Tarts Velünk Te is!
24424 regisztrált felhasználó

„Hálahatás”, avagy úton a siker felé

2016. szeptember 30.

A hála pszichológiai értelemben (kicsit sarkított megfogalmazásban) egy önzetlen cselekedetért adott pozitív visszajelzés. De hálásak vagyunk-e saját magunknak?! Mikor mondtad utoljára, hogy hálás vagyok… ezért vagy azért… (magadnak vagy másoknak)?

Két opció a válasz (persze lehet több is):
1.) Mindennap elmondod? Jó, egyenesen szuper. Valószínűleg elégedett ember vagy és boldog.
2.) Régen mondtad vagy soha? Te bizony, mindig találsz kifogást, és nem igazán vagy elégedett, boldog az életeddel.

Próbáld ki ezt a gyakorlatot: Tedd fel magadnak a kérdést: Miért vagyok hálás saját magamnak? Mit tettem magamért, saját boldogságomért, jó közérzetemért? Írd le a választ egy számodra kedvelt színű kártyára, és vedd elő mindennap (mondjuk a reggeli kávézás közben), mint egy emlékeztetőt! Figyeld meg a hatást!

 

A „hálahatás”

A hála, érdekes módon működik. Minden motivációs módszer közül talán ez az egyetlen, amelyik csak rajtad múlik. Sőt! Az ember lánya – fia – teszi mindennapi dolgát. Dolgozik, alkot, gyereket nevel, kertet gondoz, sétál… és közben mindenez természetes számára. Holott sokan vannak, akik nem tudnak dolgozni, mert betegek, nem tudnak alkotni, mert nem tudják mire képesek, nem lehet gyermekük, mert biológiailag nem adatik meg (szerencsére az örökbefogadás lehet megoldás) nincs kertjük, esetleg nincs lábuk, így sétálni sem tudnak…! 

Most és nem máskor

Érdekes tehát elgondolkozni azon, miért lehetünk hálásak mindennap.
Tedd fel a következő kérdéseket magadnak, jelen időben:
• Miért vagyok hálás most?
• Mivel rendelkezem most?
• Mit csinálok most?
• Miért szeretek ezt vagy azt… most?
• Miért vannak céljaim most?
• Miért vannak terveim most?

Hogy miért került minden kérdésbe a most?

A válasz egyszerű: Mindig a jelen adja meg a választ a jövőre és a múltra vonatkozólag is. Ha kicsit túlzóan is, de életbe vágóan fontos, hogy ne ragadj a múltban, és ne tervezd minden percben a jövőt. Természetesen merenghetünk a múlton, legyen ez a nosztalgia időszaka. Tervezhetjük a jövőt célok megfogalmazásával, legyen ez a tervezés időszaka, de ne mindennap rágódj azon, hogy miért nem vagy már a célodnál. És itt lép a képbe a „hálahatás”, mert az, aki naponta megköszöni azt, amije van, hálás magának és a körülményeinek a jelenlegi helyzetért, az lesz elégedett és boldog ember. Képzeljétek, Einstein, aki – mint tudjuk – híres fizikus-matematikus volt, naponta többször is köszöntet mondott mindenért.
Váljon hát életszemléletünkké a hála, ismerjük fel csodás létünket a világban, és gondoljunk arra, milyen szerencsések is vagyunk!
Amerikai és brit viselkedéstudományi szakemberek számos kísérlettel kimutatták, hogy a hála érzése, a „hálahatás” rendkívül pozitív hatással van testi-lelki egészségünkre.

Hálasztori

Végül egy rövid hálasztorival zárom soraimat, melyek remélem tettekre, hálaadásra sarkallnak téged is, kedves olvasó.
Réges régen (körülbelül tíz éve) fiatal munkavállalási tanácsadóként azt gondoltam, hogy elegendő lesz, ha ügyfeleimet minden hasznos álláskeresési technikára megtanítom, és így majd könnyebben találnak munkát, de hamarosan rájöttem, hogy lelkileg is fel kell készítenem őket egy-egy állásinterjúra (szakmai kompetenciáimon belül természetesen). Mondok egy példát. Egy nap megjelent nálam tanácsadáson egy fiatalember, akiről elsőre pozitív képet alkottam. De amikor megszólalt, és elkezdte mondani, mondani és még mindig mondani, hogy őt mennyi, de mennyi kudarc érte már, és neki már tele van a hócipője az egésszel..., mit ne mondjak, borult minden pozitív kép. Ekkor kezdődött és indult be nálam az ügyfél szintű Hála-Hatás-Adás, amit saját életem történéseiből megtapasztaltam. Ekkor eldöntöttem, hogy alkalmazom az ügyfeleimnél is a  Hála-Hatás-Adás módszert, ami egy fordított spirál, és kizárólag a pozitív eseményekre koncentrál, és azokból építkezik.  Hosszú idő telt el az ügyfelemmel való első találkozás óta, de elértük a célt, vagyis: meg tudta fogalmazni a céljait. Nem beszélt mindig a múltról. Elengedte a negatív érzéseit, melyek konkrét személyeket céloztak. Felhagyott a kifogásokkal. Hálás volt a kudarcokért, mert felismerte, hogy mindezekből tanulnia kellett. És végül megtanulta „eladni” magát a munkaerőpiacon. Az eredmény pedig nem maradt el: állást kapott, és ma már nem eladóként, hanem üzletvezetőként dolgozik.

„A hála lehetetlenné teszi a boldogtalanságot. Ez az egyik legfontosabb titok, amit meg kell tanulnod.” Osho
Szerző
Hegedűs-Gál Csilla

Munkamotivációs szakértőként elsődleges célom az egyéni motivációban rejlő boldogságcsírák felismertetése, és tudatosítása az egyénekben. Számomra a siker a motivációs szinttel mérhető, mely a boldogság fokmérője. HŰ de forró, az JÓ.

Hegedűs-Gál Csilla összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7861
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.