Tarts Velünk Te is!
24424 regisztrált felhasználó

Az optimizmus tanulható képesség

2019. október 30.

Az ókor és a pozitív gondolkodás

Marcus Aurelius így írt a Rossz érzések ellenszere című művében: "Ne ijeszd el magad az élettől azzal, hogy csupán a gondokról s a bajokról képzelegsz. Ne vetítsd előre a még nem létezőt, s ne éleszd újra letűnt bajaidat. Amikor gondok kínozzák sorsod, tedd fel a kérdést: mi az, ami most elviselhetetlen? A választ magad előtt is szégyellni fogod - sem a jövő, sem a múlt nem nehezedik rád, mindig csak a jelen. Az előbbi talán be sem következik, az utóbbi pedig már régen elmúlt. Ha egy külső jelenség bánt, tulajdonképpen nem maga a jelenség nyugtalanít, hanem a róla alkotott elképzelésed. Márpedig csak tőled függ, hogy ezt megszüntesd. Ha a rossz érzés oka a lelkedben rejlik - tulajdonoddá, elválaszthatatlan részeddé lett -, ugyan ki akadályozhatná meg, hogy hibás felfogásodat magad orvosold? Amikor nem teheted meg, amit helyesnek tartasz, nem okosabb-e megújult erővel tevékenykedni, mint felette bánkódni? Ha megtetted, amit tenned kell, az eredménytelenség oka nem benned rejlik. A dolgokat elfogadni tudni annyi, mint helyesen értelmezni. Ha ezt megértetted, semmi felett nem kell bánkódnod: az út a te utad, a természet mérte rád - neked csak járnod kell rajta."

A jelen és a pozitív hozzáállás

Az egészen biztosan nem hátrány tehát, hogy ha pozitívan állunk mindenhez. Ha sikeres akarsz lenni, akkor kiemelkedően pozitívan kell állnod még a sorscsapásokhoz is. Jól kell tűrnöd a nehézségeket, és nem szabad elmerülni az önsajnálatban, hanem a tennivalót kell meglátnod minden problémában. A sikeres emberek pozitívan állnak az őket körülvevő világhoz, az emberekhez, az eseményekhez, de legfőképpen önmagukhoz. No, nem önimádóan, hiszen tisztában vannak saját gyengeségeikkel és elfogadják azt, a pozitív tulajdonságaikra pedig - akár kemény munkával is - rásegítenek, hogy egyensúlyba kerüljenek a dolgok. Éppen ezért lássuk meg a rosszban is a jót! De nem a 'hurráoptimizmus' szemüvegén keresztül szemlélve. A pozitív gondolkodás azt jelenti, hogy tulajdonképpen nem alulról "békaperspektívából" nézzük a dolgokat kishitűen, hanem fölülről, "gólyaperspektívából". Akkor is, ha  békák vagyunk, sőt! 

Pozitív gondolkodóként rendelkeznünk kell azzal a képességgel, hogy békaként a gólya helyébe tudjuk képzelni magunkat, ezáltal fentről, tágabb perspektívából talán megláthatjuk a dolgok magasabb összefüggéseit is. Látjuk, amit szeretnénk - nem kizárólag azt, ami körülvesz bennünket -, hanem azt is, amit megálmodtunk és lelki szemeinkkel kiszíneztünk magunknak. Az októberi lecke feladata, a lehető legjobb énünk elképzelése és írásba foglalása is ezt a célt szolgálja, hogy emelkedjünk felül, haladjuk meg önmagunkat és lássuk meg azt a csodát, amilyenné képzelni tudjuk leendő valóságunkat.

Hogyan tehetünk szert a pozitív gondolkodásra?

Döntsd el! Ha sikeres akarsz lenni, akkor óriási akaraterőre és sok-sok gyakorlásra van szükséged. Egyszerűen döntsd el, hogy megpróbálod másképp látni a világot, és észreveszed a jót mindenben! A jóban és a rosszban egyöntetűen! Csöpög a csap? Hurrá, van vezetékes vized! Repedezik a plafon? Hurrá, van tető a fejed felett! Nincs saját lakásod? Hurrá, van egy óriási célod! Hármas a gyerek matekból? Hurrá, bejár az iskolába! Érted? A nyilvánvalóan nem pozitív dolgokat is lehet pozitívan szemlélni, aminek a kulcsgondolata ez: hurrá, nem következett be a legrosszabb, lehet örülni!

„Fordítsd az arcodat a nap felé és minden árnyék mögéd kerül”

Helen Keller idézete kulcsgondolat a Boldogságprogramban, és örökké aktuális pozitív látásmódot takar. Sok munkát és gyakorlást igényel, ha hatékonyan akarjuk ezt végezni, de ha kitartóan alkalmazzuk ezeket a stratégiákat, míg végül a szokásainkká nem válnak, akkor óriási előnyökre tehetünk szert. Vannak akik született optimisták, de rengeteg ember vált már optimistává a gyakorlás eredményeképpen. Időnként úgy tűnhet számunkra, hogy a természetükből fakadóan optimista társaink fényévnyi távolságra vannak tőlünk, de a gondolkodásmódjuk valójában nem varázslat.

Csupán két dolog kell az optimistává váláshoz: legyen ez a célod, és gyakorolj! Minél többet gyakorlod az optimista gondolatokat, annál természetesebbek és maguktól értetődőbbek lesznek. Idővel személyiséged részévé válnak és teljesen átalakulsz. Ekkor már automatikusan jelennek majd meg a pozitív meglátások, önmagadtól felfedezed a rosszban a jót, s az optimista gondolkodást csupán a stresszes, bizonytalan időszakokban kell majd gyakorolnod. Ne add fel, légy kitartó!

Tarts velünk a Boldogságprogram közösségi oldalán, és szerezz optimista barátokat a Klub találkozókon! 

Szeretnéd, hogy a gyerkőcöd is optimista legyen mire felnő? Ha igen ismerekedj meg a gyerekek számára készített Boldogságóra programunkkal

Szerző
Fodor Katalin

Az életem ajándék. A családom, a barátaim, a társaim mind segítenek abban, hogy önmagam jobban megismerjem. Szeretném jobbá tenni a saját és mások életét is azzal, hogy szeretem és elfogadom magam, fejlődök, ami által egyre boldogabbá válok.

Fodor Katalin összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7861
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.