Tarts Velünk Te is!
24341 regisztrált felhasználó

Hogyan kezeld a mindennapi stresszt?

2016. február 3.

Számos stresszhelyzettel találjuk szembe magunkat nap mint nap. Az élet megannyi kihívást állít elénk, melyeket igyekszünk sikerrel venni, de mégis elkerülhetetlen, hogy olykor-olykor ne hagyjuk elhatalmasodni magunkon a problémákat. Ilyenkor pedig kialakul a stressz.

A stressz - ahogyan a tudomány látja

Selye János így határozza meg a stressz fogalmát: „A stressz a szervezet nem specifikus válasza bármilyen igénybevételre. A stressz előidéző hatás vagy stresszoraktivitás szempontjából mindegy, hogy az a dolog vagy helyzet, amellyel szemben állunk kellemes-e vagy kellemetlen; csupán az számít, hogy milyen mérvű az újraalkalmazkodás iránti szükséglet.”

Megkülönböztetik a pozitív és a negatív stresszhatásokat. A pozitív stressz serkentő hatású, tehát segít a „vészhelyzet” elhárításában, ezt követően pedig hamarosan visszaáll a szervezet a normál szintre.

A negatív stresszt általában valamilyen élethelyzet idézi elő, amiket különböző testi-lelki tünetek kísérhetnek.

A stressz két fő típusa:

  • fizikai stressz
  • lélektani stressz

A lélektani stressz négy fő típusa:

  • Nyomás: annak a külső vagy belső indíttatású következménye, hogy valamely feladatot vagy tevékenységet korlátozott időn belül vagy egy meghatározott módon hajtsunk végre.
  • Frusztráció: az igények, motivációk, vágyak, a hatékony teljesítés akadályoztatása.
  • Konfliktus: annak következménye, hogy két vagy több egymásnak ellentmondó, nehezen egyeztethető lehetőség között válasszunk, vagy személyes érdekellentétbe kerülünk másokkal.
  • Szorongás/félelem vagy düh: az észlelt fenyegetésre, sérelemre adott érzelmi reakciók.

Hogyan szublimájuk a stresszt?

Nagyon fontos kiemelni, hogy a stressz önmagában nem betegség, de ha nem kezeljük megfelelően akár fizikai tünetek formájában is megjelenhet. A legfontosabb kérdés az, hogyan szublimáljuk a stresszt?

Vannak, akik külsődleges, negatív eszközökkel próbálják enyhíteni belső feszültségüket, és alkoholhoz, gyógyszerekhez vagy egyéb tudatmódosító szerekhez nyúlnak.
Munkahelyen, iskolában jelentkezhet a stressz hiányzással, kilépéssel, vagy akár passzivitással is.
Viszont számos lehetőségünk kínálkozik arra is, hogy pozitívan vezessük le stresszhelyzeteinket.
A legfontosabb, amit tehetsz, hogy megkeresed a kiváltó okot és felvázolod magadnak a lehetséges megoldásokat. Gondolkozz, hogy hogyan tudnád eltávolítani a stresszort?
 

8 technika, amik segíthetnek az eredményes stresszkezelésben

1. Evés helyett:

Ha elöntött az önsajnálat, sokszor evésbe, ivásba, vagy esztelen vásárlásba menekülsz. Az ilyen önrontó pótcselekvések helyett meg kell ismerned önmagadat. Az önismeret segítségével leküzdhető a düh, a lelki nyomás, pozitív irányba fordítható a kisebbségi komplexus.

2. Becsüld magadat!

A kisebbségi érzés általában csökkenti a stressztűrő képességet. Növeld önbecsülésedet! Pl találj 3 dolgot, amiért hálás lehetsz magadnak vagy amiben igazán tehetségesnek érzed magad.

3. Ne hagyd magadat!

Nem szabad elnyomni a negatív érzelmeket, pláne nem szabad lenyelni, visszafojtani a haragodat. Súlyosak a következményei. Helyette éld meg negatív érzelmeidet is. Hidd el, nagyon sokat tanulhatsz belőlük. Bátran mondd ki a véleményedet! 

4. Meditálj!

A meditáció hatékony útja a stressz levezetésének. Találd meg a belső középpontodat és éld át a harmóniát. Ehhez hamarosan tippeket kapsz a Boldogságprogram napi feladataiból!

5. Sportolj!

Találd meg azt a mozgásformát, ami igazán közel áll hozzád és szabadítsd fel lenyomott energiáidat. Érezd meg, mekkora erő van a mozgásban. Ha sosem mozogsz, akkor nem kell sok, csak állj fel a fotelből, és csinálj valamit 10 percben, végezz néhány guggolást, karkörzést, ugrálj... Ennyi elég lesz, hogy megérezd a mozgás pozitav hatásait, és akkor továbbléphetsz.

6. Gondolj bele!

Van egy nagyon hatásos kérdés, amit tegyél fel magadnak, amikor bosszankodsz: 1 hét, 1 hónap, vagy 1 év múlva is számítani fog ez a dolog? Vajon akkor is lesz jelentősége annak, amitől stresszes vagy? Mert ha nem, akkor kár idegeskedned miatta….

7. Beszélgess!

Ha szükségét érzed, beszéld ki a problémáidat! Hidd el segíteni fog. Van, amikor már az is elegendő, ha valaki meghallgat.

8. Gondolat stop!

Továbbá, amint arra eszmélsz, hogy bekövetkezett az érzelmi vihar és a stressz, ne feledd, hogy ott a gondolat stop! Parancsolj megálljt gondolataidnak és amint csak tudsz, igyekezz átállni a pozitív gondolatokra.

Jusson eszedbe:

„Az vagy, amit gondolsz, és azzá lettél, amit gondoltál.”
Buddha

 

Felhasznált irodalom:
Kállai János - Oláh Attila - Varga József: Egészségpszichológia a gyakorlatban.  Budapest, 2007, Medicina Kiadó
Gerard Hargreaves: Stresszkezelés. Budapest, 2011, Scolar Kiadó 

Szeretnél még jobban elmélyülni a témában?

Regisztrálj be az INGYENES Boldogságprogramba, ahol boldogságkutatók által leghatékonyabbnak bizonyult tippeket, gyakorlatokat kapsz majd ajándékba, és még több hasznos cikket és tanulmányt olvashatsz.

Igen, regisztrálok az ingyenes Boldogságprogramba!

 

Szerző
Béndek Andrea

22 éves, andragógus, munkavállalási tanácsadó. Régóta foglalkoztatnak a pozitív pszichológiával kapcsolatos írások. Szeretném én is megosztani eddigi tapasztalataimat. Remélem, szeretettel fogadjátok írásaimat és olykor-olykor erőt tudtok meríteni belőle.

Béndek Andrea összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7848
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.