Tarts Velünk Te is!
24227 regisztrált felhasználó

Félig üres vagy teli az a bizonyos pohár?

2016. október 19.

Az optimizmus egyfajta attitűd, hozzáállás, beállítódás. Az attitűd pedig egy értékelő viszonyulást jelent valamilyen tárgy, személy vagy gondolat irányában. Közvetlenül nem lehet megfigyelni, csak következtetni tudunk rá a személy szóbeli vagy nem verbális, érzelmi reakcióiból. Az optimizmus és a pesszimizmus szociálisan eltanult minták hatására jön létre. Tehát ami a legfontosabb, hogy az optimizmus tanulható!

„A boldogságunk vagy boldogtalanságunk nagyrészt nem a körülményeken áll vagy bukik, hanem a hozzáállásunkon.” (Martha Washington)

Mit mond a tudomány? Megéri optimistának lennünk?

Az optimizmus a mentális és fizikai egészségünkre is pozitív hatással van. Kutatások bebizonyították, hogy az optimista és pesszimista személyek eltérő megküzdési stratégiákat alkalmaznak. Míg az optimista beállítottságú egyén probléma esetén információt gyűjt, aktív, problémafókuszú megküzdési stratégián dolgozik, keresi a dolgok előnyös oldalát, vagy épp igyekszik humorral és elfogadással előre tekinteni, addig pesszimista társaik könnyebben feladják a „küzdelmet”, elnyomják gondolataikat, tagadnak, valamint a negatív érzelmi állapotra való fókuszálás kerül a középpontba náluk. Tehát az optimista személyek – szemben a pesszimista egyénekkel – képesek az adott helyzetet objektívan kezelni és pozitívan átértelmezni az adott problémát. (Szondy, 2008)

Kimutatták továbbá, hogy az optimizmus erős pozitív kapcsolatban áll a szubjektív jólléttel, a pozitív érzelmek magas szintjével, és csökkenti a szorongásos, depresszív állapotok kialakulásának valószínűségét. (Szondy, 2005) Kijelenthető tehát, hogy a pesszimista emberek egészségi állapota testileg és lelkileg egyaránt romlik optimista társaikéhoz képest.

Optimizmus a szeretet szemével

Vannak az ember életében kilátástalan időszakok, amikor még felkelni is nehéz az ágyból, és az optimizmus szó hallatán inkább dühöt, haragot érzünk, mintsem életigenlést és pozitív gondolatokat. Ez is azt bizonyítja, hogy az optimizmus nem genetika, hanem hozzáállás kérdése. Nem szabad hagynunk, hogy a hiány állapota olyannyira elhatalmasodjon bennünk/felettünk, hogy általa azokat az örömforrásokat is elveszítsük, amikkel rendelkezünk. A jelen hiányát vizsgáld meg a szeretet szemével! Mert ha a szeretet szemüvegén keresztül szemléled a világot, ott is örömet lelhetsz, ahol nem is gondoltad volna. Vedd szemügyre! Hány embert szeretsz, és hány ember tisztel meg téged a szeretetével nap mint nap?! Ez bőven elég kell, hogy legyen ahhoz, hogy optimistán tekintsünk a jelenünkre, jövőnkre. Ne feledd, a problémák jönnek-mennek, de a szeretet örök.

Gondoljunk csak bele: az ember eredendően társas lény. Hiába minden siker, elismerés, ha azokat nincs kivel megosztani. Ráadásul egy intrinzik célról beszélünk (belsőleg motivált), ami hozzájárul az élet értelmességének érzéséhez és az élettel való elégedettséghez, viszont negatív a kapcsolata a depresszív tünetek gyakoriságával. Továbbá Tim Kasser szerint a belső, igazi emberi természetünk a növekedést és a pozitív emberi kapcsolatokat jelenti, valamint a társas lény voltunkból fakadó társadalmi részvételt. (Kasser,2005)
Az optimizmus nem más, mint a tudatos megválasztása annak, hogyan látjuk a világot. Engedd be a szeretetet abba az élethelyzetedbe is, ahol a hiány állapotát éled meg! Mert szeretettel az optimizmus is könnyebben megy.

 

Felhasznált irodalom:
Szondy Máté (2005): Optimizmus és egészségmagatartás: A pozitív elvárások segítik vagy gátolják az egészségmagatartást? Pszichológia 25 (4), 367 – 379.
Szondy Máté (2008): Optimizmus, pesszimizmus, egészség és egészségmagatartás. Pszichológiatudomány Doktori Iskola.
Tim Kasser (2005): Az anyagiasság súlyos ára, Ursus Libris, Budapest.

Szerző
Béndek Andrea

22 éves, andragógus, munkavállalási tanácsadó. Régóta foglalkoztatnak a pozitív pszichológiával kapcsolatos írások. Szeretném én is megosztani eddigi tapasztalataimat. Remélem, szeretettel fogadjátok írásaimat és olykor-olykor erőt tudtok meríteni belőle.

Béndek Andrea összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7830
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.