Tarts Velünk Te is!
23536 regisztrált felhasználó

4. lecke: Hogyan ápoljuk kapcsolatainkat (1. rész)

Mivel a felnőttek 90%-a végül megházasodik, vagy valamilyen kapcsolatban él, ebben a hónapban 2 fontos területen fogjuk ápolni a kapcsolatainkat. Az egyik fő ág a társas kapcsolatunk, a másik pedig a közösségi kapcsolataink ápolása lesz.

I. Társas kapcsolatunk ápolása (ezek a javaslatok egyéb szoros kapcsolatokra, pld. közeli barátokéra és családtagokéra is alkalmazható)

John Gottman házasságkutató szerint a kapcsolaton még akkor is van mit erősíteni, és még akkor is élvezhetjük jobban, ha jól működik.

1. Szánj rá időt!

Melyek tehát a sikeres kapcsolatok titkai? Az első az, hogy a házaspár beszélgessen, méghozzá sokat! A sikeres párok heti öt órát töltenek együtt, és beszélgetnek. Az első javaslat tehát úgy hangzik, hogy szánj minden héten időt arra, hogy beszélgess a pároddal - lehet, hogy egyetlen órával kezdetek, s később emelitek az időkeretet. Szánj naponta öt percet arra, hogy kifejezd az örömöd vagy háládat bizonyos megnyilvánulásokért (még akkor is, ha egyszerűen csak annyit mond, hogy „Kösz, hogy befizetted a havi számlákat!"). Továbbá a reggeli búcsú előtt találjatok legalább egyetlen dolgot, amit mindketten megtesztek aznap egymásért. Legyetek együtt, csak kettesben, ha csak rövid időre is.

2. Fejezd ki csodálatodat, nagyrabecsülésedet, és pozitív érzelmedet!

A házasságokkal kapcsolatos több mint két évtizednyi vizsgálatok egyik következtetése szerint a boldog házasságokra az jellemző, hogy 5:1 arányban fejezik ki a pozitív és negatív érzelmeket. Ez azt jelenti, hogy a másik viselkedésére tett minden rosszalló megjegyzésre - kritikára, nyaggatásra, kioktatásra - öt pozitív megnyilvánulás jut.
Legyen neked is az a célod, hogy növeld a pozitív érzelmek arányát. Ezt úgy tudod megtenni, ha először is többször kifejezed a szeretetedet a párod felé - szavakkal (pl. gyakrabban mondd vagy - akár e-mailben - írd meg neki, hogy „ Szeretlek!'), testileg vagy másképpen (például kedves vagy vele). Egy családszakértő kijelentette: „A háztartási teendők végzése közben egy spontán csók csodákat művelhet."

Másodszor: nyilvánítsd ki a csodálatodat és a háládat. Ha igazi dicséretet mondunk (pl. „Olyan büszke vagyok arra, amit tettél!"), az nemcsak örömet okoz a számunkra fontos személynek, hanem arra is ösztönzi őt, hogy még jobban igyekezzen. A legvirágzóbb kapcsolatokban a partnerek a legjobbat hozzák ki egymásból, és segítenek egymásnak abban, hogy mind jobban megközelítsék ideális énjüket.

3. Örülj a szerencséjének!

Leld örömödet a barátaid, családtagjaid és párod szerencséjében és sikerében. A szociálpszichológusok kimutatták, hogy a jó és a rossz kapcsolatok között nem abban áll a különbség, hogy a partnerek hogyan reagálnak egymás csalódásaira és balszerencséjére, hanem abban, hogyan reagálnak a jó hírekre. Az, ahogyan a pár tagjai reagálnak, ha a társuknak jól megy valami - a kapcsolatukra lehet belőle következtetni.

Már ma határozd el, hogy „aktívan és konstruktívan" fogsz reagálni - vagyis érdeklődéssel és lelkesen - a barátaid vagy a szerelmed jó híreire, bármilyen apróságokról is legyen szó.

4. Kezeljétek a konfliktusokat!

Több száz pár megfigyelése után kiderült, hogy a boldogtalan házasságokra a konfliktuskezelés egy bizonyos módja jellemző: gorombán reagálnak, amikor valamivel nem értenek egyet (pl. azonnal elkezdik egymást vádolni vagy gúnyolni), kritizálják egymást és hátat fordítanak egymásnak. A boldog párok nem feltétlenül civakodnak kevesebbet vagy halkabban egymással; egyszerűen csak másképp csinálják.

Az derült ki, hogy a legboldogabb párok egyik titka valami nagyon erőteljes, ugyanakkor felettébb egyszerű dolog: valami apróságot kell tenni a veszekedés közepén, ami elvezeti a feszültséget és a negatív töltést, s megkísérli helyreállítani a jó viszonyt. Az egyik ilyen lehetőség a barátságos (nem ellenséges!) humor (pl. olyan grimaszt vágunk, mint egy kétéves). Egy másik lehetőség a szeretet kifejezése, vagy ha valamit közvetlenül kimondunk (pl. „Megértem, amit mondasz").

5. Vonjátok be egymást az életetekbe!

Hiába hajtod végre kitűnően a pároddal a listán szereplő utasításokat, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy boldogok és elégedettek lesztek együtt. A virágzó kapcsolatok alapját a közös rituálék, álmok és célok mély megélése képezi. Ezek mind olyan elemei a kapcsolatnak, amelyek összekötik a pár két tagját, és kettejük belső életét eggyé kovácsolják. Együtt növekednek, együtt fedezik fel az új lehetőségeket és vállalják a kockázatokat, együtt kérdőjelezik meg a feltételezéseiket, és együtt vállalják a felelősséget. Próbálj meg minden héten legalább egy olyan dolgot tenni, ami támogatja partnered érdeklődési körét. Az legyen a cél, hogy megbecsüljétek és tiszteljék egymást, egymás álmait és érdeklődési körét, még akkor is, ha nem mindben osztoztok.
 

Emlékezz! Minden egyes pillanatban, amikor magadnak jót teszel és ebből a jóból más is részesül, hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb legyen ez a világ.

Az ötödik leckét itt olvashatod >>

Minden napra találsz feladatokat, javaslatokat a Boldogságprogram oldalán, ezért érdemes minden nap feljönnöd és megnézned a napi feladatokat.

Ehhez azonban be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, akkor azt itt teheted meg >>

Örömteli tanulást kívánunk neked!

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7808
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

A következő Klubtalálkozó időpontja:
május 8., 17:00 óra
Ha szeretnél részt venni, jelentkezz be!
A Boldogságprogram fővédnöke:

Prof. Dr. Bagdy Emőke

Felemelő érzés olyan ügy mellé állni, amellyel szívből egyetértek!