Tarts Velünk Te is!
24424 regisztrált felhasználó

Határok nélkül

2015. november 26.

A varázslatos kaleidoszkóp

Akárhány évesen talál rád a szerelem, lehetsz tizenöt vagy hetvenöt éves, elvarázsol. Ezerféle színe, formája, illata a magasba emel. Azt mondják, ilyenkor látjuk igazán a másik embert. Mindazt a jót és szépet, amit beleálmodunk, kedvesünk valóban magában hordozza, hiszen épp ezért szerelmesedtünk pont őbelé. 

Akkor miért hisszük azt, hogy a szenvedély lanyhulásával lehull a szemellenző a szemünkről, és akkor kezdjük megismerni, hogy milyen is valójában? Előkerülnek a kritikák, panaszok, neheztelések, és a legjobb barátnőnk epésen megjegyzi: ugye, megmondtam! Pedig nem történik más, minthogy a szerelem kezdetén kinyílunk, elfogadunk, befogadunk, aztán a hétköznapok darálójában, amikor a varázslatból visszatérünk a munkánkhoz, az addig jegelt problémákhoz, ezek felőrlik a szerelmet, és bezáródunk, védekezünk: ezért támadunk. Falakat húzunk fel magunk köré, hogy biztonságban érezzük magunkat, de az sem ritka, hogy leginkább kisajátítanánk a párunkat, korábbi kedvteléseit nem nézzük jó szemmel, hiszen úgy érezzük, hogy emiatt mi kevesebbet kapunk.

Tandem

Természetesen az a jó, ha minél több közös kedvtelésünk van, hasonló az érdeklődésünk, az értékítéletünk. De ugyanolyan nem lehet, hiszen ő egy másik ember, másféle tapasztalatokkal, sajátságos energiamezővel, csak őrá jellemző egyedi formulákkal. Ha mégis őt választjuk, akkor az nem a véletlen műve, pont őrá van szükségünk ahhoz, hogy magunkról megtudjunk, megtanuljunk valamit. Ezért fontos egymás megbecsülése, és értékelése.

Rosszkedvünkben is egymásért

A valódi szeretet elsősorban adni akar, és nem azt méricskéli, mit és mennyit kapunk. Mégis sokan gondolják úgy, hogy a másik azért van, hogy megoldja a problémáinkat, betöltse a hiányainkat, ő a felelős a mi boldogságunkért. Persze, az a jó, ha meg tudjuk beszélni vele a gondjainkat, ha megértő és együttérző, figyel ránk és gyengéd. Ezen túl azonban ő is ember, neki is vannak gondjai, félelmei, rossz napjai. Ő is ugyanúgy azt várja, hogy mi is legyünk megértőek, együttérzőek, figyelmesek és gyengédek. De ahogy mi sem vagyunk képesek a nap huszonnégy órájában a topon lenni, ő sem szuperhős. A figyelem azt jelenti, hogy észrevesszük, ha a párunk valami miatt ideges, leeresztett, fáradt, és ilyenkor képesek vagyunk háttérbe tolni magunkat. Tudjuk, hogy ilyenkor mi esne neki a legjobban, ha érdeklődők vagyunk és nyugalmat sugárzunk, vagy inkább szeretne elvonulni egy időre, amíg rendezi a gondjait.

Ha morcos, az nem azt jelenti feltétlenül, hogy velünk van baja, hanem leginkább saját magával, és ilyenkor nem a sértődés a helyes hozzáállás, hanem a szelíd megértés. Még abban az esetben is, ha akkor éppen a legkevésbé sem szeretetreméltó. De pont ilyenkor van a legnagyobb szüksége a megértésünkre, a szeretetünkre. Ha nem vonjuk meg tőle, miután sikerül a problémát lerendeznie, és újra magára talál, értékelni fogja az együttérzésünket, és ő is így viselkedik majd velünk, ha fordul a kocka, és bennünk támad diszharmónia. Így az idő haladtával sem leszünk egymás ellenségei, és nem akarunk bosszúból mélyen sebző ütéseket bevinni egymásnak. Ideális esetben.

Szépség és Szörnyeteg

Mert a bajok mindig akkor kezdődnek, ha a korábban ideálisnak hitt eset átfordul gyanakvásba, bizalmatlanságba. Ilyenkor többnyire a saját magunk deficitjei kerülnek elő a mélyből, hogy gyógyuljanak, hiszen a párkapcsolat a legnagyszerűbb közeg az addig hurcolt fájdalmak meggyógyítására. Amíg szerelmesek vagyunk, kitárjuk magunkat, és hagyjuk, hogy a párunk megismerjen, és mi is azt várjuk, hogy ő is átadja magát. Így egymást segítve, elindulhatunk a gyógyulás útján, hiszen a legjobbat akarjuk egymásnak, megértjük, elfogadjuk, és ezáltal gyógyítjuk a társunkat. Ideális esetben.

Csigaház

Ugyanakkor vigyáznunk kell arra is, hogy a személyünk ne olvadjon bele teljesen a másikba. Bár odaadóak vagyunk, de kijelöljük a határainkat is, mert szükségünk van a személyes térre is, hogy önmagunk lehessünk, és ne csak megfelelni akarjunk. Ne az ő akarata és elképzelése legyen az egyedüli döntő, igyekezzünk közösen kialakítani egy mindkettőnk számára megfelelő életközösséget. Lehet, hogy vissza kell fognunk némely területen magunkat, ugyanakkor a másik jelenléte olyan pluszokkal ajándékoz meg minket, amelyek gazdagítják az életünket. De ez nem jelenti azt, hogy belemegyünk olyan játszmákba, amikor hamar kialakul a tettes és áldozat leosztás. Ennek kivédésére komoly önismeret, önbizalom és önbecsülés szükséges, amikor nem feladjuk magunkat, hanem hozzáadunk a kapcsolathoz a közös célok érdekében. Mert nem igaz, hogy a szerelem elmúlik. Ha igaz volt a kezdetekkor, akkor továbbél, csak elrejtőzik, ahogy a csiga behúzza a szarvacskáját, ha nekiütközik valaminek. És ilyenkor, énekelhetünk egyfolytában, nem jön elő, ha felgyújtjuk a házát. Mert már nem hiszi el, hogy tejet-vajat kínálunk, ha előzőleg benzint locsoltunk rá.

Vigyázzunk egymásra. A kapcsolat nem lehet pókerjátszma. Társakká szegődtünk egymáshoz, nem hajcsárnak vagy tevének. Ebben segítenek a határaink. Határok nélkül szétfolyik az életünk.

 

Szerző
Pálfalvi Ilona

Nyugdíjas, korábban tanár, műfordító. Jelenleg saját meséim és regényeim, rajzaim népesítik be az életemet. És persze, a családom. Az élet nagy miértjeire keresem a válaszokat, hogy korábbi hivatásomhoz hűen, megoszthassam másokkal.

Pálfalvi Ilona összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7861
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.