Tarts Velünk Te is!
24425 regisztrált felhasználó

Hogyan nevessünk?

2015. november 24.

A nevetés Boldogságprogramunkban kulcsfontosságú elem. Hiszen az öröm a derű, segít boldogabbá válni. Nevess magadon, és nevess az életen. Ne gúnykacaj vagy önsajnálattól tocsogó nevetés legyen ez, hanem gyógyír, csodaszer, amely enyhíti a fájdalmat, kigyógyít a depresszióból, és segít megfelelő távolságból kezelni az adott pillanatban szörnyűnek látszó kudarcokat. - Tanácsolja Og Mandino. Nem tréfa, a nevetés segít elűzni a rosszkedvet, és szomorúságot, mindamellett gyógyító hatással is bír.

Mi történik velünk, amikor nevetünk?

"Amikor nevetünk, felülemelkedünk félelmeinken, szorongásainkon és kétségbeesésünkön. Akik képesek nevetni a sorscsapásokon, nem süppednek többé önsajnálatba. Feldobottnak, bátornak és tettre késznek érzik magukat." - Állítja Allen Klein a nevetéstan úttörője. A szerző saját magán fejlesztette ki módszerét, amikor egy személyes tragédia révén, felesége fiatalon elhunyt. Az eltávozás időszaka alatt megtapasztalhatta, hogyan tud segíteni a humor egy eltávozón, és hogyan nyújthat apró örömöket a mindennapok nehézségeiben, valamint hogyan segíthet a családnak, hogy úrrá legyen a veszteségen.

Létezik nevetéstudomány

A gelotológusok (gelos = nevetés, logosz = tudomány) - nevetéstudomány művelői a humor és nevetés agyra gyakorolt hatását tanulmányozzák. Ráébresztettek bennünket, hogy valóságos áldás ez a képesség.

Loma Linda egyetemen végzett friss felmérésben, a kutatók olyan cukorbetegeket vontak be, akiknek magas volt a koleszterinszintjük és a vérnyomásuk. Az egyik csoport résztvevői esetében a hagyományos gyógyászati kezeléseket alkalmazták, míg a másik csoportot arra kérték, hogy nézzenek naponta 30 percen át saját maguk által választott humoros sorozatokat és filmeket. Egy év elteltével a nevető csoportban, a jó koleszterinszint (HDL) 26 %-al megemelkedett, a gyulladást kimutató - c reaktív protein - átlagosan 66%-al csökkent a csoportban. A másik csoportban a HDL szint csak 3 %-al emelkedett meg, a  - c reaktív protein 26%-al hanyatlott átlagosan. Tehát Dr. Ramond Jeffrey szerint megállapítást nyert az a tény, hogy bizonyos mértékig, a nevetés meghaladja számos gyógyszer élettani előnyét.

Virágzik a nevetéskutatás

Egy másik tanulmányban, 14 egészséges önkéntest toboroztak egy három hetes felmérésre, hogy megvizsgálják, a nevetés és a szorongás hogyan módosítja a kulcsfontosságú hormonokat, melyek az étvágyat szabályozzák. A vizsgálat során minden alanyt megkértek, hogy véletlenszerűen nézzenek húsz percen át videót, melyek vagy szomorúak, vagy éppen humorosak voltak.
Amikor a kutatók összehasonlították a hormonszintek megnézés előtti és után állapotát, azt találták, hogy azok az önkéntesek, akik lehangoló videót néztek nem mutattak statisztikailag szignifikáns változást az étvágyhoz kapcsolódó hormonszintjükben a húsz perces videónézés során. Ellenkezőleg azok esetében, akik a humoros csoport tagjaihoz tartoztak, változás lépett be a vérnyomás és az éhséghormonok - gherin, és leptin - szintjében.

Mosolyogjuk át a testünket, lelkünket

A humorológusok művelői rájöttek, hogy a nevetés jótékony hatása megmozgatja belső szerveinket. A pszichológus Dr. Professzor Bagdy Emőke szerint ugyanis a kacagás zsigeri kocogás, megmasszírozza a beleket, segíti az emésztést. Egészséges mértékben felpezsdíti a vérkeringést, fokozza az örömhormon-termelést, elősegíti az immunrendszer aktiválódását, kedvezőbb állapotát.

A jókedv és kacagás lehet az út a testi-lelki gyógyulás felé, éljünk áldásos hatásaival örömöt okozva ezzel magunknak és embertársainknak. Mindig rendelkezésre áll, nevessünk egy jót, akár magunkon akár az életen, és máris másképp látjuk a világot.

 

Szerző

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7861
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.