Tarts Velünk Te is!
24235 regisztrált felhasználó

Az optimizmus jegyben jár a mosollyal, derűvel, örömmel

2015. október 24.

Marge Piercy költő szavai - „Élj úgy, mintha szeretnéd magad, mert végül még meg is eshet veled." -, mély benyomást tettek rám. Üzenetét némi iróniával fűszerezte ugyan, de igazságtartalma tagadhatatlan. Vajon mitől és hogyan tudnám elérni ezt a vágyott állapotot? Mit tudnék tenni érte, ami nem igényelne világmegváltó cselekedetet részemről? Ami emberi léptékű, anyagi befektetést nem igénylő, folyamatosan kis energiaráfordítással és gyakorlással is megvalósítható? Ha szeretnéd megtudni a titkot, akkor kövesd a Boldogságprogramot! Ebben a 10 hónapos gyakorlatban a program megalkotói lehetővé teszik neked is, hogy megtanulhasd a boldogsághoz vezető módszereket. A boldogság ugyanis fejleszthető képesség! Tarts velünk és tanuld, ne csak elvárd az örömöt!

Hangold magad az örömre

Rengeteg vizsgálat kimutatta, hogy a jó hangulat - mindegy, milyen forrásból táplálkozik - termékenyebbé, szerethetőbbé, aktívabbá, egészségesebbé, barátságosabbá, segítőkészebbé, rugalmasabbá és kreatívabbá teszi az embert. Ez azt jelenti, hogy a pozitív érzelmek segítenek abban, hogy elérjük a céljainkat, megerősítik azt az érzést, hogy valami fontos dologért küzdünk, valamint segítenek abban is, hogy sikerrel járjunk, amikor az élet értelmét és célját keressük. A Missouri Egyetem izgalmas vizsgálatsorozata arra az eredményre jutott, hogy a vidám hangulat hatására az emberek értelmesebbnek érzik az életüket; például minél pozitívabb érzelmeket él át az ember egy bizonyos napon, annál lényegesebbnek ítéli később azt a napot.

Egy apróságban benne lehet az egész világ

Vajon miért hisszük mégis, hogy csak életünk nagy és drámai eseményei számítanak csak említésre méltónak? Szót és hírértéket kap az árvíz, egy vulkánkitörés, egy gyermek megszületése, vagy a válásunk? Mert ezek azok az események, amelyeket már előre várunk, ezekre emlékszünk, ezeken rágódunk, és ezeket beszéljük meg másokkal. Hajlamosak vagyunk életünknek csupán a különleges és fontos epizódjaira felfigyelni, felidézni azt a bizonyos napot, amikor valami nagyon jól - vagy éppen nagyon rosszul - ment, és nem foglalkozunk a többi nappal. Azonban ne becsüljük le a hétköznapokon érzett kellemes érzéseket sem, mert ha alaposan megértjük őket, az egész világlátásunkat megváltoztathatják, és megnyithatják az elménket az új lehetőségekre, amelyek egészen addig jelentéktelen momentumoknak tűntek.

Most felteszek neked egy találós kérdést

Mi az, amit bármikor, bárhol megtehetsz, nem kell hozzá semmilyen külső erőforrás, nem kerül pénzbe, nincs vallása, se nemzetisége, se politikai pártállása, és még a bőrszínnek sincs köze hozzá? Drága barátom, ez nem más, mint a mosoly és a nevetés!

A valós világban, ha mi mosolygunk, az emberek visszamosolyognak ránk. Önkéntelenül is pozitívan reagálnak az általunk küldött impulzusra. Ha derűsek vagyunk, lehet, hogy beszélgetést kezdeményeznek, bensőséges kapcsolatot létesítenek velünk, segítenek vagy megvigasztalnak bennünket, a legjobb barátunkká, esetleg leendő párunkká válnak.  Kutatások megállapították, hogy a csecsemők mosolya szeretetet és kötődést vált ki az emberekben, ami garantálja számukra, hogy a gondozójuk továbbra is feltétel nélkül biztosítsa a jóllétüket. A pozitív érzelmeiket kifejező anyáknak olyan gyermekeik vannak, akik maguk is elkezdik kifejezni a pozitív érzelmeiket - mely megfigyelés alapján Erich Fromm arra a következtetésre jutott, hogy „Egy anyának nemcsak jó anyának, hanem boldog embernek is kell lennie." Ahogyan erről Petőné Honvári Joli, a Boldogságóra program koordinátora ír 4 részes cikksorozatában: Légy boldog, hogy a gyermeked is az legyen!

