Tarts Velünk Te is!
23624 regisztrált felhasználó

Hogyan változtatja meg a mosolygás az agyat?

2018. november 14.

"A boldog arckifejezés nem csak szimpatikusabbá, hanem egészségesebbé is tesz! Ez a két dolog pedig a karrierednek is előnyére válhat."

Bár néhány ember valószínűleg azzal érvelne, hogy a mosolygás nem tesz jót neked, egy új kutatás most megmutatja, hogy a mosolygás milyen sokféleképpen jótékony hatású a karrieredre és a jól-létedre nézve is. Tudjuk, hogy a mosolygás nagymértékben javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt. Még jobb, hogy a mosolyodnak nem kell igazinak lennie, tehát a hamis mosollyal is ugyanazt az eredményt érheted el.

A mosolygás nem csak a belsődnek hoz hasznot, hanem külsőleg is előnyödre válik. A Penn Állami Egyetem tanulmánya megállapította, hogy a mosolygó emberek szimpatikusabbnak, előzékenyebbnek, sőt hozzáértőbbnek is látszanak. Ez épp elég indok arra, hogy minden olyan emberre rámosolyogj, akit potenciális üzleti partnernek szeretnél megnyerni. Az arcizmok mosolyra emelése pedig ragadós; ha te mosolyogsz és ők is mosolyognak, mindenki egy kicsit boldogabbá is válik a tárgyalóteremben vagy szobában. A svédországi Uppsalai Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy egy mosolygó emberre való ránézéskor nagyon nehéz lenne a homlokunkat ráncolni, bár ez természetesen fizikailag lehetséges.

Miért ennyire hathatós a mosoly?

Mindezt abból tudjuk levezetni, hogy a mosolygás milyen változásokat idéz elő az agyban. Amikor mosolygunk, az agyunk tisztában van ezzel a tevékenységgel és ténylegesen tárolja is ezt az információt. Minél többet mosolygunk, annál hatékonyabban tudjuk visszaszorítani agyunknak a negatív gondolkodásra való természetes hajlamát. Ha elég gyakran mosolygunk, végül agyunk sokkal gyakrabban fogja a pozitív mintákat követni a negatívak helyett.

A boldogság előnye című könyvében Shawn Achor „Pozitív tetris hatás”-nak írja le agyunknak azt az átállítását, hogy „az életben a jó dolgokat keresse, azokra fókuszáljon, hogy azáltal segítsen több lehetőséget meglátnunk, hogy energikusabbak legyünk, és hogy magasabb szintű sikereket érjünk el”. Úgy érvel, hogy a népszerű Tetris játék olyan hatással lehet a játékosokra, hogy azok még a játék befejezése után a valóságban is Tetris kockákat látnak. Achor szerint mi is meg tudjuk ezt tenni azáltal, hogy gyakoroljuk a pozitívabb gondolkodást, amely végül egy boldogságláncot hoz létre. „A boldogság egy munkamorál.. Olyan valami, ami megköveteli, hogy úgy eddzük az agyunkat, mint ahogyan a sportolóknak is edzeni kell.”

Minél többet edzünk, annál könnyebben tudunk pozitívan gondolkodni, kizárni a negatívumokat így növelve termelékenységünket és kreativitásunkat, amely által jobban tudunk teljesíteni a munkában és az életben is. Igen, mindezek az előnyök egy egyszerű mosolyból fakadnak. Minél többet mosolyogsz, agyadnak annál több jelet kell átalakítania mentálisan pozitív gondolatokká még akkor is, amikor olyan helyzetben vagy, ami alapesetben inkább riadtságra adna okot.

A mentális állapot mellett a mosolygás végül megmentheti az életedet, amint azt Sondra Barrett állítja a „Sejtjeid titka” című könyvében. A biokémikus szerint amikor elengedjük a feszültséget – ez is a mosolygás hozadéka -, a sejtjeink is elengedik a merevségüket. Barrett kutatása szerint ez akár meg is mentheti az életünket, mivel volt olyan eset, hogy a rákos betegek egy nagy stresszfaktor elengedése után a betegségtől is megszabadultak az elengedés révén.

„A sejtjeink nem csupán a vegyületek véletlen elrendezése, hanem érző egységek trilliói, amelyek együttműködnek az emberi lélek szentélyének megteremtésében.” - magyarázza.

Tudományosan szólva a többet mosolygás egy nagyszerű dolog, amit tehetsz az életedért. Nem kerül semmibe, még akár tettetheted is és ugyanolyan nagy eredményeket fog produkálni. A karriered is jobban alakulhat mivel a termelékenység növekedésével a figyelmed és a kognitív képességeid is fejlődnek és bárhová is mész, hozzáértést fogsz magadból kisugározni. A fenti előnyök ismeretében ki ne szeretne többet mosolyogni?

További érdekes információkat az aktuális havi boldogságfokozó technikákról itt a leckéknél olvashatsz >>

Minden napra találsz feladatokat, javaslatokat a Boldogságprogram oldalán, ezért érdemes minden nap feljönnöd és megnézned a napi feladatokat.

Ehhez azonban be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, akkor azt itt teheted meg >>

Szerző
Tissevits Mónika

Elkötelezett környezetvédő és állatbarát vagyok. Szeretem a logikai feladványokat, rejtvényfejtést, olvasást. Hiszem, hogy mindennek oka van és nincsenek véletlenek az életben.

Tissevits Mónika összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7810
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.