Tarts Velünk Te is!
24425 regisztrált felhasználó

Boldogan munka közben. Lehetséges?

2015. november 18.

Vajon hányszor találkoztál már azzal a kifejezéssel, hogy lehetetlen? Hányszor mondod magadnak, hányszor mondják neked mások, hogy ez vagy az nem lehetséges? Hát igen, elég sokszor. Már eleve gyerekként elég sok tiltással és lemondással találkozol. Persze az óvó szülő csupán szeretetből és csupán saját működési mechanizmusa miatt, de beléd égeti a lehetetlen elérni érzését és sejtszinten el is hiszed azt. Megtanulod a neveltetésedből adódóan korlátok közötti, szűk életet élni. Ami biztonságot, stabilitást nyújt. Látszólag. Aztán jönnek a felnőtt élet hétköznapjai. Belépsz, teljesen tudattalanul a mókuskerékbe és óhatatlanul egyre gyorsabban és gyorsabban szaladsz a véget nem érő körforgásban. Időközönként még élvezhető is a megszokott, stabilnak tűnő élet. De többször felteszed magadnak a kérdést. Ezt akartam én? Kislányként, kisfiúként erre vágytam? Pedig oly aprólékosan eltervezted, hogy balerina vagy fodrász, vagy repülőgép pilóta, tűzoltó leszel. Gyermekként mindenkinek ott a terv, a cél az út. De felnőttél és fodrász helyett titkárnő lettél, balerina helyett mérnők, tűzoltó helyett autószerelő. De már nincs mit tenni. Az álmod szertefoszlott. De egy morzsányi kis érzés, gondolatként vissza-visszatér benned és nem hagy nyugodni.

Kifogások helyett megoldások

És felteszed magadnak a kérdést. Boldog vagyok én a saját életemben? Boldog vagyok attól, ami lettem? Igen, a válasz ott van benned. Amikor rájössz arra, hogy valójában mit szeretnél tenni az életedben, eljutsz odáig, hogy felismered; nem azt a munkát végzed, amit szeretnél. Ki az, aki megakadályoz abban, hogy elindulj és elérd azt, hogy fodrász, táncos, tűzoltó, hegymászó, vállalkozó lehessél vagy elérd az ideális testsúlyod vagy, hogy azt tanuld, amit szeretnél? Csakis te. Persze számtalan kifogás jut most eszedbe. Mit miért nem tehetsz meg.

A munka egy szükséges rossz dolog?

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus a munkával, hivatással kapcsolatos kutatásaiban, Amerikában megkérdezett férfiak 84% és a nők 77% úgy gondolja, hogy akkor is dolgozna, ha nagy mennyiségű váratlan pénz hullna az ölébe. Ami számára is azért volt meglepő, mert az emberek alapjában úgy gondolkodnak a munkáról, mint az egyik legboldogtalanabb szükséglet lenne az életben. A vizsgálat során kiderült az is, hogy az emberek munka közben szívesebben csinálnának mást. Életünk nagy részét munkával töltjük, ami nagyban befolyásolja a tudatállapotunkat. A munka paradoxona, az is hogy míg az emberek többsége mást csinálna munka közben, vagy talán nem is dolgozna, a munka elvesztése kapcsán a kilátástalannak tűnő, akár kudarc érzése mellett, elvesztik önbecsülésüket, a motivációt és boldogság érzésének még csak a közelébe sem jutnak. Sok kérdést tesz fel a kutatási eredmény, aminek egyik konszenzusa, hogy a munkáról és a hivatásról felépített generációs nézőpontot ideje átírni. Az eredmény kettősége igen csak megkérdőjelezi azt a hipotézist, hogy a munka egy szükséges rossz. Mert hát, ha nincs akkor nyílegyenesen haladunk a boldogtalanság felé vezető úton. Bár tény, hogy azok, akik azt a munkát végzik, amit szeretnének, elégedettebb és kiegyensúlyozottabb életet élnek. Most úgy gondolod lehetetlen irányt váltanod. Hogy te nem kockáztatsz, hogy nincs választásod más területeken kipróbálni magadat.

Erőss Zsoltnak a hivatása a munkája a hegymászás volt. Egy olyan ember, aki nem félt azt tenni, amit érzet, amit a sors szánt neki.
Egy alkalommal, amikor azt kérdezték tőle, hogy meddig lehet még kísérteni a sorsot, így válaszolt:

„Mindenki kísérti a sorsot, aki él… Az ember nem arra van teremtve, hogy passzivitásban éljen. Éppen ezért nem azt érzem, hogy kísértem a sorsot, hanem azt, hogy jól élem meg az életet.”

Erőss Zsolt döntött és nyert. Önmaga ellen. Mert élni, merte úgy megélni az életet, ahogyan ő jónak látta!

Bizonyos vallási, spirituális nézetek vallják az újjászületést, de nem tudhatjuk biztosan, hogy lesz következő életünk. Éppen ezért az életedet most kell jól megélned. Boldognak lenni azt jelenti ott vagy ahol lenni akarsz. 
Az egyik kedvenc idézetem, amit minden akadálynál előveszek magamban:

„A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik.” Muhammad Ali

Ahhoz, hogy irányt váltson az életed, tisztában kell lenned néhány dologgal

> Vízió, mindig legyen víziód akár több is. Ha mások számára butaságnak is tűnik, ne törődj vele.
> A víziód legyen realitásban önmagaddal. Például, ha még nincs jogosítványod, először ne az autószalonba rendeld meg számodra tetszetős autót, hanem szerezd meg az autó vezetéséhez szükséges sikeres vizsgákat. Mert ugye, hiába van autód, ha azt nem tudod használni!
> Tanulj, fejlődj! Ha most titkárnőként dolgozol, de álmod, hogy fodrász legyél, akkor munka mellett is elkezdheted önmagadat átképezni.
> Lépésről, lépésre haladj! Ne egy lépéssel akard elérni a célt. Mert ezzel a szemlélettel, biztos a kudarc. Légy türelmes, és hagyj magadnak időt, hogy a folyamatok kiforrják magukat.
> Jutalmazd meg magad! Ha elérted a kitűzött célt, jutalmazd meg magad a sikerért.

Napi megerősítő mondatok:

Hiszek a célomban.
Boldoggá tesz a tanulás lehetősége.
Tudom és hiszem, hogy bármi lehetek és bármi lehetséges, amit csak el tudok képzelni.


 

Szerző
Kása Renáta

Thetahealing konzulensként, jobb agyféltekés rajzoktatóként célom, hogy az embereket közelebb vigyem önmagukhoz és céljaikhoz. Hiszem és tudom, hogy a folyamatos tanulás és fejlődés által Veled is jobb lehet a Világ.

Kása Renáta összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7861
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.