Borúban is segít a derű

Még stresszes eseményeknél is - sőt talán kimondottan akkor - segíthet a mosoly és a nevetés, hogy „feloldja"a negatív érzéseket, elterelje a figyelmet, és előidézze a nyugalom, a vidámság vagy az öröm érzését. Az egyik vizsgálatban olyan embereket kérdeztek ki, akik fél évvel korábban elvesztették a házastársukat; arra kérték őket, hogy gondoljanak vissza a házasságukra. Akik spontán módon nevettek a beszélgetés közben, azok arról számoltak be, hogy sokkal jobban megküzdenek a gyászukkal, és több örömet élnek át az életükben, kevesebbszer dühösek, és pozitívabb kapcsolatokat ápolnak másokkal. Mintha a nevetés segített volna nekik "leválni" a szenvedésükről. Más vizsgálatokból az derült ki, hogy a nevetés csökkentheti a stressz-hormonok szintjét, és még a nevetés „elvárása” is emelheti a jótékony hormonok szintjét. Azon férfiak vérében, akik az egyik kedvenc humoros videofilmjüket nézték, 27 százalékkal magasabb béta-endorfin szintet és 87 százalékkal magasabb növekedési hormont mértek, mint a kontrollcsoport tagjainál. Ráadásul ezek az élettani változások már azelőtt bekövetkeztek, hogy a videók vetítése elkezdődött volna. 

A nevetés és az egészség

Egy szívből jövő, felszabadult nevetés ellazíthatja az egész testet és az izmokat, valamint csökkentheti a feszültséget. Mérsékelheti szervezetünkben a stressz hatására keletkező káros anyagokat, erősítheti az immunrendszert, és elősegítheti a fertőzések legyőzéséért felelős ellenanyagok termelődését. A nevetés továbbá fokozhatja a jó kedvet, hiszen elősegítheti az endorfinok, a „boldogsághormonok” termelődését, amelyek a fájdalom leküzdésében is segíthetnek. Arról nem is beszélve, hogy a nevetés hatására javulhat az erek rugalmassága és a vér keringése is. Egy jó nevetés kedvező hatású lehet a felsőtest összes izmára és belső szervére, hiszen segíthet megdolgoztatni a rekeszizmokat és átmozgatni a bélrendszert és a vállakat is.

A nevetés érzelmi hatásai

A nevetéssel jókedv és öröm költözhet az életünkbe, csökkenhet a félelem, szorongás, feszültség és javulhat a hangulat. A gyakran nevető emberek érzelmileg kiegyensúlyozottabbak, nagyobb teherbírással rendelkeznek, s így könnyebben megbirkózhatnak az élet kihívásaival. A nevetésnek hosszan tartó jótékony hatásai lehetnek, hiszen a hatására keletkező pozitív érzések segíthetnek, hogy optimistán, friss életszemlélettel tekintsünk problémáinkra, nehézségeinkre. A nevetés segíthet ellazulni, megszabadulni a kínzó gondolatoktól, a rossz hangulattól, s így a teljesítőképességet is fokozhatja. Hatása fogékonyabbá tehet a pozitív életszemléletre, növelheti az elme rugalmasságát, s így kedvező irányba terelheti a problémás helyzetekre adott válaszokat, és megszabadíthat a negatív beidegződésektől. Pozitív szemlélettel ruház fel, így a nehéz, kellemetlen helyzetekben inkább kihívást látunk, ami nemcsak a hangulatunkat javíthatja, hanem a teljesítményünket és kreativitásunkat is fokozhatja.

A nevetés szociális vonatkozása

A nevetés elősegítheti a kapcsolatok megerősödését, megkönnyítheti a kapcsolatok kialakulását, hiszen egy nevető embert vonzóbbnak találunk mogorva társánál. Emellett még a konfliktusok megoldásához, a nehéz, feszült percek feloldásához is hozzájárulhat. A nevetés ragadós, így vidám hangulatunkkal mások kedvét is feldobhatjuk, s ha vidám emberek vesznek körül, kevesebb az esély a konfliktusok kialakulására. Mindezeket a jótékony hatásokat hónapról-hónapra a saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk a Jobb Veled a Világ Alapítvány Boldogságklubjainak foglalkozásain!

Összefoglalva: a mosolygás és a nevetés enyhe jóllétszint-emelkedést okoz. Sőt, ez a kis emelkedés erőteljes felfelé ívelő spirált eredményez a megküzdés és a társas kapcsolatok terén, ezáltal csökkenti a szorongást, és egyre nagyobb boldogságot és örömet okoz. Rajta hát, mosolyogj, nevess, húzd ki magad, cselekedj lelkesen, és ölelj meg másokat! Tégy úgy, mintha magabiztos, optimista és társaságkedvelő lennél, mert akkor sikerül majd megbirkóznod a rossz dolgokkal, azonnal tudsz kapcsolatokat létesíteni, barátkozni és hatni az emberekre, és sokkal, de sokkal boldogabbá válhatsz!

 

Szeretnél még jobban elmélyülni a témában?

Regisztrálj be az INGYENES Boldogságprogramba, ahol boldogságkutatók által leghatékonyabbnak bizonyult tippeket, gyakorlatokat kapsz majd ajándékba, és még több hasznos cikket és tanulmányt olvashatsz.

Igen, regisztrálok az ingyenes Boldogságprogramba!

 

 

Szerző
Fodor Katalin

Az életem ajándék. A családom, a barátaim, a társaim mind segítenek abban, hogy önmagam jobban megismerjem. Szeretném jobbá tenni a saját és mások életét is azzal, hogy szeretem és elfogadom magam, fejlődök, ami által egyre boldogabbá válok.

Fodor Katalin összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7831
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.