Tarts Velünk Te is!
24100 regisztrált felhasználó

2. Lecke - A hála működése

Hála a pozitív pszichológia megközelítésében

A hangsúly a hála optimális működésén van, ami a jólléthez és elégedett élethez szükséges. A szakirodalom megállapításai, azt mutatják, hogy a hála mind egyfajta közvetítő, és egyben funkciója is a fentieknek, amelyek különbözőképpen kapcsolódnak egymáshoz. A hálára úgy tekinthetünk, mint a társadalom számára hasznos viselkedés a nyújtott és elfogadott előnyök tekintetében, amely az erkölcsös viselkedésből ered és ösztönzi az erkölcsös viselkedést. Még pontosabban a hála egy "erkölcsi barométerként", ösztönzőként és megerősítőként. Különösen azért, mivel az elfogadó a jótevőre a jóllét képviselőjeként tekint, és motiválttá válik, hogy ő is ugyanúgy cselekedjen. Ezt követően a morális megerősítés és a jövőbeni jótékonyság, a fogadó fél hálájának kifejezéséből ered. Ebből a szemszögből nézve, a hála, olyan, mint egyfajta törvény a társadalmi normákon belül, vagy csak egyszerű önfenntartás, különösen azért, mert a hálátlanságot a világban majdnem mindenhol megvetés övezi, ami elveszi az egyén kedvét, hogy a jövőben ilyen módon viselkedjen. Ezen felül, az is lehetséges, hogy a hála megélése együtt jár azzal a tudattal, hogy tartozunk valamivel, és inkább ez az, ami a hálás viselkedéshez vezet, mint a hála érzése.

Bár a hála és a lekötelezettség hatását nehezen lehet megkülönböztetni, azonban a kutatások már kimutatták, hogy még ha egy bizonyos támogatást a hála forrásaként  hangsúlyozunk is, és megkülönböztetjük a kölcsönösség normájától, a tapasztalat, az hogy egy idegen még inkább kap támogatást, ez pedig megmutatja, hogy az emberek nem az említett normák miatt nyújtanak segítséget. Ennek az alapja az, hogy az eredmények szerint az érzelmek az egyik helyzetből áttevődnek egy másik helyzetbe, és addig befolyásolják a viselkedést és döntéseket, amíg a hála érzete tart. Tehát ebből láthatjuk, hogy a társadalmi normáktól és egy összességében pozitív állapottól eltérő módon, a hála a segítség közvetítőjenként működik. Bár vitatható, de a hála ugyanannyira morális érzelem, mint egyfajta beállítottság, mivel egy társadalmi támogatás hatásának funkcionális elismerésében nyilvánul meg. Pontosan ezt mutatták az egyetemi hallgatókkal végzett kísérletek, melyekben a résztvevőknek értékelniük kellett a közösségi támogatási formákhoz kapcsolódó érzelmeiket, amelynek során meg kellett nevezniük öt kisebb vitát, öt sikert és öt dolgot, amiért hálát éreznek. Az eredmények nagy eltéréseket mutattak, és az a csoport, amelyik a hála forrásait jegyezte fel és jobbra értékelte az életét, nagyfokú optimizmust tanúsított, és kevesebb negatív pszichés tünetet.

A jótevők iránt érzett hála érzete azonban nem mindig állandó. Abban a kapcsolatban, ahol a jótétemény nem elvárt, ott a hála érzete magasabbnak mutatkozik míg, ahol a kapott előnyök egy zártabb és megalapozott kapcsolatból származnak, ott kevesebb hálát eredményez. Ez látszólag azért van, mert az utóbbi esetben az előnyökre kötelezőként és folyamatosként tekintenek. A hála szempontjából mutatkozó előnyök nagyobbnak tűnhetnek, vagy szándékosabbnak attól függően, hogy milyen a társadalmi státuszkülönbség a jótevő és az elfogadó között. Minél egyenlőbb a státuszuk, annál kevesebb a szándékosságot tulajdonítanak a jótéteménynek, ha pedig a jótevő magasabb pozícióban van, akkor a viselkedést szándékosabbnak és rokonszenvesebbnek látják. 

A hála kulcs, a boldogság érzéséhez

Elmondhatjuk, hogy a hálának jelentős értéke van, az emberi működés megismerésében valamint megbízható mutatóként tekinthetünk rá a jóllét és jelenlévő szociális változók szempontjából. A hála forrását nézve, megállapíthatjuk, hogy a hála elősegíti a pozitív attribúciót, ami bizonyítottan véd a stressz és depresszió ellen is. Továbbá, a hála megváltoztathatja egyéb tényezők alakulását, vagy természetét, például az adott személy környezetét, vagy egy lehangoló eseményt, amelyet a hála elviselhetőbbé tesz, vagy a hálának köszönhetően a lehangolt időszak kevesebb ideig tarthat. Alapvetően a hála kulcsfontosságú lehet az egyén által érzékelt társadalmi támogatás szempontjából a tényleges viselkedés és az interakciónak tulajdonított jellemzők alapján, oly módon, hogy amikor a jótevő felé kifejezik a hálát, akkor valószínűbb, hogy a jövőben is fognak támogatást nyújtani. Ezzel együtt megfigyelhetjük a hála, a közösségi segítségnyújtás, a stressz és a depresszió közötti összefüggéseket is. Miszerint néhány embernél az alacsony szintű közösségi támogatás stresszhez és depresszióhoz vezet, másoknál pedig a stressz és a depresszió vezet társadalmi támogatáshoz.

A hálának megcáfolhatatlan fontossága van, a jóllét ás az élettel való megelégedettség megértésében és kifejlődésében, még akkor is, ha a jelenlegi vonatkozó eredmények megalapozottabbak tűnnek, mint a méréshez rendelkezésre álló eszközök.

Emlékezz! Minden egyes pillanatban, amikor magadnak jót teszel, és ebből a jóból más is részesül, hozzájárulsz ahhoz, hogy jobb legyen ez a világ.

A harmadik leckét itt olvashatod >>

Minden napra kiírunk feladatokat, javaslatokat a Boldogságprogram főoldalára, ezért érdemes minden nap feljönnöd és megnézned a kiírásokat.

Ehhez azonban be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, akkor azt itt teheted meg >>

Örömteli tanulást kívánunk Neked!

Fordította:
Győrfi Edina
Jobb veled a Világ Alapítvány önkéntese
Forrás: http://positivepsychology.org.uk/pp-theory/gratitude/108-gratitude.html

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7820
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

A következő Klubtalálkozó időpontja:
május 8., 17:00 óra
Ha szeretnél részt venni, jelentkezz be!
A Boldogságprogram fővédnöke:

Prof. Dr. Bagdy Emőke

Felemelő érzés olyan ügy mellé állni, amellyel szívből egyetértek! 

10 hónapos boldogságprogram témái:

2. hónap: Az optimizmus gyakorlása
3. hónap: Társas kapcsolatok
4. hónap: Boldogító jócselekedetek
5. hónap: Célok kitűzése és elérése
6. hónap: Megküzdési stratégiák
7. hónap: Apró örömök élvezete
8. hónap: Megbocsátás
9. hónap: Egészséges életmód
10. hónap: Fenntartható boldogság