Tarts Velünk Te is!
23707 regisztrált felhasználó

Csíkszentmihályi Mihály, a híres áramlatelmélet, a „flow” atyja

„Találjuk meg, mi is számunkra a boldogság, ezáltal jövünk rá, mi az élet értelme.”

Csíkszentmihályi Professzor Budapesten

Csíkszentmihályi Mihály az Egyesült Államokban élő magyar származású pszichológusprofesszor a híres áramlatelmélet, a „flow” atyja. A flow olyan állapotot jelent, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit csinál. A Chicagói Egyetem professzora, valamint tagja az Amerikai és a Magyar Tudományos Akadémiának.

Az utóbbi másfél évtizedben elsősorban a pozitív pszichológiai kutatásoknak szenteli az idejét. A pozitív pszichológia alapjait Martin Seligmannal, az Amerikai Pszichológusok Egyesületének volt elnökével fektették le 2009-ben. A pozitív szempont bevonásával tudományos szemléletváltást akartak behozni a jellemzően az emberi negatívumra koncentráló tudományágban.

A flow…

Meghatározása szerint „a tökéletes élmény alapja a flow, vagyis az a jelenség, amikor annyira feloldódunk egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette, az élmény maga lesz olyan élvezetes, hogy a tevékenységet bármi áron folytatni akarjuk, pusztán önmagáért”. A tökéletes élmény akkor következik be, ha a tevékenység befejezése után önmegerősítést, kiteljesedést és elégedettséget érzünk.

Ha az életben megtaláljuk azt, ami örömet okoz, amiben kiteljesedhetünk, akkor jól érezzük magunkat, boldogabbak leszünk, jobb lesz a teljesítőképességünk, előbbre vihetjük a társadalmat, az emberiséget. Mindenki számára más és más tevékenység jelentheti az élet értelmét, a lényeg, hogy mindenki megtalálja a sajátjáét. A flow-élmény hozzásegít bennünket a nehézségek elviseléséhez és a túléléshez is.

Csikszentmihályi Mihály A flowról!

 

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7810
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

A következő Klubtalálkozó időpontja:
május 8., 17:00 óra
Ha szeretnél részt venni, jelentkezz be!
A Boldogságprogram fővédnöke:

Prof. Dr. Bagdy Emőke

Felemelő érzés olyan ügy mellé állni, amellyel szívből egyetértek!