Tarts Velünk Te is!
24235 regisztrált felhasználó

Hogyan legyünk egy boldogságspirál részesei?

2016. március 16.

Az életünk megannyi apró örömforrást tartogat nekünk. Egy-egy kedves szó, emlék, gesztus, melyek vidámabbá varázsolhatják mindennapjainkat. Ha odafigyelünk, minden napban találhatunk okot a boldogságra. Az emberek többsége nehezen birkózik meg a mindennapok problémáival, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a pozitív életszemlélet tanulható. A lélektan rezilienciának nevezi a lelki ellenálló-képességet. Az alkalmazkodásra képes személy felül tud kerekedni a problémákon, tanul belőlük és megoldásukkal fejlődik. De melyek azok a módszerek, amelyek segíthetnek nekünk a szürke hétköznapokban?

„Ne rohanj, és ne emészd magad, csak látogatóba jöttél ide, ezért állj meg, és érezd a virágok illatát!” Walter Hagen

Egy kis tudomány – Az öröm veleszületett „képességünk”

Hat alapérzelemmel rendelkezünk, melyek már csecsemőkorban megfigyelhetők: undor, harag, félelem, szomorúság, meglepetés és az öröm. Ezek közül négy negatív minőséget hordoz, a meglepetés semleges, mivel pozitív és negatív értelemben is releváns, és csak egyetlen egy tisztán pozitív. „Viszont az öröm átélése, ahogy a szellemtudomány fogalmaz, közelebb visz az Én-élményhez, a személy felettihez, a valódi Én-magunkhoz. A tiszta öröm a logosz erejének megnyilvánulása, ősérzés, amely a szellemiségből fakad”. (Váradi Tibor, 2008)

Módszerek a boldogságspirálhoz

Egy előző írásomban ismertettem veletek Bagdy Emőke tízparancsolatát a mindennapi boldogság vonatkozásában. Ez igen nagy segítségetekre lehet abban, hogy fogékonyabbak legyetek az apró örömforrásokra és általuk a boldogságra. A cikket itt olvashatjátok.

Most viszont a Pygmalion effektusról szeretnék írni nektek, ami elősegíti a pozitív végkifejletet.

Hogyan viselkednek a pozitív személyiségű emberek?

Sokkal többet nevetnek és mosolyognak negatív társaiknál. Mindig van okuk az örömre és a boldogságra, mivel képesek a problémák pozitív oldalát szemlélni, és mint feladatot, tanulási lehetőséget definiálják, tehát képesek a kognitív átkeretezésre. A hatékony problémakezelés pedig erőt, önbizalmat, sikerélményt ad és örömet okoz. Ez pedig egy „boldogságspirált” eredményez.

Ugyanez a folyamat természetesen fordítva is működik. Amikor is a pesszimista hozzáállás negatív végkifejletet eredményez, ún. Pygmalion effektusként, azaz önmagát beteljesítő jóslatként. Tehát az effektus pozitív és negatív értelemben egyaránt működőképes.

„Innen származik az a pozitív Pygmalion-effektusnak nevezett világhírű pedagógiai kísérlet, mely során pszichológusok egy iskolai osztályban tett teljesítményfelmérő látogatásuk után a tanárok felé pozitív visszajelzéseket adtak a gyengébb képességű gyermekekről. Nyomon követték ezen tanulók tanulmányi eredményeit, s meglepő módon azt találták, hogy a gyerekek pusztán attól, hogy tanáraik pozitív képet alakítottak ki róluk, és több hittel és bizalommal tanították őket, javítottak az addigi gyenge tanulmányi eredményeiken. A hit és a bizalom ereje nyilvánult tehát meg, s önbeteljesítő jóslatként hatott.” (Bagdi – Petőné, 2015)

Forrás

Tehát ne feledjétek, hogy a magunkról és a környezetünk rólunk alkotott véleménye, hiedelme mind-mind hatással vannak teljesítményünkre, eredményeinkre, problémamegoldó képességünkre. Éppen ezért igyekezzünk szeretettel és elfogadással fordulni önmagunkhoz és embertársainkhoz egyaránt.

Gondoljunk csak bele! Lehet, senki más nem akadályoz meg az adott probléma megoldásában és a helyzet pozitív szemléletében, csak te magad. Ha beindítasz egy pozitív hullámot, az spirálként kezd működni és kihatással lesz az életed összes területére.

Végezetül pedig jusson eszedbe:

„Amikor a boldogság egyik ajtaja bezárul, egy másik kinyílik. De gyakran olyan sokáig tekintünk vissza a zárt ajtóra, hogy nem vesszük észre, amelyik megnyílt előttünk.” Helen Keller
Szerző
Béndek Andrea

22 éves, andragógus, munkavállalási tanácsadó. Régóta foglalkoztatnak a pozitív pszichológiával kapcsolatos írások. Szeretném én is megosztani eddigi tapasztalataimat. Remélem, szeretettel fogadjátok írásaimat és olykor-olykor erőt tudtok meríteni belőle.

Béndek Andrea összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7831
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.