Tarts Velünk Te is!
24227 regisztrált felhasználó

Az optimizmus és a várható életkor

2016. december 29.

December vége van. Értékeljük az elmúlt évet, és tervezzük a következőt. A mindennapjainkban is fontos optimizmus ilyenkor különösen időszerűvé válhat. Azok számára, akik még mindig kételkednek ennek a szemléletnek az erejében, egy kutatás eredményeit foglaljuk össze. Boldog, optimista új évet!

Egy friss tanulmány szerint a derűs, pozitív életszemlélettel rendelkező nők tovább élhetnek, mint borúlátó társaik. A kutatók nyolc éven át, közel 70.000 nőről gyűjtöttek adatokat, és ezt elemezve megállapították, hogy a legoptimistább emberek szignifikánsan kisebb valószínűséggel haltak meg rákban, szívbetegségben, stroke-ban, légzőszervi megbetegedésekben vagy fertőzésekben a vizsgálat ideje alatt, mint a legkevésbé optimisták.

Az optimizmus biológiai hatásai

„Az optimista emberek hajlamosabbak egészségesebb módon cselekedni (például több testmozgást végeznek, egészségesebben táplálkoznak, jobb az alvásminőségük, stb.), ami csökkenti az egyének elhalálozási kockázatát.” – mondta a tanulmány egyik vezető szerzője, Kaitlin Hagan, a bostoni Brigham és Női Kórház és a Harvard Egyetem közegészségügyi kutatója.

„Az optimizmusnak közvetlen hatása lehet a biológiai működésünkre is. Más vizsgálatok kimutatták, hogy a nagyobb mértékű optimizmushoz kisebb fokú gyulladás, egészségesebb lipidszint és magasabb antioxidáns szint kapcsolódik.” – egészítette ki az eredmények összefoglalását a kutatónő.

A kutatás leírása

Hagan és munkatársai egy, az ápolónők körében végzett egészségfelmérés adatait elemezték, amely a regisztrált ápolónők megfigyelését 1976-ban kezdte el. A kérdőív felmérte a 30–55 éves nők fizikai és mentális egészségét éppúgy, mint a szokásaikat, például az étkezést, testmozgást, dohányzást, alkoholfogyasztást. 2004-től kezdve a felmérést kiegészítették egy optimizmusra vonatkozó kérdéssel is. Attól az évtől kezdve 8 éven keresztül megnézték, hogy a résztvevők mit mondtak az optimizmusról, hogy meglássák, ez hogyan függ össze a többi válaszukkal és a túlélési esélyeikkel.

A kutatók négy csoportba osztották a hölgyeket a legkevésbé optimistáktól kezdve a legoptimistábbakig. A legkevésbé optimistábbakkal összehasonlítva azok, akik a legoptimistább csoportban voltak, 29%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg a vizsgálat ideje alatt, bármi is volt a halál oka – számolnak be a kutatók az Amerikai Epidemiológiai Folyóirat december 7-i számában.

A részletesebb értékelés

Miután az egészségügyi szokásokra vonatkozó adatokat is megnézték, a nagyobb optimizmushoz a felmérés ideje alatt még mindig kisebb elhalálozási esély kapcsolódott, bár a kölcsönhatás nem volt olyan hangsúlyos.  Ennek ellenére a legoptimistább nőknek 16%-kal kisebb esélye volt arra, hogy a kutatás ideje alatt rákban haláloznak el, 38%-kal kevesebb volt az esélyük a szívbetegségből vagy légzőszervi megbetegedésből eredő elhalálozásra, 39%-kal kevesebb a stroke miatti, illetve 52%-kal kevesebb a fertőzés miatti halálozás kockázata. Míg más tanulmányok az optimizmust a szív- és érrendszeri problémákból eredő korai halál csökkent kockázatával hozták összefüggésbe, ez a kutatás volt az első, amely kapcsolatot talált az optimizmus és a többi fő halálok csökkent kockázata között, erre hívják fel a figyelmet a tanulmány szerzői.

Amit még nem tudunk…

A kutatás egyik korlátja az a lehetőség, hogy bizonyos esetekben az alapvető egészségügyi problémák okozták az optimizmus hiányát, nem pedig a komor életszemlélet betegítette meg az embereket, mutatnak rá a szerzők. Nem vonták be a férfiakat, bár a korábbi kutatások kimutatták az optimizmus és az egészség közötti kapcsolatot hasonlóan mindkét nem esetében, mondta a tanulmány másik vezetője, Dr. Eric Kim. Annak ellenére, hogy a kutatásban férfiak nem vettek részt, a tanulmány megállapításai mégis arra utalnak, hogy lehet, hogy érdemes folytatni a közegészségügyi erőfeszítéseket az összes páciens optimizmusára összpontosítva, bevonva a férfiakat is, tette hozzá Kim. Bár néhány embernek kevésbé pozitív az életszemlélete olyan, önhibájukon kívül lévő okok miatt, mint például munkanélküliség vagy súlyos betegség, néhány korábbi kutatás azt állítja, az optimizmus tanulható.

A pozitív gondolkodás jelentősége

„A negatív gondolkodás nem az oka vagy ez egyedüli okozója ezeknek a betegségeknek” –  mondta Dr. Susan Albers, az ohioi Cleveland Klinika pszichológusa, aki nem vett részt a kutatásban. „A gondolkodásmód csak egy tényező, de a kutatás eredményei azt jelzik, hogy nagyon jelentős, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.”

„Néhányan képesek fejleszteni az optimizmusukat, ha ez nem jön magától, természetesen” – tette hozzá az eredményekhez Dr. Albers. „Érdemes tuningolni a gondolkodásmódodat, mint amikor a gyógyszeredet veszed be. Dolgozz egy tanácsadóval, csatlakozz egy baráthoz, akassz ki pozitív gondolatokat tartalmazó szövegeket, nézz reményteljes, pozitív üzenetet tartalmazó filmeket és videókat, találd meg minden helyzetben a jót!”


Eredeti cikk: https://its-interesting.com/2016/12/18/optimistic-women-may-live-longer/

Szerző
Tissevits Mónika

Elkötelezett környezetvédő és állatbarát vagyok. Szeretem a logikai feladványokat, rejtvényfejtést, olvasást. Hiszem, hogy mindennek oka van és nincsenek véletlenek az életben.

Tissevits Mónika összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7830
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.