Tarts Velünk Te is!
24235 regisztrált felhasználó

Irigység – az arctalan ismerős - 2. rész

2016. augusztus 8.

– második rész –

„Természetesen az élet fontos része a szórakozás. De miközben te szórakozol és hülyéskedsz, aközben valaki más keményen dolgozik. Valaki tanul, és valaki győz. Ezt sose téveszd szem elől.”
(Arnold Schwarzengger)

Az irigység – ahogy azt az előző bejegyzésemben is olvashattátok – egy teljesen természetes, egyetemesen értelmezhető, mindenkire kiterjedő érzelem. Mi ezt mégis próbáljuk rejtegetni, letagadni és mihamarabb megszabadulni tőle. Megkockáztatom, hogy bevallani valakinek, hogy irigyek vagyunk rá, sokkal több lelki energiát éget el, mint bocsánatot kérni… Pedig sokaknak az sem megy egyszerűen!

Itt az ideje, hogy máshogy próbáljunk meg közelíteni ehhez az ádáz érzéshez, és megpróbáljunk a lehetőségekhez mérten profitálni belőle. Ne hagyjuk, hogy ez a boldogsággyilkos érzelem valóban megcsonkítsa a jóllétünket! A Boldogságprogram egyik mindenkori fő üzenete a szemléletváltás, és az, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy minden rajunk múlik! Használjuk ezeket az energiákat, és gyűrjük le az irigység negatív hullámait!

Irigységünk tárgya rólunk árulkodik…

Általánosságban elmondható, hogy II. Erzsébet brit királynőre kevesen vagyunk irigyek. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy Őfelsége oly annyira távol esik a mi személyes prioritási körünktől (kevesen vagyunk, akik éppen lecsúsztunk a királynővé koronázás lehetőségéről), hogy egyszerűen irreálisnak tűnik elirigyelni tőle bármit is. A hazai sztárok azért váltanak ki belőlünk sokkal megosztóbb érzéseket, mint például II. Erzsébet királyné, mert közelebbinek érezzük magunkat hozzájuk. Nem a Buckingham Palotában élnek, csak egy kétszintes családi házban, Zuglóban. Az, ami velük megtörténik, sokkal könnyebben törhetne meg akár velünk is. De nem ez történt, nem velünk történt meg a híressé/ sikeressé/gazdaggá válás.

Mit tehetünk ilyenkor? Először is tudatosítsuk magunkban, hogy az, amit másokról látunk, a legtöbbször csak pillanatkép. Nem ismerjük a teljes történetüket, a mindennapi életüket sokszor még akkor sem, ha nem sztárokról, hanem ismerősökről van szó. A különböző közösségi média oldalakon közzétett képek téves illúziókat keltenek bennünk. Olyan ez, csak inverz módon, mint mikor a horrorfilmben nem mutatják a „gonoszt”, és ettől mi sokkal félelmetesebbnek képzeljük el, sokkal nyomasztóbban éljük meg a filmet. Nem látjuk valakinek a teljes életútját, a nehézségeit, a hullámvölgyeit, csak a nyilvánosságra hozott mosolyokat, örömöket, és ezáltal elkönyveljük, hogy az ő élete sunshine és happiness, mi pedig éppen a metrón ülünk, hogy egy újabb tök átlagos napot töltsünk el a tök átlagos munkahelyünkön…

Biztos, hogy cserélnél vele?

Mindenkinek az életében vannak nehézségek, megoldandó feladatok. Tudod, hogy ő miket kellett, hogy letegyen az asztalra azért, hogy ott legyen, ahol éppen van? Végigkísérted az elutasításokat és sikertelen próbálkozásokat is az életében? Nem? Ez esetben tudatosítsd magadban, hogy ha nem ismered valakinek a teljes történetét, akkor egyszerűen nem lehetsz rá irigy. Olyan lenne ez, mintha irigy lennél egy zsákbamacskára. Igen, lehetséges, hogy abban a koronázási ékszerek vannak, de sokkal inkább lehet, hogy csak egy csomag rágó… Bizony az általunk irigyelt személy is ugyanúgy irigyel valakit, mint ahogy mi őt, és azt gondolja, hogy az ő élete csak egy csomag rágó a másik ember koronázási ékszereihez képest…
Ezért van, hogy imádjuk azokat a hírességeket, akik vannak olyan bátrak, hogy bevállalják a valóságot! Stina Sanders fotómodell például „unfiltered” vagyis szűrő nélküli, őszinte képeket posztol az Instagram oldalán. Megsúgom, hogy Amerikában ezzel több ezer követőt veszített el… Érdekes világot élünk!

