Tarts Velünk Te is!
24227 regisztrált felhasználó

Adj egy ölelést

2015. október 14.

Akadnak olyan hétköznapinak tűnő dolgok az életben, melyeknek értelméről, létezéséről nem szoktunk elgondolkodni. Amik csak vannak, léteznek, csináljuk, és kész. Az ölelés is ilyen: megöleljük szüleinket, gyerekeinket, barátainkat, ám nem tulajdonítunk nagy jelentőséget ezeknek. Viszont itt van október tizenötödike: ami nem más, mint az ÖLELÉS VILÁGNAPJA. Már ez rávilágít arra, hogy egy ölelés többet jelent egy puszta szokásnál, gesztusnál. Miért olyan ,,nagy dolog” ez, hogy elneveztek erről egy napot? Mindjárt megnézzük!

A háttérben…

Miért szoktuk megölelni a másikat?

Amikor együtt örülünk, vagy megosztjuk nagy boldogságunkat.

Ölelünk bánatunkban, részvétet fejezünk ki vele, szeretünk, sírunk egymás vállán…

Megannyi emóciót fejezhetünk ki, mondhatjuk elég univerzális gesztus!

Akadnak gyors ölelések, akadnak mélyebbek, áthatóbbak, amikor szinte ,,beszívjuk” az energiát, a jóleső érzést.

A Bécsi Egyetem kutatói végeztek egy mára ,,híressé” vált kutatást: a kiderítendő téma pedig az volt, hogy az ölelés miként hat az emberi szervezetre. Sokszor csak nézünk, mint a moziban, amikor kiderül, hogy milyen kutatásokat végeznek a világon, mikre kíváncsiak a tudósok (gondoljunk csak a brit kutatókra). Viszont olyan felfedezést tettek e témában, ami onnantól kezdve bizonyította, hogy az ölelésről szóló jótékony hatások nem halandzsák. Azt derítették ki, hogy a testünk olyan hormont termel (nevezetesen az oxitocin nevűt), ami csökkenti bennünk a szorongást, a stresszt, és nem utolsó sorban a vérnyomást is! 

Gondoljunk bele, mit érzünk, amikor szorosan, szeretetteljesen megölelünk egy közeli ismerőst, barátot, családtagot! Szinte átjár minket a szeretet, a felszabadító, tiszta szeretet! Ez a bensőséges gesztus egy összekötő, erősítő kapocs. Amikor átölelünk valakit, sokszor lehet érezni azt, hogy olyan, mintha tettünk volna aznap valami jót. Soha nem tudhatjuk, mennyire fontos valakinek, mennyit jelenthet neki az ölelésünk!

Hogyan öleljünk?

Ez a kérdés hangozhat elég furán. Igaz is, mert sokszor érdekes ,,kivesézni” egy olyan momentumot, ami érzelmi jellegű. Persze, előfordul, hogy udvariasságból tesszük, de általában érzelmeket is köthetünk hozzá. Ám vannak itt érdekes dolgok!

Amikor úgy öleljük meg a másikat, hogy gondolatban már a következő percben járunk, éppen tervezzük, hogy majd ezután főzök valamit, el kell menni a gyerekért… Tehát nem éljük bele magunkat az érzésbe, az érintésbe, tényleg érezhetjük azt, hogy miért kell nagy ügyet csinálni az ölelésből. De ekkor az ember nem tapasztalta meg még igazi hatását. Nem azt állítom, hogy így nincs értelme ölelni, de van egy olyan ,,módja”, ami sokkal áthatóbb, érzékibb.

Egy ölelésnek először is oka van. Ahogy már említettem: örülünk a másiknak, a saját jókedvünknek, a találkozás örömének. Hálásak vagyunk, esetleg bánatosak, szeretünk, szerelmesek vagyunk… A ,,csak úgy” ölelések is indokok: csak mert szeretjük, értékeljük ölelésünk ,,személyét”. Gondoljunk ilyenkor az adott emberre, hogy miért vagyunk hálásak neki. Mi mindent kaptunk tőle (nem csak anyagi javakra gondolok), mit értékelünk benne, a kapcsolatunkban. Az is szokott segíteni, hogy egy fényes mezőre gondolunk, ahol együtt sétálunk a napfényben, gondtalanul, vagy repülünk a magasban, könnyen, szeretettel telve. Nem hinném, hogy létezik rossz ölelés, de ha átéljük a pillanatot, megtapasztalhatjuk azt a felszabadító érzületet, mely erőt, pozitív energiát és érzelmi köteléket teremt.

E jeles napon próbáljuk ki ezt a mélyrehatóbb ölelést! Érezzük át! Lepjük meg e kedves gesztussal szeretteinket, és meglátjátok, mennyire meglepődnek, és milyen szép ajándéknak veszik!

Gyakoroljuk minden nap, adjunk ölelést, szeretetet, boldogságot!

Itt találhatjátok a Jobb veled a Világ szervezésében megvalósuló Ölelés-napi eseményeket!

 

Szerző
Jegenyés Dóra

Jegenyés Dóra vagyok, immár 22 éve. Tanulmányaimban érintettem már csecsemő- és gyermeknevelő gondozást és hasonlókat. Jelenleg a munka világában járok: gyűjtök az álmaimra, más tudományokkal, területekkel is szeretnék megismerkedni.

Jegenyés Dóra összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7830
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.