Tarts Velünk Te is!
24337 regisztrált felhasználó

A szürke mindennapok apró örömforrásai

2019. március 16.
„Rengeteget dolgozom, semmire sincs időm, főleg nem magamra.”
„Minden napom ugyanolyan menetrendben zajlik, elfáradtam, belefásultam az életembe.”
„Mindenem megvan, mégsem vagyok boldog.”

Az emberek gyakran panaszkodnak arra, hogy az életük rutinszerű, a mindennapok taposómalommá váltak. Hajtanak a megélhetésért, a költségek kifizetéséért, a feladatok teljesítéséért. A hétköznapok ugyanolyan napirend szerint zajlanak, és ebben lassan, szinte észrevétlenül kiégnek.

Mindenem megvan...

Egy másfajta tanácstalanság pedig sokszor abból fakad, amikor látszólag mindene megvan az embernek: jól fizető állása, szép háza, családja, gyerekei, társa, külföldi utazások, költséges hobbik, mégsem tudja élvezni ezeket. Természetessé válnak, és úgy érzi, hogy nem tud már örömöt nyerni belőlük. De akkor hogyan tovább, mit tegyen?

Alapvetően mindenki arra vágyik, hogy boldog élete legyen. Sokszor azt gondoljuk, hogy majd akkor leszek sikeres és rendben, ha lesz egy házam, egy szuperebb autóm, egy jobb állásom, egy rendes társam. Ha majd megtanulom még ezt vagy azt, ha majd lesz elég pénzem, ha majd gyerekem születik, ha majd a gyerekeim kirepülnek, ha majd egészségesebb leszek, ha majd lefogyok…

Ha majd... Hányszor kezdjük ezzel a gondolatot, és hányszor lesz ennek az a következménye, hogy szomorúnak vagy elégedetlennek érezzük magunkat a jelenben! Hiszen ilyenkor kihelyezzük a jövőbe a boldogságunk forrását, és egy jövőbeli bizonytalan esemény bekövetkezésétől tesszük függővé azt. És mindeközben elfelejtjük élni az életünket! Mert minden itt és most történik, az adott pillanatban.

Nincs jobb, mint a jelen!

Azzal nincs semmi gond, ha célokat tűzöl ki magadnak a jövődre, de attól még lehet élvezni a jelent is. Hogyan? Úgy, hogy tudatosabban odafigyelsz arra, amit éppen csinálsz. Például amikor a szokásos útvonaladon mész reggelente dolgozni, észreveszed a színeket, formákat, hangokat? Meghallod a madarak csicsergését? Mert ez esetleg eszedbe juttathatja a tavasz közeledtét, és máris jobban érezheted magad. Gyönyörködsz a táj szépségében, ami mellett elhaladsz? Észleled az utat szegélyező fák, növények formáját? Meg tudod egyáltalán mondani így emlékezetből, hogy a szokásos útvonaladon mennyi fa mellett mész el nap mint nap?

Vagy amikor találkozol valakivel, a beszélgetés során tényleg csak őrá figyelsz? Vagy közben felveszel néhány telefont, esetleg azon aggódsz gondolatban, hogy mit kell még elintézned a nap folyamán.

Általában sokan akkor tanulják meg értékelni a pillanatot, amikor történik velük valamilyen rossz esemény. Egy betegség után milyen értékessé válik az egészség! Egy szeretett személy elvesztése következtében sokkal fontossá válnak a kapcsolatok.

Mi lenne, ha nemcsak akkor figyelnénk oda az apró örömök élvezetére és értékére, ha elveszítünk valakit, vagy ha rossz dolog történik velünk, hanem ez lenne a mindennapjaink természetes része? Ha minden pillanatban örülni tudnánk annak, ami van?

Csak figyelj!

Ez megvalósítható, ha tudatosabb vagy a saját gondolataidat és érzéseidet illetően. Ha jobban odafigyelsz arra, ahogyan működsz, ahogyan reagálsz emberekre, helyzetekre. Akkor és ott, az adott pillanatban. Akkor érzed a hálát és a köszönetet, és nem azután, amikor már nincs.

A múlton már nem tudsz változtatni, a jövődet pedig most teremted. Igen, épp ebben a pillanatban is, amikor ezeket a sorokat olvasod. Te döntöd el, hogy boldog napokat szeretnél-e megélni életed hátralévő részében vagy nem.

Értékeld a jelent, keresd meg a napjaid pozitív történéseit, és arra tedd a hangsúlyt!
Majd pedig engedd meg magadnak, hogy élvezni is tudd az életed pillanatait!

 

Szerző
dr. Kovács Fatime

Mentálhigiénés szakemberként és terapeutaként dolgozom hosszú évek óta. A hivatásomnak tekintem, hogy minél több embert segítsek abban, hogy jól érezze magát, és örömben élhessen. A boldogság az életünk alapja, és el is érhető, ha teszünk érte. Írásaimmal is ebben szeretnélek támogatni, hogy minél inspiráltabban tudj cselekedni magadért és másokért.

dr. Kovács Fatime összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7848
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.