Tarts Velünk Te is!
24235 regisztrált felhasználó

A harmonikus párkapcsolat

2016. november 1.

Minden embernek az elsődleges érzelmi szükséglete az, hogy szeressen, és hogy viszontszeressék. Tehát a mindennapi életünk meghatározó elemei a társas kapcsolataink. A kapcsolatoknak boldogságfokozó hatásuk van, a szeretetkapcsolatok jelentik a legnagyobb örömforrást és boldogságot az életben.

De hogyan lehet megtartani a szürke hétköznapok rengetegében párkapcsolatunk harmonikus működését? Mit tehetünk azért, hogy mindkét fél örömét lelje a kapcsolatban? Mitől lesz hosszú, tartós és örömteli egy párkapcsolat? A kezdeti szerelem és a fellángolás az évekkel valamelyest halványulni fog. Viszont korántsem biztos, hogy az elhidegülés lesz a következő lépés, hanem inkább a mély és tartós szeretet, mely mindenek felett áll. Ha mindkét fél törődik a kapcsolattal, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az gyümölcsöző lesz. Én elsősorban az asszertív kommunikáció erejében hiszek.

Az asszertív kommunikáció

Az asszertivitás lényegében olyan viselkedésforma, ahol a saját igényeimet képes vagyok úgy képviselni (én-üzenet), hogy közben mások igényeit is figyelembe veszem (értő figyelem).

„Az asszertivitás (önérvényesítés) egy olyan tudatos viselkedésforma megválasztása, amelyben az ember kialakítja magában azt a tudatos belső erőt, rendet, melynek segítségével az egyenrangúság alapelvét szem előtt tartva képviselni tudja magát a kapcsolataiban, érvényesíteni tudja magát a kommunikációjában.” (Osváth, 2014)

Az asszertív kommunikációnak három fontos lépése van:

  1. a zavaró viselkedés ítélet nélküli leírása (fontos, hogy ne vádaskodjunk, csak mondjuk el, mi az, ami zavar bennünket);
  2. érzelmeink kinyilvánítása (meséljük el, hogyan esik nekünk az adott szituáció);
  3. a hatás tisztázása (a másik viselkedése által az önkifejezőre gyakorolt hatás). (Osváth, 2014)

 
Fontos, hogy semmi esetre se tartsuk magunkba azokat a dolgokat, melyek nyomasztanak minket, azonban igyekezzünk ítéletmentesen, az érzelmeink kinyilvánításával elmondani a partnerünknek, ami bánt minket, és meséljük el neki, hogy az adott szituáció milyen hatással van ránk, valamint a kettőnk kapcsolatára. Továbbá érdemes megismerünk párunk szeretetnyelvét a harmonikusabb párkapcsolatért.

Az öt szeretetnyelv

Gary Chapman az életre szóló szeretet titkait kutatva megismerteti velünk könyvében az emberi kapcsolatokban fellelhető öt szeretetnyelvet. Arra volt kíváncsi, hogyan őrizhető meg a szeretet a párkapcsolatban, amikor a szerelmi lángolás alábbhagy. Véleménye szerint pedig a válasz az öt szeretetnyelv megismerésében rejlik.

1. Elismerő szavak
Ebben az esetben az egyik fél úgy érzi, hogy a párjától érkező dicséretnél nincs fontosabb számára. Ne legyünk restek megdicsérni partnerünket, ha valamit jól csinált, gyakoroljuk az elismerő, bátorító szavak használatát.

2. Minőségi idő
Tanuljunk meg minőségi időt együtt tölteni a párunkkal! Legyenek gyakran olyan pillanatok, mikor aktív, értő és szeretetteljes figyelemmel fordulunk párunk felé! Tanuljuk meg türelemmel végighallgatni partnerünket, majd pedig érzelmekkel reagáljunk mondandójára, ne pedig kioktatással és okoskodással!

3. Ajándékozás
Olykor-olykor lepjük meg párunkat a vágyott ajándékkal, de azt sose feledjük, hogy nem az ára a fontos, hanem a szimbolikus értéke! A meglepetés szerzésének vágya vezéreljen bennünket!

4. Szívességek
Ebben az esetben olyan apró cselekedetek megtételéről van szó, melyekről tudjuk, hogy a partnerünknek örömet okozhatunk vele. A figyelmességen van a hangsúly.

5. Testi érintés
Ha elmegyünk a társunk mellett, nyugodtan simogassuk meg, vagy adjunk neki egy puszit. A testi érintés szeretetnyelve hatással van az érzelmi agyra, így érzelmi reakciót vált ki.

Ezek közül azonban mindannyiunknak van egy elsődleges szeretetnyelve, amely mélyebben hat ránk, és szívesebben alkalmazzuk az összes többinél. Ha azonban nem beszéljük párunk elsődleges szeretetnyelvét, akkor ő valószínűleg nem érez kellő szeretetet még akkor sem, ha a többi nyelvet jól „beszéljük”. Fontos, hogy megismerkedjünk párunk elsődleges szeretetnyelvével, és ha esetleg mi más szeretetnyelvre vágyunk, akkor asszertív kommunikációval közöljük vele!

„Nincsenek eleve boldog vagy eleve boldogtalan párok. Ha megfelelően viselkedünk, egyre boldogabbak leszünk. A boldog pároknál is megvannak a nehézségek, de nem hagyják, hogy ezek kerekedjenek felül.” (Steve Biddulph)


Felhasznált irodalom:
Osváth Andrea (2014): Asszertivitás és kommunikáció. Miskolc.
Gary Chapman (2015): Az 5 szeretetnyelv: Egymásra hangolva – Az életre szóló szeretet titka. Harmat Kiadói Alapítvány.

Szerző
Béndek Andrea

22 éves, andragógus, munkavállalási tanácsadó. Régóta foglalkoztatnak a pozitív pszichológiával kapcsolatos írások. Szeretném én is megosztani eddigi tapasztalataimat. Remélem, szeretettel fogadjátok írásaimat és olykor-olykor erőt tudtok meríteni belőle.

Béndek Andrea összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7831
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.