Tarts Velünk Te is!
23003 regisztrált felhasználó

A jó tettek megosztása boldoggá és egészségesebbé tehet

2015. december 30.

Sok érdekes, állásinterjún elhangzott kérdésről hallottam már életemben. Köztük van egy olyan, amelyhez mindig visszakanyarodok: Mi volt az utolsó jó tett, amit véghezvitt? Szerencsére, amikor az egyik barátomnak tették fel ezt a kérdést, ő épp az interjúra menet fizette be a mögötte lévő autó útdíját. Az interjúztatók le voltak nyűgözve. Azóta gyakran eltűnődöm azon, én mit válaszoltam volna e kérdésre. Te mit mondanál?

Alkalmazott jó cselekedet - egy 8 éves kislány ötlete

A GoodyGood egy új mobil alkalmazás, amely lehetővé teszi a felhasználóinak, hogy megosszák a jó tetteiket annak reményében, hogy ezzel másokat is inspirálnak arra, hogy jót cselekedjenek. Az alkalmazás megálmodója a 8 éves Nyla, akit egy iskolában kapott díj és az az esszé ihletett meg, amit a jó tevés fontosságáról írt. A fiatal és bölcs Nyla hiszi, hogy „egy kis magból nagy fa nő… a kicsi, véletlenszerű jó tettek megváltoztathatják a világot.”

Mivel tudta, hogy az anyukája egy szoftverfejlesztő cégnél dolgozik, Nyla előállt az ötletével, hogy létre kellene hozni egy alkalmazást, amelynek segítségével az emberek rögzíteni tudnák a kisebb jó tetteiket és a kedves szavaikat. Az édesanyja, Karuna Mukherjea az elmúlt 17 évet valóban szoftvertervezéssel és –reklámozással töltötte, a férje pedig marketingstratégiai tanácsadó. A szülők beleszerettek lányuk ötletébe, így született meg a GoodyGood.

Karuna Mukherjea szerint: Az alkalmazás jövőképe, hogy egy közösségi platformot hozzon létre, hogy jót cselekedjünk… Az emberek így fel tudják jegyezni a véletlenszerű jó cselekedeteiket, és meg tudják osztani az integrált közösségi médiacsatornákon, ezáltal jó pontot szerezhetnek maguknak a közösségben. 

Ha egy pillantást vetünk a jó tettekre, vagy ahogy a platform nevezi: a „GG tettekre”, számos különböző szívességet láthatunk. Néhányan olyan egyszerű, idegenek felé tett jó cselekedeteket osztottak meg, mint például hogy kifizették a mögöttük lévő autó útdíját, vagy a zöldségesnél segítettek valakinek bepakolni a szatyrába, vagy átadták valakinek a helyüket a vonaton. Mások olyan jó tetteket osztottak meg, amelyeket a családjukért vagy barátaikért tettek. Például elszállították egy barátjuk szilveszteri bulijára az ételeket, vagy személyes üdvözlőkártyát küldtek minden egyes kollégának, csapattársnak vagy volt főnökeiknek, akik segítettek az elmúlt évi sikereik elérésében. Míg mások azt osztották meg, hogy a tágabb közösségért mit tettek, például ruhákat adományoztak egy jótékonysági szervezetnek vagy részt vettek egy iskolai felolvasóprogramban.

A jó tettek egészségre gyakorolt hatása

Mindig melegséggel tölt el, amikor ezekről a jó tettekről olvasok, és kiderül, hogy a kis szívességek megtétele ténylegesen boldogabbá és egészségesebbé tesz. Dr. David R. Hamilton kutatása megállapította, hogy amikor jót teszünk, akkor a testünk egy oxitocin nevű hormont bocsát ki, amely nitrogén-oxid kibocsátásához vezet, amely kitágítja az ereket. Ez a folyamat csökkenti a vérnyomást és megvédi a szívünket. Az oxitocinról tudjuk, hogy csökkenti a szabadgyökök és a gyulladás mértékét, amely lelassítja az öregedést és csökkenti a szívbetegség kockázatát. Stephen Post kutatása (Case Western Reserve University School of Medicine, Cleveland, Ohio, USA) szintén megállapította, hogy a jó tettek véghezvitele késleltetheti a halandóságot, csökkentheti a depressziót és növelheti az egyén általános jól-létét.

A jó cselekedetek megtétele különösen hasznos lehet a szociálisan szorongó egyének számára. A British Columbia Egyetem egyik tanulmányából kiderült, hogy azoknak a nagyon szorongó embereknek, akik hetente legalább hat alkalommal tettek valami jót másokért, jelentősen pozitívabb lett a hangulatuk. Ezzel együtt magasabb kapcsolati elégedettségről, és a társas elkerülés csökkenéséről is beszámoltak.

A jó tettek boldogságfokozó hatása

Az egészségbeli jótékony hatásokon kívül a kutatás megállapította, hogy az alkalmazás mottója: „jó érzés jót tenni”, tényleg igaz. Sonja Lubomirsky, a California Egyetem professzora, aki már több, mint 20 éve kutatja a boldogságot, megállapította, hogy a jó cselekedetek megtétele a pozitív érzelmek, gondolatok és viselkedések olyan „kirobbanásához” vezet, amely az egyén általános jól-létét fejleszti. Bár az emberek bevonása ezekbe a „boldogságfokozó jó cselekedetekbe”, ahogy Sonja Lubomirsky nevezi őket, számos faktor függvénye, mint például a változatosság, gyakoriság és motiváció. Érdekes módon, a közösségi támogatás érzése, amit másoktól kapunk a tetteinkért, még a közösségi médián keresztül is, nagy hatással van arra, hogy másokat a jó megtételére ösztönözzön. A GoodyGood egy nagyszerű eszköz, amely segít az embereknek felszállni a kedvesség vonatára.

Jó tett helyébe jót várj!

Milyen apró jó tettet osztanál meg szívesen másokkal?
Oszd meg velünk a Közösségi oldalon, légy az Ünnepek Angyala és mi is megajándékozunk téged!

Forrás:http://www.care2.com/causes/sharing-good-deeds-can-make-you-happier-and-healthier.html

 

Szerző
Tissevits Mónika

Elkötelezett környezetvédő és állatbarát vagyok. Szeretem a logikai feladványokat, rejtvényfejtést, olvasást. Hiszem, hogy mindennek oka van és nincsenek véletlenek az életben.

Tissevits Mónika összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7789
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.