Tarts Velünk Te is!
23842 regisztrált felhasználó

A „lagom” lehet az év nagy boldogságtrendje

2019. február 4.

– egy skandináv szó a boldogabb életért

Jaime L. Kurtz Ph.D. a James Madison Egyetem professzorának írása alapján

Mindannyiunk törekvése, hogy boldogabb és jobb életünk legyen – az amerikaiak ebben a témában legutóbb a skandinávokat tanulmányozták útmutatásért. A hideg éghajlatuk és a magas megélhetési költségeik ellenére a skandináv országok a világ legboldogabbjai közé tartoznak a boldogságkutatások eredményei alapján.

A skandináv trenddel, a „lagom”-mal több helyen is találkozhatunk már: ez a Twitteren egy népszerű hashtag.LAGOM egy brit életmódmagazin címe, de egy bőrápolási termékcsalád neve, sőt, az IKEA is beindította lagomprojektjét! Több dizájncéget is így hívnak, és a Vogue magazin a 2017-es évet nemrég a lagom évének nevezte el.

A mértékletesség szava

Először a dán „hygge” kifejezés vált népszerűvé, amely a kényelmes, kifinomult, stresszmentes életre volt bejáratott fogalom, de most a svéd „lagom” mindent tarol – a jelentése ’mérsékelt’, ’éppen jó’. A mértékletesség és az egyensúly megtalálását sugallja.

A lagom a svédekre nagyon is jellemző fogalom – hit a szerénységben és a mértékletességben, valamint az egyenlőségben. Az ő kulturális normáikban egy piros sportautó nem lagom, úgy ahogy egy földig érő leopárdmintás műszőrme kabát sem.

A természetes boldogság

Értékes útmutatást is adhat arra a lagom, hogyan kell boldogabb életet élni. Kutatók úgy találták, hogy az erőltetett és természetellenes boldogság rendkívül kontraproduktív. Úgy tűnik, a "túl boldog" emberek kevésbé élik át a jót, ami velük történik. Úgy érezhetik, hogy ha nem történik valami jó velük, vagy éppen nem boldogok, akkor baj van, ami gyakran vezethet depresszióhoz. Fontos ezért, hogy megtanuljunk kiegyensúlyozott módon boldognak lenni.

A lagom stílusú boldogság sok szempontból előnyös. Ez egy természetes – tehát nem mesterségesen keltett – érzés, lényege az elégedettség, az egyensúly és a fenntartható pozitivitás.

Ez most lagom?

Egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb életért, amikor egy kapcsolatunkra vagy egy élethelyzetre gondolunk, kezdjük el megkérdezni magunktól: „Ez lagom?” Kérdezzük magunkat az életünkről általában is például így: „Vidám vagyok?”, „Valamit jobban csinálhatnék?”, „Elégedett vagyok?”, „Ez elég jó?”. Kétség kívül elég idegenül hangzik ez, de ha eljátszunk a gondolattal egy kicsit, meg fogunk lepődni azon, hogy ez a gondolkodásmód milyen hosszantartó boldogságot fog megadni nekünk.

Forrás: https://www.psychologytoday.com/blog/happy-trails/201701/new-scandinavian-buzzword-offers-advice-happier-life
Szerző
E. Kovács Margit

Nagy érdeklődéssel olvasom, tanulmányozom a nemzetközi életmódfejlesztő oldalak írásait. Szívesen osztom meg Veletek is a cikkek ötleteit, gondolatait.

E. Kovács Margit összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7818
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.