Tarts Velünk Te is!
24227 regisztrált felhasználó

Éld a saját életed!

2016. január 27.

Bizonyára eleddig már jól begyakoroltátok a fő célok kitűzését, részcélokra bontását Boldogságprogramunk februári feladatának keretén belül. Hát hogyan is állunk jelenleg? Átgondolhattuk és meghatározhattuk életünk számos létfontosságú területén a hosszú- közép- és rövidtávú időszakra szóló céljainkat - a teljesség igénye nélkül - úgymint az egészség, a munka, a társ- és egyéb kapcsolatok, az anyagi és vagyoni helyzet vonatkozásában. A lényegre fókuszáltan kitűztük, hogy mit is akarunk valójában, természetesen az álmainkat is beleszőttük. Álljon előttünk eme jó tanács, melynek megfontolását rátok bízom, én biztosan követni fogom!

“Az időd véges, úgyhogy ne vesztegesd el arra, hogy valaki más életét éled! Ne engedd, hogy mások véleménye túlharsogja a saját belső hangodat! De ami a legfontosabb, legyen elég bátorságod a szívedre és a megérzéseidre hallgatni! Ők valahogy már most is tudják, mivé akarsz válni valójában.” Steve Jobs

Belső cél elérésével lehetsz boldogabb?

Valószínűleg egyetértesz velem abban, hogy nagyobb örömet jelent olyan célokért küzdeni, amelyekkel azonosulni tudunk, és jutalom értékkel bírnak számunkra, mint olyanokért, amelyeket nem szabadon választottunk, vagy esetleg más céljainak eléréséhez asszisztálunk. Sok pszichológiai vizsgálat mutatta már ki több különböző kultúrában, hogy elégedettebbek azok az emberek, akik belső örömet találnak az elsődleges életcéljaikban, és jobban is élvezik az elérésükért tett erőfeszítéseiket. Azért belső, mert önmagukban is kielégítenek bennünket, értelmesek számunkra, fejlődik tőlük a személyiségünk, érzelmileg érni tudunk, és a közösségünk számára is pluszt ad.

Például az egyik legbensőbb tevékenységünk lehet, hogy különböző célokat próbálunk elérni nyaralás alatt, olyanokat, amiket egyáltalán nem tennénk meg a szürke hétköznapokban. Amikor az emberek nem dolgoznak, sokkal inkább választanak értelmes és erőfeszítést igénylő feladatokat - például elutaznak és kipróbálják magukat egy régészeti tanfolyamon, segítenek házat építeni rászorulóknak, a Balaton átúszására készülnek, netán borász szakmai gyakorlatra mennek, hogy megtanulják, hogyan lehetne a borászatból megélni. Végső soron saját magadon kívül senki sem jutalmaz meg téged ezekért a dolgokért, és senki nem is kényszerít arra, hogy ilyen erőfeszítéseket tégy. Azért teszed, mert jó kikapcsolódás, mert élvezetes és értelmes tevékenység és ezzel nagymértékben növeled önmagad fontosságának érzetét.

Vagy a külső célok motiválnak jobban?

Ezzel szemben a külső célok inkább azt tükrözik, hogy mit tartanak helyesnek, illetve mit várnak el tőlünk mások – például amikor olyan felszínes okokból igyekszünk célokat elérni, hogy pénzt keressünk, hatalomra vagy hírnévre tegyünk szert, vagy Barbie babák legyünk, akkor is, ha megfeszülünk, csak úgy megfelelési kényszerből. Az emberek általában valamilyen célhoz vezető eszközt látnak a külső célokban - például azért dolgoznak keményen, hogy gazdagabbak legyenek, vagy elismerést vívjanak ki maguknak, esetleg elkerüljenek valamilyen büntetést, megszégyenülést vagy bevételkiesést.

A külső célokkal szemben a belső célok boldogabbá tesznek bennünket. Részben azért, mert viszonylag több inspirációt biztosítanak és élvezetesebbek, ezért nagyobb valószínűséggel fektetünk beléjük energiát, tartunk ki- és érjük el őket sikeresen, másrészt hogy a belső értékkel bíró személyes célok közvetlenül elégítik ki a legalapvetőbb pszichológiai szükségleteinket az életünk során. Átérezhetjük, hogy urai vagyunk a viselkedésünknek, hogy ügyesen bánunk a körülöttünk lévő világgal és elégedettek vagyunk az emberi kapcsolatainkkal. A kutatók kimutatták, hogy a belső célok elérésére való törekvés nagyobb valószínűséggel elégíti ki az összes ilyen szükségletünket. Tegyük fel, az a belső célunk, hogy javítsuk az erőnlétünket, és bejussunk a maratonra. Az ilyen típusú futásra való felkészülés nehéz és olykor fájdalmas, de mi kitartunk, és megéljük a futók elszántságát. A futástól olyan érzés tölt el bennünket, hogy függetlenek vagyunk, és urai vagyunk az életünknek, kapcsolatba kerülünk olyanokkal, akik ugyanerre az eseményre edzenek, a hangulatunk és önértékelésünk javulása pedig még a házasságunkra is kihathat. Nemcsak két, hanem három vagy négy legyet ütünk egy csapásra.

Vajon a külső célok mindig rosszak? Nem feltétlenül. Van, hogy külső célokat próbálunk elérni - például az anyagi jólétet -, hogy így tegyünk szert azokra az erőforrásokra és lehetőségekre, amelyek majd lehetővé teszik, hogy dédelgetett álmainkat vagy belső céljainkat valóra váltsuk. Például van, aki rengeteget dolgozik, hogy sokat keressen, és nagy jutalmakat kapjon, mert ez teszi lehetővé, hogy időnként ne dolgozzon, hanem igazi szenvedélyének hódolhasson, írjon, vagy kertészkedjen, esetleg többet legyen imádott családjával, vagy utazgasson, világot járjon. Máskor azért van szükségünk külső motivációra pénz vagy társadalmi elismertség formájában, hogy kitartsunk egy fontos, de nehéz cél mellett, pl. túléljünk egy lélekölő munkát csak azért, hogy megkapjuk azt a munkát, amelyre igazán vágyunk, vagy egyszerűen hogy meg tudjuk teremteni a családnak azt az egzisztenciát, amit szerintünk megérdemelnek.

Tarts velem holnap is, mert cikkemből kiderül, hogy milyen célformák léteznek még.

Gyere, tegyük szebbé a világot!

Szerző
Fodor Katalin

Az életem ajándék. A családom, a barátaim, a társaim mind segítenek abban, hogy önmagam jobban megismerjem. Szeretném jobbá tenni a saját és mások életét is azzal, hogy szeretem és elfogadom magam, fejlődök, ami által egyre boldogabbá válok.

Fodor Katalin összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7830
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.