Légy méltó az álmaidhoz – vagy változtasd meg őket…

Néha van az úgy, hogy egyszerűen nem tudjuk, hogy amire vágyunk, az nem nekünk való. Hogy ne pazaroljunk túl sok időt és energiát felesleges irigykedésre, legyünk pontosan tisztában azzal, hogy mi az, ami szórakoztat minket, és pontosan milyen életet szeretnénk élni. Szeretnénk zaklató leveleket kapni? Szeretnénk minden éjjel kötelezően megjelenni valahol? Szeretnénk sokat távol lenni a családunktól? Pedig a sokak által irigyelt emberek élete is tele van lemondással és megalkuvással, amik mellett a híressé válás oltárán kell elköteleződniük. Lehet, hogy szeretnél tökéletes bikiniformát egész évben, és ezért vérbe borul a szemed, mikor ilyen lányok képeivel találkozol, de szükségtelen erre irigykedned, ha nem vagy képes lemondani a csokiról. Szükségtelen magas fizetés és álomautók után áhítoznod, ha csak az átlagos teljesítményig vagy hajlandó elmenni. Az átlagostól eltérő dolgok sem valók mindenkinek!

Tartozik neked a világ?

Egy másik nagy hiba, amit az életed során elkövethetsz, ha abban a téveszmében ringatod magad, hogy neked ez jár, hogy a világ alanyi jogon tartozik neked valamivel. Ez nem így van! A kemény munka általában kifizetődik, legyen szó üzletről, sportról, párkapcsolatról. Általában akkor tudod kivenni azt, amit, szeretnél, ha a többszörösét teszed bele annak, mint amit magadtól jól esne beletenned. Ez egy örökérvényű szabály, fogadd el! Nem az a baj, hogy ha olyat szeretnél elérni, ami másnak van, hanem ha megsértődsz azon, hogy neki van, és neked nincs. Ne felejtsd el, hogy a siker (töltse fel ezt a szót tartalommal mindenki a maga definíciója szerint) nem egy véges űrmértékű üstben fő. Ha valaki kimer az üstből, az nem a te sikeradagodat vette el. Ez az üst nem fog kifogyni – bármikor is érj a merőkanalához, ha megérdemelten merítesz belőle, neked is jut majd!

Az élet egy maraton, nem pedig sprintfutás. Lesz lehetőséged fejlődni, ha elkezdesz végre dolgozni rajta! Tedd fel magadnak a kérdést: úgy kerül el a „szerencse”, hogy valóban mindent megtettél, amit csak lehetett? Valóban keményen dolgoztál? Valóban megérdemelted volna? Hogy mások mit csinálnak, arra ritkán van ráhatásod. Nem parancsolhatod meg senkinek, hogy ne dolgozzon a sikerén akkor, amikor te délután a TV előtt szundítasz egyet. Csak arra van befolyásod, amit te magad csinálsz, és amit te magad érzel. Az irigységet is te magad kontrollálod. Ha úgy használod fel, mint egy jelet, hogy van még mit beletenned az életedbe, valamin még dolgoznod kell, akkor máris motiváló lesz és nem demotiváló.

Hálás lehetsz azért, amid van

Ha boldogtalanná tesz, hogy nincs annyid, amennyire vágysz, akkor tanulj meg a kevesebbel boldogabb lenni. Nézz körül, és légy hálás azért, amid már van! Ha úgy érzed, hogy ennyivel nem lehetsz boldog, akkor változtass.

Tudd magad a megfelelő helyen kezelni. Ne hasonlítsd magad se filmsztárokhoz (hacsak nem vagy az), se pedig nincstelenekhez. Egyik sem lesz hosszútávon a hasznodra! Az, hogy most hol tartasz, nem határozza meg azt, hogy hova érhetsz el!

Az irigység azt jelenti, hogy valamire nagyon vágysz, valamit nagyon akarsz. Ne azt tanuld meg, hogy hogyan ne legyél irigy, hanem azt, hogy hogyan élvezheted azt a hosszú távú folyamatot, ami ahhoz kell, hogy elérd a célod. Ehhez azonban a legfontosabb, hogy biztos legyél benne, hogy a cél, ahova tartasz, az valóban ott van, ahová te menni akarsz!

Az 1. részt ide kattintva olvashatod >>

Szerző
Csabai Krisztina

Több éve már, hogy napi szinten foglalkozom a boldogság témakörével. Teszem ezt Humánerőforrás menedzser diplomával és Andragógia master oklevéllel. Kedvenc vizsgálódási területem a „munkaerőpiaci boldogság” és a hétköznapi produktivitás. Nem csak mint blogger foglalkozom ezekkel a területekkel, hanem rendszeresen tartok előadásokat is a témában. Jelenleg a bankszektorban dolgozom.

Csabai Krisztina összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7831
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.