Tarts Velünk Te is!
23842 regisztrált felhasználó

Az újévi fogadalmak – és ami mögöttük van

2019. január 13.

Avagy ne csak próbáld, valósítsd is meg!

Gondolkodtatok már rajta, hogy miért ilyen „misztikusak” az év eleji célkitűzések? Hiszen, gondoljunk csak bele, mindannyian minden egyes nap a legkülönbözőbb célokat valósítjuk meg sorra a családunkban, a magánéletünkben, a munkahelyünkön. Ha otthon elgondoljuk, hogy kitakarítunk, akkor arra (maximum talán pár nappal később) sort is kerítünk. Ha eltervezzük, hogy este kiflifelfújtat készítünk, akkor hazafelé beugrunk a boltba, megvesszük a hozzávalókat, és elkészítjük a felfújtat. A munkahelyünkön pedig egyenesen végtelen számú projekten tudunk teljes erőbedobással, nem ritkán áldozatokat is hozva dolgozni. Akkor mégis miért olyan rossz az év eleji célok megvalósítási rátája? Valószínűleg azért, mert ilyenkor poroljuk le a legtöbbször lehetetlen elképzeléseinket, amihez a legtöbbször még az oda vezető utat sem látjuk magunk előtt.

Valaha valaki tűzte már ki magának célul, hogy az egész heti munkáját egyetlen nap alatt fogja elvégezni? Volt valaki, aki egy egész hónapra tudott előre főzni egyetlen délután alatt? És volt, aki zéró felkészüléssel, egy nappal a futóverseny előtt regisztrált a 10 km-es távra, majd dobogós helyen végezve lefutotta? Akkor vajon miért érzünk késztetést arra, hogy irreális célokat irreális határidővel erőszakoljunk magunkra? Ne csak a rövid távú, napi célkitűzéseknél álljunk két lábbal a földön! Ha tudunk a munkahelyen nemet mondani egy-egy feladatra, mert látjuk, hogy ezt lehetetlen lesz (ennyi idő alatt, ilyen erőforrásokkal… stb.) megvalósítani, akkor magunknak miért nem tudunk őszintén nemet mondani?

Barátunk, a határidő

Gondoljunk úgy a határidőre, mint a barátunkra, mintha csak egy kedves és jólelkű szörny lenne a Szörny Rt. című animációs filmből! Ott van velünk mindig. A szobában, az irodában, a villamoson. Hogyha folyamatosan figyelünk rá, és törődünk vele, akkor egy pihe-puha, cuki jóbarátként fogja megkönnyíteni az életünket. Azonban hogyha megpróbálunk nem törődni vele, és figyelmen kívül hagyni, akkor az éjszaka folyamán az ágy alól fog előmászni, és halálra rémíteni minket. Használd ki a határidőben rejlő motivációs lehetőséget!

Írd le a célokat, amiket meg szeretnél valósítani! (Talán tavalyról már tudod, hogy ha tudsz 4-5 kérdésre válaszolni azzal kapcsolatban, hogy miért fontos neked az adott cél megvalósítása, akkor az segít megérteni önmagad, és segíti a célod iránti elköteleződést is.) Ha megvan a céljaid listája, akkor rendelj hozzájuk dátumot! Nem muszáj mindegyiknek 2019-cel kezdődnie, hiszen van, amire fel kell készülnöd, spórolnod kell, tanulnod… Ezt követően minden célt a dátumnak megfelelően kezdj el szakaszokra bontani! Hány hónapod, heted, napod van a határidőig? Ennek megfelelően kezdd el beosztani a cél felé vezető utat! Mit kell tenned ebben a hónapban azért, hogy megvalósítsd a célodat? Mit kell tenned ehhez a következő hetekben? Ez milyen napi tevékenységet jelent? Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mindig légy őszinte magadhoz és könyörületes magaddal, máskülönben könnyen elvérezhetsz már akár az út elején is. A cél pedig nem újra megpróbálni, hanem végre megvalósítani, amit szeretnél!

Készen állsz?

Látod magad, ahogy leteszed az angol középfokú nyelvvizsgát? Látod magad abban a csodás bikiniben, amit még tavaly néztél ki? Látod magad, ahogy felfedezed New York utcáit – valóra váltva ezzel egy több éves álmodat? Akkor indulj, és valósítsd meg!

Ha el sem tudod képzelni, hogy amit szeretnél, az hogyan sikerülhetne, még azután sem, hogy utánaolvastál, érdeklődtél az adott téma szakértőinél, akkor javaslom, hogy ezt a tételt még egy kicsit jegeld a listádon. Lehet, hogy még nem érkezett el a te időd. Lehet, hogy valamit még nem tanultál meg, valamit még nem életél át, ami feltétlenül szükséges tapasztalat lesz ahhoz, hogy belevághass.
Ha azonban látod magad előtt, amit szeretnél, ha már szinte érzed az endorfinok pezsgését a bőröd alatt, akkor gyerünk!

