Tarts Velünk Te is!
24235 regisztrált felhasználó

Hogyan érhetjük el a céljainkat?

2019. január 12.
„Ha a leglassabbnak célja van, még mindig sokkal gyorsabb lesz annál, aki céltalanul bolyong az életben.” (Lessing)

Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy mit nem szeretne, de igazból csak nagyon kevesen tudják pontosan megfogalmazni, mi az, amit valójában el szeretnének érni. Olyanok vagynk, mint az a tengerész, aki ki szeretne hajózni a kikötőből, de még nem tudja hová indulna, így  a vitorlát sem tudja felhúzni.

Az, hogy céljainkat elérjük-e, attól is függ, mennyire pontosan tudjuk azokat megfogalmazni.
De miért is fontosak a célok az ember életében?
Elégedetlen vagy magaddal? Változtatni szeretnél a viselkedéseden, az érzelmi reakcióidon?  Akkor különösen fontos, hogy célokat tűzz ki magad elé!

Határozd meg az irányt!

Gondolj arra, hogy még egy néhány napos utazást is megtervezel, kiválasztod hová mennél, mit vinnél magaddal, milyen programokon vennél részt. Elképzeled, milyen jól fogod magad érezni a strandon a homokban fekve, vagy esetleg a hegyekben.
Minden utazás az első lépéssel kezdődik. A célok irányt adnak nekünk a változásokhoz. Ha már van elképzelésünk, átgondolhatjuk, mire van szükségünk, és mit kell megtennünk a megvalósításhoz. Az apróbb lépéseket is megtervezhetjük, és hamarabb észrevehetjük, ha változtatni kell az elképzelésünkön, vagy esetleg letértünk a kijelölt útról.

Kitartóbbak leszünk, és könnyebben gyűjtünk energiát is az elvégzendő feladatainkhoz, ha el tudjuk képzelni a végeredményt. És az sem egy utolsó dolog, hogy a végén büszkék lehetünk magunkra és a teljesítményünkre.

Hogyan fogalmazhatjuk meg a legjobban a céljainkat?

Mi lenne ezzel a gond? Hiszen a célokat megfogalmazni egészen egyszerű lehet! Hát ez azért nem mindig így van! Ha nem gondoljuk át alaposan, mit szeretnénk, sajnos már az elején sok hibát elkövethetünk. Sok ember elfelejtkezik erről, és nem is tudja beteljesíteni az álmait!
Mit is kell tennünk ?

1. Mindig konkrét, pozitív és reális célt tűzzünk ki magunk elé!
Mit jelent ez a valóságban? Ha túl magasra tesszük a mércét, csalódni fogunk, és már fel is adtuk az egészet. Ha irreális célokat fogalmazunk meg, néhány csalódás után vesztesnek érezzük magunkat, és már nem is érdekel minket az egész.
Az ilyen fogadalmak mint „nem idegeskedem többé feleslegesen”, vagy „nem kiabálok soha a gyerekekkel” betarthatatlanok, mert rosszul fogalmaztuk meg őket.
A negatív gondolatokat, a tagadást az emberi agy érdekesen dolgozza fel. Olyan ez, mint amikor arra kérnek minket, hogy ne gondoljunk a kék elefántra. Mi történik ilyekor? Ki sem tudjuk verni a fejünkből azt a fránya kék elefántot! Legnagyobb eredményünk maximum az lehet, hogy azon gondolkodunk, mire gondoljunk a kék elefánt helyett! Mondjuk egy pirosra?
A rossz fogalmazás rengeteg időt vesz el tőlünk. A pozitív fogalmazással sokkal előbb léphetünk a tettek mezejére. Nem azt kell kitalálni, hogy mit nem fogunk tenni, hanem azt, hogy mit teszünk meg!
Például a „feleslegesen nem idegeskedem” cél helyett fogalmazhatunk így is: „megpróbálok nyugodt maradni, és átgondolom, hogyan fogok viselkedni”.
Két szóról le kell mondanunk, ez a mindig és a soha! Az így megfogalmazott célokat nem fogjuk betartani! Soha nem eszem többé csokit! Dehogynem!

