Tarts Velünk Te is!
24424 regisztrált felhasználó

Hála a gyakorlatban

2016. szeptember 28.

Hála a gyakorlatban

Kutatások szerint a hála csökkenti a depressziót, az önértékelési problémákat, a félelmeket, a felesleges aggodalmakat, a féltékenységet, a bizalmatlanságot, a magányt és még sok más negatív érzést. Egyszóval: jótékony hatással van a mentális, lelki, fizikális állapotunkra. Most lehet, hogy azt gondolod, megnyugtató hallani ezeket az eredményeket, de ez csak az elmélet. Engem az érdekel, hogyan lehet mindezt a gyakorlatban is alkalmazni. Ez engem is érdekel.

Én is azt gondolom, a „puding próbája az evés”. Csak akkor tudjuk megélni, hogy egy állításnak, elgondolásnak van-e számunkra valóságalapja, ténylegesen akkor tudunk hinni benne, ha az a tapasztalásunk részévé válik. Azt mindenki maga dönti el, hogy milyen életet szeretne élni. Bármennyire is úgy tűnik, hogy a külső körülmények alakítják az életünket, valójában minden csak attól függ, hogy arra milyen érzelmi reakciókat adunk.

Amikor semmi sem úgy megy…

Az egyik hétvégén a Balatonra utaztunk. Három nap pihenés, töltődés csodás környezetben. Hálás voltam a sorsnak, mert minden összejött hozzá. Elterveztem az indulásunk reggeli időpontját, és örültem, hogy pár óra múlva, fittyet hányva a hőségnek, már a Balcsiban lógathatjuk a lábunkat. 
Ám a dolgok nem így alakultak. A tervezett időpont helyett egy órával később tudtunk csak elindulni. Útközben kiderült, hogy még be kell „ugranunk” Pestre elintézni valamit. És mindezek után az autópályán egy jó nagy dugóba kerültünk. Így a körülbelül háromórás autóútból öt és fél órás utazás lett.
Tulajdonképp a pénteki nap nagy részét a kocsiban töltöttük.  És amikor Budapest határában a végeláthatatlan dugóban araszoltunk a kánikulában, na, akkor elszakadt nálam a cérna. Dühös lettem, hogy miért pont most…, miért pont velünk..., miért pont itt…
Ekkor megszólalt a Kedves mellettem: „De legalább együtt vagyunk!”

Mondj igent a jóra!

Igen. Ebben a pillanatban minden megváltozott bennem. Lehettem volna továbbra is elégedetlen. Hiszen a körülmények nem változtak meg. De én nem ezt választottam. Igent mondtam a jó érzésekre és hálatelt állapotba kerültem. Mert elkezdtem arra figyelni, hogy mennyi áldása van ennek az utazásnak.
Milyen jó, hogy együtt lehetünk, hiszen sokat dolgozunk hét közben.
Milyen jó, hogy egy kényelmes, légkondicionált autóban utazhatunk, és nem a vonaton kell zötykölődni a csomagokkal.
Milyen jó, hogy utazhatunk egyáltalán, hogy van rá pénzünk, hogy van időnk, hogy egészségesek vagyunk…
És hogy mi történt ezután? Találtunk egy kihajtót a pályáról, és elkerültük a dugó többi részét. Gyönyörködtem a tájban, élveztem a jó zenét az autóban, és az idő valahogy észrevétlenül elrepült. Igaz, hogy később érkeztünk meg, mint ahogy terveztük, de jó kedvem volt, és ez adta meg az alapot a továbbiakhoz.

Mi a te válaszod a nehéz helyzetekre?

Lehet, hogy már veled is előfordult, hogy másként alakultak a dolgok, mint ahogy eltervezted. Talán már te is kerültél dugóba. Nehéznek tűnő külső körülmények bármikor megjelenhetnek az életünkben. A hétköznapokban folyamatosan kapjuk a kiszámíthatatlan, döntést igénylő helyzeteket.
A lényeg az, hogy hogyan reagálunk erre. Negatív érzésekkel éljük meg, félelemmel, haraggal, irigységgel, bizonytalansággal? Vagy megpróbáljuk megkeresni a pozitív oldalát és arra helyezni a hangsúlyt? Tudunk-e hálásak lenni azért, ami van?
Ebben segíthet a hálatelt gondolkodásmód. Lehet ezt is választani, ez csak rajtunk múlik. Nem a dugón, nem a másik emberen, nem a rossz időjáráson, hanem azon, hogy mennyire akarunk pozitívan gondolkodni és a jó érzéseket választani.

De jó, hogy…

És hogy ez neked is könnyebben menjen a hétköznapi, gyakorlati életben, van ehhez egy hatásos mondatkezdésem: „DE JÓ, HOGY …
Próbáld ki, hogy ha nehéz helyzetbe kerülsz, nem a problémákat kezded el sorolni, hanem ezzel kezded a mondatot: De jó, hogy… Ez segít átkattintani benned a negatív gondolatokat és érzéseket pozitívra, és máris a hála állapotában leszel. A hála pedig lényegénél fogva kizárja a pesszimizmust.


Még egy gyakorlati jó tanács: ezt ki is írhatod például a fürdőszobatükrödre, hiszen itt kezdjük és zárjuk a napot. Milyen más érzés ezzel indítani és befejezni a napodat! Hiszen felismerheted, mennyi jó dolog is van az életedben.
Mindez egy egyszerű döntés kérdése: válaszd azt, hogy a jóra fókuszálsz, és dönts úgy, hogy a hálát választod az életed alapjának!
Ne higgy nekem, próbáld ki!
De jó, hogy ezekkel a sorokkal segíthetek neked a hálát gyakorolni és ezáltal a boldogságot megtapasztalni!


 

Szerző
dr. Kovács Fatime

Mentálhigiénés szakemberként és terapeutaként dolgozom hosszú évek óta. A hivatásomnak tekintem, hogy minél több embert segítsek abban, hogy jól érezze magát, és örömben élhessen. A boldogság az életünk alapja, és el is érhető, ha teszünk érte. Írásaimmal is ebben szeretnélek támogatni, hogy minél inspiráltabban tudj cselekedni magadért és másokért.

dr. Kovács Fatime összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7861
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.