Mi tart vissza?

Januárban mindenki átértékel és fogadkozik. Ilyenkor a nyár, az új tanév még olyan messzinek tűnik, még úgy érezzük, hogy bármi megvalósítható addig, még a világot is meg lehet váltani, ahogy mondani szokás. Aztán eljön a január közepe, a február, a tavasz, a nyár és az ősz. És ismét hajtunk egyet a naptáron úgy, hogy valójában semmi sem változott… Több dolog is ellenünk dolgozik ilyenkor.
Kutatásokkal bizonyított, hogy sok esetben már egy befejezetlen dolog elméleti befejezése (vagyis, hogy kigondoljuk, hogy mikor mit fogunk csinálni a megvalósítás érdekében) is megnyugtatóan hathat ránk. Vegyünk egy top célt, a diétát példának! Januárban kitalálod, hogy a nyárra formába szeretnél lendülni.

Úgy érzed, hogy most még ráérsz, hiszen csak január van, van még legalább négy hónapod, míg úgy igazán lekerülnek a pulóverek. Majd februárban veszel egy kondibérletet, és rendesen kezdesz étkezni, hiszen a januárt már úgyis megette a fene a karácsonyi maradékok miatt. Ez tök jól megnyugtat, hiszen kész a cselekvési terv, már csak várni kell a februárra. Ebből szokott az lenni, hogy eljön a február, aminek a közepén ébredünk rá, hogy most „ez van, az van”, nem érünk rá edzeni, épp rossz passzban vagyunk, nem megy a kajára figyelés sem, hiszen hogy is mehetne, mikor egyik értekezletről esünk a másikra… és már megint úgy jön el a nyár, hogy nem sikerült elérnünk a kívánt eredményeket.

Kezdd el ma!

Ha idén végre eredményesek szeretnénk lenni, akkor ne hagyjuk magunkat megnyugodni pusztán annyitól, hogy tudjuk, hogy mit kellene csinálnunk! Kezdjünk el cselekedni! Vegyük meg előre a bérletet februárra – igen lehet ilyet! Nézzük át az edzős ruháinkat, ha kell, szerezzünk be egy-két új alapdarabot, amitől jobban érezzük magunkat! Gyűjtsük ki előre a recepteket, ételeket, amiket ki szeretnénk próbálni, sőt már nyugodtan kísérletezzünk velük, nem tiltotta meg senki! Kezdjük meg agyban és lelkilekben a ráhangolódást. A cél, hogy szabályszerűen már várjuk a rajt dátumát, mikor végre nekikezdhetünk az álmunk megvalósításának! A ráhangolódást sok mindennel meg lehet kezdeni. Csinálj motivációs vagy inspirációs táblát (a Pinteresten töméntelen mennyiségű ötletet találsz majd ezekhez)! Ha valamire spórolni szeretnél, akkor kezdj el képeket gyűjteni az álmodról, hogy lásd, hogy mihez szeretnél minden megtakarított forinttal közelebb kerülni. Rendeld meg előre a bikinit, vagy iratkozz be már most a szeptemberi nyelvvizsgára…

Ha arra kérnél, hogy összegezzem neked, hogy mire lesz szükséged egy bombabiztos januári kívánságlistához, akkor a következőket mondanám:
- reális, az aktuális élethelyezedhez, erőforrásaidhoz igazított célokra;
- válaszokra arra a kérdésre, hogy miért fontos neked a cél, amit kitűztél;
- egy listára, rajta a céljaiddal, határidőkkel;
- mini cselekvési tervre;
- és valami olyan „emlékeztetőre”, ami égve tartja benned a lángot.

Még 11 teljes hónap áll előtted arra, hogy életed legjobb évévé varázsold 2019-et. Tanulj az eddigi hibákból, és add meg magadnak a lehetőséget, hogy végre kihozd magadból azt, ami már ott van benned!

Szerző
Csabai Krisztina

Több éve már, hogy napi szinten foglalkozom a boldogság témakörével. Teszem ezt Humánerőforrás menedzser diplomával és Andragógia master oklevéllel. Kedvenc vizsgálódási területem a „munkaerőpiaci boldogság” és a hétköznapi produktivitás. Nem csak mint blogger foglalkozom ezekkel a területekkel, hanem rendszeresen tartok előadásokat is a témában. Jelenleg a bankszektorban dolgozom.

Csabai Krisztina összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7818
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.