Tarts Velünk Te is!
23204 regisztrált felhasználó

Emeld fel a szívedet!

2017. december 21.

Boldogságprogramunkban a decembert a tudatos jó cselekedetek számára ajánljuk fel. Az emberi jó cselekedeteknek ugyanis varázshatalma van. Az egymásért megtehető segítő szándékú megnyilvánulás enyhülést hoz ott, ahol feszülés volt, gyógyít ott, ahol betegség van, szeretetet visz oda, ahol félelem dúlja szét a téli áldott napokat. Életünket átszövi a rohanás, a türelmetlenség, olykor figyelmetlenek vagyunk, és bizony gyakran okozunk fájdalmat másoknak, akár észrevétlenül is. Mindez az emberi lét része lett napjainkban, utópisztikus reménység lenne arra vágyni, hogy minden hibátlan, boldog, és tökéletes legyen. Tehetünk azonban társadalmilag önmagunkért és egymásért valamit! Kijavíthatjuk a hibáinkat, befoltozhatjuk amit elszakítottunk, és begyógyíthatjuk a megtépázott sebeket.

Hiszek az emberiségben!

Bocsánatos bűn embernek lenni, annak minden gyarlóságával. Tökéletesnek, teljesnek születünk, de az út során elveszítjük a szűzies jóságot, szentséget és összekoszoljuk lelkünket a felnőtt lét mindenféle hányattatásában. Hibásak vagyunk? Nem. Csak tele vagyunk sérelmekkel, sebekkel, félelmekkel, fájdalmakkal, negatív feldolgozatlan tapasztalatokkal, és amikor túlfeszül a húr, meggondolatlanul átgázolunk egymáson. Ez emberi. Hangozzék bármilyen meglepően - emberi tökéletlennek lenni.

Az viszont nagyon fontos, hogy ne rántsuk meg vállunkat az életünkben elkövetett vétkekért. Ha türelmetlen voltál, adj valakinek magadból időt. Ha szemtelen voltál, adj valakinek tiszteletet. Ha hazudtál, mondj utána igazat egy nehéz helyzetben. Ha tévedtél, ismerd be. Ha fájdalmat okoztál, tanulj meg bocsánatot kérni. Ha megsértettél valakit, tedd jóvá. Ha elhagytál valakit, keress meg valaki mást. Ha átgázoltál valakin, emelj fel egy szenvedőt. Ha eltitkoltál valamit, nyiss ki egy másik elajándékozható titkot. Ha dühös voltál, légy máskor nyitott. Ha agresszív voltál, imádkozz. Ha elvettél, adj. Adj magadból, adj lelkedből, adj szívedből egy darabot. Ha van lehetőséged, mindig ott írd jóvá a vétked, ahol elkövetted. Ha már nem áll módodban kijavítani annak az embernek a szívében a vétségedet, akinek okoztad, akkor cselekedj jót egy másik embertársaddal. Hiszen az élet körforgás, van egy út, ahol valamennyien találkozunk. Van egy energetikai mező, ahol mind egyek vagyunk, és összeér a lelkünk.

Társadalmi kötelességünk jóvátenni

Gyakran hallani szeretteink, barátaink körében azt a mondatot, hogy "én ilyen vagyok, így fogadj el". Elfogadni egymást ahogy vagyunk szép, és nemes gesztus. Azonban jogunkban áll negatív élmény okozása után is ennyivel hátradőlni? Szabad az egymás ellen elkövetett vétséget elintézni annyival, hogy ilyen vagy olyan vagyok? Aligha. A mérlegen, ha rosszfát tettél a tűzre, úgy korrekt, ha hozol új gyújtóst, megbánod cselekedeted, és megdolgozol azért, hogy újra meleg legyen a kandallóban. A szív kandallójában, ami köré mind szeretnénk oda gyűlni. Hiszen a szeretet, a családalapítás, a reprodukció, az egymásban és a világban való nyomot hagyás, az emberi szét- és összekapcsolódás miatt jöttünk erre a Földre.

Sírunk. Nevetünk. Találkozunk. Elköszönünk. Összekapcsolódunk. Szétválunk. Megérkezünk. Elmegyünk. Két pólusú a világ. Létezik akkor tehát sok minden, amivel a negatív pozitívra, a félelem szeretetre, a bizalmatlanság bizalomra, a rosszaság jóságra cserélhető. Lehet ez egy módszer, egy segítő technika, lehet cselekvés, új szokás, fogadalom, bármi, amivel meghozod a döntést, hogy ember ember ellen ne forduljon. Hogy a rosszat jó kövesse, hogy a pesszimizmust az optimizmus váltsa fel. Tégy jót. Adj a világnak valamit magadból! Hogy ez egy kóbor állat befogadása, egy beteg ember ápolása, egy árva gyermek örökbefogadása, egy idős ember gondozása, egy elítélt meglátogatása, egy hajléktalan megetetése, egy didergő szív megmelengetése vagy valaki álmának őrzése lesz-e, az már rád van bízva. Te csak fogd a lelked, a szíved, az emberséged, és tégy valakiért ma valami jót!

A Karácsony kiváló lehetőség leülni a fenyőillatban, meggyújtani egy gyertyát, végig gondolni kivel voltál igazságtalan, kit bántottál meg. Sosem késő megtanulni bocsánatot kérni, kijavítani egy vétket, felemelni a telefont, és azt mondani sajnálom. Ha pedig valaki a te irányodba szeretne valamit jóvátenni, emeled fel a szívedet, légy nyitott, befogadó, és tanulj megbocsátani. Vannak emberek, akik picit többet szenvedtek az átlagnál, vannak akiket elhagytak, megsértettek, vagy sokat bántottak, ők azok, akiknek nehezebb elnézést kérni, és másoknak megbocsátani. Légy türelmes az emberi érzések felé, adj időt mindenkinek, a saját lelki és érzelmi folyamatára. Higgy az emberekben, hogy képesek jót tenni, jónak lenni, és jóvá tenni. Ha a gyertyádba nézve egy kicsit megpróbálod elcsendesíteni a lelkedben dúló történéseket, van egy pont, ahol, ha jól figyelsz, és hagyod - Karácsonykor megcsendülnek az angyalok harangjai, és ha szeretetet küldesz másoknak, jóváíródnak a fájdalmas emlékek.

Érdemes megpróbálni...

Emlékezz! Minden egyes pillanatban, amikor magadnak jót teszel és ebből a jóból más is részesül, hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb legyen ez a világ.

Ha szeretnéd kipróbálni a felnőttek számára készített boldogságfokozó technikákat is, akkor csatlakozz a 10 hónapos Boldogságprogramhoz.

Ha pedagógus vagy, akkor csatlakozz csoportoddal, osztályoddal, hogy ők is megtapasztalhassák a pozitív pszichológia gyerekeknek készített boldogságfokozó gyakorlatait.

Gyere, tegyük szebbé a világot!

Cikket írta:
Csete Nia
Life- és egészség coach

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7799
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

 

 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.