Tarts Velünk Te is!
23707 regisztrált felhasználó

Happy Planet Index kontra World Happiness Riport: hogy állunk a boldogsággal?

Két nagy ívű felmérésből évről évre megtudhatjuk, mely országokban legelégedettebbek az emberek, vagy épp hol érzik magukat a legjobban. Bár az eredmények eltérőek, mindkét riport globális jelentőséggel bír. Segítségükkel megérthetünk világszintű mechanizmusokat, változásokat, tendenciákat.

Boldog Bolygó Index

A Happy Planet Index - HPI az emberi életminőség integrált mutatója, amelyet 2006. júniusában a New Economics Foundation (NEF) vezetett be a GDP helyettesítésére. Abból indultak ki, hogy az egyén életében nem a gazdagság, hanem a boldogság és az egészség az igazán fontos, ezért minden ország HPI-mutatója az átlagos általános elégedettségből, a születéskor várható élettartamból és az ún. ökológiai lábnyomból áll, egy főre vetítve.

Kíváncsi vagy hol élnek a legboldogabban?

A válasz igen meglepő lesz, a lista dobogósai Costa Rica, Vietnám és Columbia. Az Amerikai Egyesült Államok mindössze a 105. helyet foglalja el, míg Magyarország egy hellyel előzi meg a 104. helyen. A lista becsapós, hiszen minél gazdagabb egy ország, általában annál nagyobb az ökológiai lábnyoma, de azért a sorrend több mint elgondolkodtató.
(forrás: http://www.happyplanetindex.org/data/)

Globális Boldogságjelentés!

A World Happiness Report - az ENSZ által 2012 óta kiadott riport, amelyet 2015-ben harmadik alkalommal publikáltak. A Világ Boldogság Riportja szemügyre veszi és számszerűsíti a gazdasági (GDP), pszichológiai, szociális ellátás, népegészség, és egyéb mutatók alapján, az országok, nemzetek boldogság indexét. 

A 2015-ös Boldogságjelentésben ismét az észak- és nyugat-európai országok végeztek a dobogós helyeken. A 158 országot vizsgáló riport, az alapján állította fel a rangsort, hogy a lakosságuk egy 10-es skálán mennyire érezi elégedettnek, boldognak magát. Az első helyet idén Svájc szerezte meg, letaszítva a trónjáról a 2012-es és 2013-as győztest, Dániát, amely idén a harmadik helyen végzett. Mellettük az első nyolc helyen megtalálhatjuk az összes skandináv országot, valamint ötödikként Kanadát is. Magyarország 4,8-as átlaggal a 104. helyen áll több afrikai és arab ország társaságában. (forrás:http://worldhappiness.report/summary)

ENNEK NEM KELL ÍGY LENNIE!

A BOLDOGSÁG TANULHATÓ! A boldogság egy megtanulható képesség!

Szeptember 1-én induló INGYENES boldogságprogramunk erre szeretne megtanítani Téged.

Regisztráció a Boldogságprogramba >>

Jó gyakorlást! Jobb Veled a Világ!
 

Ismerd meg a 10 hónapos INGYENES boldogságprogramot!

Boldogságprogram célja, hogy a boldogságtudomány eredményeit lefordítsa az emberek hétköznapi nyelvére és közérthető formában adja tovább egy bárki számára elvégezhető ingyenes program keretén belül azokat a gyakorlatokat, amelyek boldogságkutatók szerint hozzájárulnak a boldogságszintünk megnöveléséhez.

Ha Te is szeretnél részese lenni ennek a programnak, amely minden napra feladatokat, havi munkafüzeteket tesz ingyenesen elérhetővé a számodra, továbbá egy olyan közösségi oldalnak lehetsz a részese, ahol új barátokat, ismerősöket szerezhetsz magadnak, akkor kattints ide a regisztrációhoz >>

Összes cikk megtekintése a témában >>

 

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7810
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

A következő Klubtalálkozó időpontja:
május 8., 17:00 óra
Ha szeretnél részt venni, jelentkezz be!
A Boldogságprogram fővédnöke:

Prof. Dr. Bagdy Emőke

Felemelő érzés olyan ügy mellé állni, amellyel szívből egyetértek!