Tarts Velünk Te is!
23412 regisztrált felhasználó

Egészséges életmód – hogy fogjak hozzá?

2018. június 1.

Az egyik legdrágább kincsünk az egészségünk. De vigyázunk rá kellőképpen? Eleget teszünk azért, hogy minél tovább megőrizhessük? Képesek vagyunk áldozatokat hozni egészségünk megőrzésének érdekében? Egyáltalán tudjuk értékelni azt, hogy egészségesek vagyunk, vagy már csak akkor szembesülünk azzal, hogy milyen nagy érték, amikor már elveszni látszik?

Én magam hosszú éveken keresztül hajlamos voltam arra, hogy szinte mindent magam és az egészségem elé helyezzek. Ennek persze meg is lett a következménye. Az idén januárban eljutottam oda, hogy az egészségi állapotom olyan mértékben leromlott, és vált veszélyessé a helyzet, hogy nem volt más választásom, egyik napról a másikra kellett átreformálni az életem. Így indultam el az egészséges életmód felé vezető úton.

De hogyan is kezdtem? És Te hogyan fogj hozzá az egészséges életmód kialakításához?

Az első lépés

A legfontosabb az elhatározás! Határozd el, hogy minden egyes nap egy kicsivel többet fogsz tenni az egészséged megőrzése érdekében! Ne akarj nagy lépésekben haladni, mert nem megy! Új szokások kialakításáról van szó, amihez, mint tudjuk, idő és türelem szükséges! És persze kitartás!

Szerezd be célfüzeted, és tervezz!

Úgy gondolom, hogy az egészséges életmód kialakításában nagyon fontos szerepe van a tervezésnek. Szerezz be egy célfüzetet, és minden reggel, amikor felébredsz, kezdd azzal a napot, hogy kitűzöd azt, hogy az adott napon mit szeretnél megvalósítani, milyen lépéseket szeretnél tenni az egészséged megőrzése érdekében!

Azért is érdemes időt és energiát szánni erre a gyakorlatra, mert rendkívül felemelő érzés, ha azzal a tudattal zárhatod a napot, hogy sikerült megvalósítani minden aznapra kitűzött célt. De ha nem is sikerül elsőre minden lépés, akkor sem szabad elcsüggedni!

Ha nem célfüzet, akkor My Goals

Van sok alternatíva a tervezéshez és a haladás ellenőrzéséhez, én is ajánlok egy olyan eszközt, amely segítségedre lehet az egészséges életmód kialakításával kapcsolatos lépések lejegyzésére, célok kitűzésére, ez pedig a My Goals elnevezésű alkalmazás, amely ingyenesen beszerezhető a Play Áruházban.
Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy rögzítsd céljaid, illetve megtervezd, hogyan tudsz eljutni a célba. Lehetőség van arra, hogy időpontokat állíts be egy-egy megfogalmazott lépéshez. Számadatok szemléltetik, hogy mennyire eredményes a munka, melyet a célod elérése érdekében teszel, illetve, azt, hogy hol jársz az eltervezett úton.
Az alkalmazás könnyen kezelhető, áttekinthető, színes, és nem utolsó sorban hasznos is.

Hogyan tovább?

Gondold végig, mely területek azok, amelyeken változtatnod kell ahhoz, hogy egészségesebb életet élhess! Az étkezés? A mozgás? Esetleg a munka és magánélet közötti egyensúly megteremtése? És persze, még sorolhatnám…
Számomra az étkezés volt a legkritikusabb terület az egészségi állapotomból adódóan, és azt mondhatom, hogy rövid idő alatt szép eredményt sikerült elérnem.

Majd elkezdtem foglalkozni a többi olyan területtel is, amelyek szorosan kapcsolódnak az egészséges életmódhoz. Mindeközben megtapasztaltam azt, hogy ha időnként áldozatokkal is jár, ez az egyik leghasznosabb befektetés, mert minden erre fordított idő és energia többszörösen megtérül! És ma már nem feladatként értelmezem egy-egy lépés megvalósítását, hanem egyfajta örömforrás lett számomra minden olyan lépés, amelyik az egészségem szolgálja.

Dönts még ma, és tedd meg az első lépést!

Jó egészséget kívánok!
 

Szerző
Végh Viktória

Végh Viktória vagyok, 28 éves. Középiskolai tanulmányaimat a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tánc tagozatán végeztem, majd idővel a Debreceni Egyetem pszichológia szakos hallgatója lettem. A BA képzés befejezése után a Pszichológiai Intézet MA képzésére nyertem felvételt. Jelenleg egy segítséggel élők nappali intézményében dolgozom. Szabad időmben szívesen veszek részt hivatásomhoz kapcsolódó képzéseken, tréningeken, illetve érdeklődési területeimhez kapcsoló kutatásokat, vizsgálatokat végzek. Mivel fontos szerepe van az életemben a segítségnyújtásnak, szabad időmben szívesen vállalok önkéntes tevékenységeket beteg embereket segítő alapítványoknál, látogatok el kórházak fekvőbeteg-ellátó osztályaira. Nagy álmom vált valóra, amikor csatlakozhattam a Jobb Veled a Világ Alapítvány csapatához.

Végh Viktória összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7806
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.