapokhoz!

Szerző
dr. Kovács Fatime

Mentálhigiénés szakemberként és terapeutaként dolgozom hosszú évek óta. A hivatásomnak tekintem, hogy minél több embert segítsek abban, hogy jól érezze magát, és örömben élhessen. A boldogság az életünk alapja, és el is érhető, ha teszünk érte. Írásaimmal is ebben szeretnélek támogatni, hogy minél inspiráltabban tudj cselekedni magadért és másokért.

dr. Kovács Fatime összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7830
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.