Tarts Velünk Te is!
24227 regisztrált felhasználó

Időt kérek!

2016. december 23.

Az ünnepek közeledtével gyakran érezzük úgy, hogy fogytán az energiánk. Az ajándékok beszerzése, a vásárlási láz, a sütés-főzés előkészületei. Ráadásul év végén a munkahelyeken is megsokasodhatnak a feladatok. Ehhez képest mindenki arra vágyik, hogy kipihenten, ráhangolódva a karácsony fényére, a szerettei körében jól érezhesse magát.

Kérdezheted most, de hogyan lehet nyugodtan, fáradtság nélkül végigcsinálni ezt az időszakot?
Ebben is segíthet neked a Boldogságprogram december havi témája, mely a jó cselekedetekről szól.

Először magadon segíts!

Ha megkérdezném tőled, neked mit jelent a jó cselekedet fogalma, mit mondanál?
Hogy segítek másokon? Hogy adományoztam a rászorulóknak? Hogy támogatom a gyerekemet, munkatársamat, szüleimet, páromat….
És a sorban hol maradsz te? Magadon mennyire segítesz?
A mai este eszenciája az volt számomra, hogy a mindennapi hajtásban szépen megfeledkezünk magunkról és csak másnak élünk.
De miért?
Talán mert sok a feladat.
Talán mert ezt láttad otthon a szüleidtől.
Talán mert biztonságosabb, ha megfelelsz valaki igényeinek azáltal, hogy kiszolgálod őt.
Talán mert félsz változtatni.
Talán mert túl fáradt vagy már ahhoz, hogy mindenki után magaddal is foglalkozz.

Te kinek adod az életed?

A munkának? Sose fogja ezt megköszönni.

A párodnak? Ő lehet, hogy hálásabb lesz, de bármikor kiléphet mellőled.
A gyerekeidnek? Ők biztos, hogy egyszer kirepülnek a fészekből.
A sorrendnek fordítva kellene lennie. Hogyan tudnál bármit is adni – törődést, figyelmet, erőt, támogatást, szexet, biztonságot… stb. – a másiknak, ha te le vagy merülve, ha állandóan feszült vagy?
Tehát az elsődleges jó cselekedetnek annak kellene lennie, hogy adj több odafigyelést saját magadnak!!

Hogyan kezdd?

Egy gyakorlat ehhez: írd össze, hogy például a mai nap vagy ezen a héten hol voltál a sorban! Mennyi időt adtál magadnak? Kényeztetted magad valamivel? Élvezted az életet, vagy csak hajtottál?

Ha nem figyelsz oda magadra, és nem adsz minőségi időt az életedhez, akkor az eredmény az ingerültség, túlpörgés, fáradtság, kimerültség, közönyösség, és aztán jönnek a betegségek. Nincs értelme úgy beesni az ünnepi asztal mellé, hogy azt kívánod, bárcsak az ágyban lehetnél már. Állj meg egy kicsit, és gondolkozz el azon, mi a valójában fontos neked! Szeretnél még hosszú évekig egészségesen élni, örülni a gyerekeidnek, a munkádnak, az élet örömeinek?

Akkor figyelj oda jobban magadra és engedd el az állandó irányítást! Csak hagyd, hogy a dolgok megtörténjenek, a maguk idejében! Mert úgyis minden akkor fog megtörténni, amikor annak ott van az ideje.
Ajándékozd meg magadat most ezzel: a szeretetteljes odafigyeléssel!

Szerző
dr. Kovács Fatime

Mentálhigiénés szakemberként és terapeutaként dolgozom hosszú évek óta. A hivatásomnak tekintem, hogy minél több embert segítsek abban, hogy jól érezze magát, és örömben élhessen. A boldogság az életünk alapja, és el is érhető, ha teszünk érte. Írásaimmal is ebben szeretnélek támogatni, hogy minél inspiráltabban tudj cselekedni magadért és másokért.

dr. Kovács Fatime összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7830
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.