Tarts Velünk Te is!
24235 regisztrált felhasználó

Az energia nem vész el...

2015. október 12.

...csak átalakul. De hova tűnik, amikor úgy érezzük, hogy napról napra csak tengünk-lengünk, bár rengeteg tennivalónk volna, mégsincs rá erőnk, nincs hozzá kedvünk? És bár különösebb okunk nincs rá, mégis boldogtalanok, de legalábbis enerváltak, kedvetlenek vagyunk, és pótcselekvéssel ütjük el az egyébként roppant értékes perceket.

Van egy jó hírem, és van egy rossz

Jobb esetben éppen valamilyen átalakulás zajlik bennünk, ami még láthatatlan, de elviszi az energiánkat. A gubóból éppen most rágja ki magát a pillangó, hogy hímporos szárnyait meglengetve a magasba emelkedjen.

Ezt a folyamatot erősíteni, gyorsítani tudjuk a Boldogságprogram kínálta technikákkal, gyakorlatokkal, leckékkel, feladatokkal. Csak bátran, napról napra!
Rossz esetben, nincs erőnk, kedvünk még ezekhez sem, és nem értjük, hogy a szándékunk ellenére miért nem haladunk egy jottányit sem. Mi lehet ennek az oka?

Rossz az irány

A pillangó nem kifelé rágja magát, hanem valamilyen probléma formájában befelé. Még az is lehet, hogy osztódik, s újabb és újabb „rágatok” keletkeznek. Ha már fizikával kezdtem, ide illik a következő meghatározás is: a mennyiségi változás minőségibe csap át, de ez esetben a következmény nem csodás szárnyalás, hanem valamilyen betegség vagy sorscsapás. Hogyan lehet ezt elkerülni? Hogyan vehetjük elejét a ránk leselkedő tragédiának, hogyan állíthatjuk le a titkos féreg rágását?

Édes anyanyelvünk

csodálatos szójátékai akár gyógyító erejűek is lehetnek. Abba kell hagynunk a rágÓDást. Ha egy probléma nem oldja meg önmagát, akkor annak – ugyanazon a szinten – nincs megoldása. Másképp kell megközelíteni, illetve, pont ellenkezőleg, el kell távolodnunk tőle. Magasabbról, más szemszögből egészen másképp látjuk, és megváltozik a hozzáállásunk.
Akár megfordíthatjuk gondolataink áradását, s rájövünk, hogy amit olyan fájdalmasnak, kellemetlennek, kilátástalannak ítéltünk, valamiképpen a hasznunkra, a javunkra válik. De hogyan találjuk meg azt az álláspontot, ahonnan máshogyan szemlélhetjük mindazt, ami megcsapolja az energiánkat? Sokat segít, ha van egy barát, társ, egy közösség, aki/akik együttérzésükkel kilendíthetnek a holtpontról, de az erőt csakis önmagunkból meríthetjük.

Csak a szépre emlékezzünk

Olyan eseményt, személyt, érzést idézzünk fel, amikor jól éreztük magunkat, olyanok vettek körül, akik elárasztottak szeretetükkel, sikerre vittük az elképzeléseinket, vagy éppen hogy megmenekültünk egy kellemetlen helyzetből, alkottunk, létrehoztunk valamit, ami nekünk vagy másnak örömöt okozott, egy művészeti alkotás jótékony hatással volt ránk.
Fontos, hogy ne süppedjünk bele a szomorúságba, amiért mindez már a múlté, hanem gondoljunk arra, hogy mi teremtettük meg a korábbi élmény lehetőségét is, és ezt bármikor megismételhetjük, ha hiszünk, bízunk önmagunkban. Lássuk magunk előtt a képet, és érezzük, hogy képesek vagyunk olyan helyzeteket létrehozni, amelyben jól érezzük magunkat. Nyilván nem megy egy csettintésre a dolog, de ha már megfogalmazódik bennünk a vágy, hogy kilépjünk a szürkeségből az örömbe, adtunk magunknak egy impulzust.

A leghosszabb utazás is az első lépéssel kezdődik.

Próbáld ki: keress olyan könyvet, filmet, amelyekben hasonló problémából sikerült kilábalnia a szereplőknek. Hallgass olyan zenéket, amelyek megnyugtatnak, ellazítanak. Legyenek terveid, céljaid, amelyek elég hívó erővel bírnak, hogy lépéseket tegyél feléjük. Találj olyan megerősítő, lelkesítő idézeteket, mantrákat, amelyekben bíztatást találsz. Szánj önmagadra kellő időt, hogy regenerálódj.

Másoknak is csak így lehetsz segítségére.
 

Szerző
Pálfalvi Ilona

Nyugdíjas, korábban tanár, műfordító. Jelenleg saját meséim és regényeim, rajzaim népesítik be az életemet. És persze, a családom. Az élet nagy miértjeire keresem a válaszokat, hogy korábbi hivatásomhoz hűen, megoszthassam másokkal.

Pálfalvi Ilona összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7831
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.