2. A mi céljainkat tűzzükk magunk elé és ne másokét!
Ha már tudjuk, mit szeretnénk elérni, nem árt, ha olyan célokat választunk, amelyek megvalósítása csak tőlünk függ. Nincs befolyásunk arra, hogy mit tesz a társunk, barátunk, főnökünk. Az olyan célok, mint „szeretném, hogy a többiek barátságosabbak legyenek velem” nem fognak működni, hiszen ezért a többieknek is kellene tenni, nemcsak nekünk.

3. Legyen konkrét elképzelésünk arról is, hogyan szeretnénk elérni a célt!
Hiába tudjuk, mit akarunk, ha nem tudjuk, hogyan is álljunk neki a megvalósításnak. Tegyük fel a következő kérdéseket magunknak:
Mit kell tennem? Milyen segítségre van szükségem? Mire van szükségem az általam választott úton?

Ha ezt megtettük, nem árt, ha olyan valakivel is felvesszük a kapcsolatot, aki már elérte a célját, és ha kell, tanácsokat kérhetünk tőle.
Egy egyszerű példa: meg szeretnék tanulni autót vezetni. Mit kell tennem? Beiratkozom egy tanfolyamra, megtanulom a szabályokat, keresek egy jó oktatót… stb.

4. Pontosan jelöljük ki, mikor állunk készen a feladatra!
Ne halogassunk, ha egyszer elhatároztuk magukat, akkor kezdjünk is hozzá, minden elvesztegetett perc veszélyezteti a sikert!

5. Gondoljuk át, mit teszünk akkor, ha kudarc ér minket!
Nem biztos, hogy minden a terveink szerint alakul. Ilyenkor ne adjuk fel! Az első akadályok lehet, hogy megrémisztenek minket, és könnyebb lenne hagyni a csudába az egészet, de ne tegyük ezt! Inkább gondoljuk át, és válasszunk más utat, törjük újabb lehetőségeken a fejünket!

6. Ne adjuk fel!
Készüljünk fel arra, hogy nem fog minden simán menni! Biztos akadályokkal találjuk magunkat szemben! A lényeg: ne adjuk fel!

Hogyan lehetünk eredményesebbek?

Írjuk fel, mi a kitűzött célunk, és olyan feltűnő helyre tegyük, ahol gyakran látjuk!
Osszuk részfeladatokra a nagy egészet! Gyakrabban lesz sikerélményünk, kevesebbet fogunk csalódni! Aki sokat markol, keveset fog. Ne akarjunk egyszerre mindent, csak szépen egymás után, apránként.
Ne halogassunk! Nem holnap kell kezdeni, hanem azonnal, amint lehet!
Mérlegeljünk! Rövid távon lehet, hogy túl nagy erőfeszítésre van szükségünk, de hosszú távon megéri a fáradozást, a befektetett munka meg fogja hozni a gyümölcsét!

Használjuk a képzeletünket! Nyugodtan álmodozzunk arról, milyen jó lesz akkor, ha a siker kapujában állunk! Az agyunk megjegyzi ezt az élményt, és újra meg újra át akarja élni!
Jutalmazzuk meg magunkat minden apró eredményért! Sajnos hajlamosak vagyunk arra, hogy az elkövetett hibáinkért ostorozzuk magunkat, és elfelejtkezünk a dicséret erejéről. Nyugodtan veregessük magunkat vállon, esetleg lepjük meg magunkat valami aprósággal!
A változás nem mindig lesz gyors és látványos, legyünk türelmesek! Fontos a kitartás, az önbizalom és az erő!

Néha tudni kell feladni. El kell tudni dönteni, elérkezett-e az pont, amikor már nincs értelme a további küzdelemnek, el kell tudni engedni a dolgokat, és jobb egy új célban gondolkodni.

Forrás: http://www.stephanwiessler.de/ziele-setzen-und-erreichen/
 

Szerző

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7831
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.