Tarts Velünk Te is!
24227 regisztrált felhasználó

Adni jó!

2016. december 14.

Sokszínű világban élünk, másfajta anyagi körülmények között, eltérő kapcsolati rendszerekben, különböző múltbeli megtapasztalásokkal. Az azonban közös bennünk, hogy biztosan mindenki átélte már élete során az adás örömét.

Van, aki a gyerekének ad azzal, hogy gondoskodik róla, reggelit készít neki, elviszi az iskolába, különórára fuvarozza.

Van, aki pénzt ad kölcsön a barátjának. Van, aki olyan munkát végez el önként, amit csak ő tud: pl. felszereli a szekrényt a szomszédnak, akinek nincsenek ehhez szerszámai. Van, aki a tudása átadásával, tanítással segíti a hozzá fordulókat. Van, aki programok szervezésével tesz jót másoknak.

Tegyél a boldogságodért: tegyél jót!

Tulajdonképpen mindennap adunk valamit a környezetünkben lévőknek, csak lehet, hogy ezt nem tudatosan tesszük. Pedig a pszichológiai kutatásokból bizonyítást nyert, hogy minél több jó cselekedetet teszünk valakiért, beleértve magunkat is, annál jobban érezzük magunkat.
Vagyis egyszerű a képlet: ha szeretnél több boldogságot az életedbe, tégy valami jót másokért!
Ez a jó cselekedet bármi lehet, nem kell rögtön az egész világot megmenteni. Lehet ez egy mosoly a szembejövő embernek; egy köszönöm a postásnak, aki egész nap teker a bicaján, hogy eljuttassa hozzád a levelet; megértő figyelem a párodnak, amikor a napi feszültségét szeretné elmesélni neked; egy kedves szó a szomszéd néninek, aki egyedül él; egy egyedi ajándék a barátodnak, ami róla szól; kicsivel nagyobb türelem a gyerekednek, amikor este a leckét kérdezed ki tőle; több minőségi idő a szüleidnek, amikor a vasárnapi ebéd után még beszélgetni szeretnének veled.

Mások támogatása téged is felemel

Pár évvel ezelőtt adománygyűjtést szerveztem rászorultaknak karácsony előtt. Körbejártam a szociális intézményeket, hogy kinek mire van szüksége, és célirányosan aszerint gyűjtöttem az adományokat. Az egész garázsunk megtelt a sok dobozzal. Az is nagyon jó érzés volt, amikor átvehettem az emberektől a hozott adományokat, de még intenzívebben megéltem a segítés pozitív erejét, amikor elvittük a gyerekotthonoknak, családsegítőnek a sok ajándékot. A jó cselekedeteim közé tartozik például az is, hogy meseolvasást vállaltam a kórházban fekvő beteg gyerekeknek.
A támogató tevékenységeknek számos formája lehetséges. Azért fontos gyakorolnunk a jó cselekedeteket, mert ezek azok a pillanatok, amik helyre tudnak billenteni abban, hogy valójában mi is az igazán fontos érték az életünkben.

A tudomány álláspontja

Kutatások szerint a jó cselekedeteknek számos pozitív hatása van az életünkre:

  • segítőkésznek és empatikusnak érezhetjük magunkat,
  • növekedik a hasznosság érzetünk.
  • előtérbe kerülnek az erősségeink, a pozitív tulajdonságaink, aminek önbizalomnövelő hatása van,
  • célt és értelmet adhatunk a mindennapjainknak,
  • kreatívvá tesz, így akár egy új oldalunkat is felfedezhetjük magunkban,
  • kibővülnek a társas kapcsolataink, és értékes új barátságokkal gazdagodhat az életünk,
  • jótékonysággal csökkenhet a fásultság érzése, a rutinszerűség, hiszen a jó cselekedetek során új impulzusok érnek.

Amikor a nagylelkűség boldogságfokozó erejét szeretnéd megtapasztalni, nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Keresd meg a saját környezetedben azokat a lehetőségeket, ahol gyakorolhatod a jó cselekedeteket és tedd meg szabadon, ami jó érzést okoz neked!
Mert ha te jól vagy, a külvilágod is ennek megfelelően fog változni.
És soha ne felejtsd el: jobb veled a világ!

Szerző
dr. Kovács Fatime

Mentálhigiénés szakemberként és terapeutaként dolgozom hosszú évek óta. A hivatásomnak tekintem, hogy minél több embert segítsek abban, hogy jól érezze magát, és örömben élhessen. A boldogság az életünk alapja, és el is érhető, ha teszünk érte. Írásaimmal is ebben szeretnélek támogatni, hogy minél inspiráltabban tudj cselekedni magadért és másokért.

dr. Kovács Fatime összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7830
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.