Tarts Velünk Te is!
24425 regisztrált felhasználó

A család ereje

2015. november 20.

Minden ember vágyik a boldogságra, arra, hogy boldog családi élete legyen. Ennek ellenére egyszerűen nem is gondolunk arra, hogy hogyan alakítsuk, formáljuk majd a közös életünket egy boldog családdá. Szerintem kevesen élnek annyira tudatosan, akik már a házasságkötés idején azon morfondíroznak, hogy vajon melyek a boldog családi élet nélkülözhetetlen elemei, mintái. Ugye nem tévedek? Te boldog családban élsz? Szeretsz a családodban élni? Ad valódi örömöt az, hogy a családod tagja vagy? A családod tagjai szeretik egymást, bíznak egymásban és ezt ki is mutatják? Nem könnyű ezeket a kérdéseket feltenni magunknak és talán még nehezebb megválaszolni őket őszintén. Nem igazán szeretünk szembenézni ilyesfajta kérdésekkel, mert nem tudjuk, hogyan tudunk változtatni azon, ha véletlenül arra lyukadnánk ki, hogy nincs is boldog családi életünk. Valóban úgy érzed, hogy az otthonotok az egyik legörömtelibb és legizgalmasabb hely? Ha igen, akkor nagyszerű érzés lehet számodra minden otthon töltött perc és biztosan egy élettel teli, tápláló, energikus családban élsz. Ha ez nem így van, akkor valószínűleg kevésbé vagytok boldogok és nem tanultátok meg, hogyan lehet egymást nyíltan szeretni, tisztelni és becsülni. Nincs ok az elkeseredésre, hiszen ez az, amin lehet változtatni! Tehetsz érte és hidd el, neked is lehet boldog családod! Országos Boldogságprogramunkban ebben a hónapban nagyon sokat tehettél azért, hogy boldogabb emberi kapcsolataid, rokoni kötelékeid, és baráti társaságod legyen, hiszen a társas kapcsolatok ápolásának témakörét dolgoztuk fel.

Hogyan működik egy boldog család?

Az életvidám, boldog családokra az alábbiak jellemzőek: a családtagok önértékelése magas, a családi kommunikáció őszinte, nyílt, tiszta és specifikus, a szabályok rugalmasak, a helyzethez és életkorokhoz igazodnak és változtathatóak. Ugyanakkor a család társadalommal való kapcsolata nyitott és bizalommal teli. Ha belépünk egy boldog család otthonába azt vesszük észre, hogy jól érezzük magunkat. Azonnal beleszippantunk a természetességgel, életvidámsággal és szeretettel teli levegőbe. Egy ilyen családban az emberek nyíltan kifejezhetik az érzéseiket, legyen az öröm, bánat, vagy harag. Mindenről lehet beszélni, nincsenek tabuk. Egy boldog családban nevelkedő gyerek nyugodtan mondhatja este az apukájának, hogy ’Apa, most olyan mérges vagy.’ Erre az apa nem azt reagálja, hogy ’Hogy merészelsz apádnak ilyet mondani!’, hanem őszintén beszél az érzéseiről: ’Igen, pillanatnyilag nagyon mérges vagyok. Pocsék napom volt és a bank is pont bezárt mikor odaértem.’ A családtagok odafigyelnek és tekintettel vannak egymásra és őszinte érdeklődéssel hallgatják meg egymást. Ennek látható jeleként megfigyelhető, hogy hosszan és sokszor egymás szemébe néznek, gyakran és örömmel érintik meg egymást. A boldog családokban érthetően, tisztán és erőteljes hangon beszélnek. Testtartásukból határozottság, magabiztosság sugárzik. A felnőttek és gyerekek egyaránt barátságosak és nyitottak. A boldog családok könnyen alkalmazkodnak, ha valamilyen akadállyal találkoznak. A problémamegoldásban sokat segít nekik, hogy kétségbeesés helyett humorral és lazán kezelik a nehéz helyzeteket. Nem esnek pánikba attól, ha a gyerek delfint játszott fürdés közben és ennek következtében medencévé változtatta a fürdőszobát.

Én és a családom

Az elmúlt napokat két kisebbik unokámmal töltöttem hármasban. Gyönyörű két gyermek és ezt nem csak a nagyszülői büszkeség mondatja velem. Az együtt átélt boldog pillanatok felidézték bennem az én gyermekkoromat is, a családi hátteremet, a párválasztást, később az anyaság örömét, ahogy gyermekeim, a pici apróságok a szemem láttára cseperedtek, nyíltak ki a világra, értek öntudatos, büszke nővé. Csak úgy tódult a sok emlék, a sok-sok boldog és felejthetetlen pillanat, amit együtt éltünk át a családdal, az én családommal. Az emlékek felidézése - amiket ez az örömteli együttlét indukált bennem -, arra késztetett, hogy mélyen elgondolkodjam fél évszázadnyi életemen. Semmit nem bánok, ami eddig megtörtént velem, de amire a legbüszkébb vagyok, életem legnagyobb csodája akkor is a családom. Szerető, támogató, ölelő, bátorító, lelkesítő, csodás család. Őszintén remélem, neked is ilyen családod van!

Tarts velem holnap is ebben a témakörben, mert kibontjuk milyen a boldog család felé vezető út!

 

Szerző
Fodor Katalin

Az életem ajándék. A családom, a barátaim, a társaim mind segítenek abban, hogy önmagam jobban megismerjem. Szeretném jobbá tenni a saját és mások életét is azzal, hogy szeretem és elfogadom magam, fejlődök, ami által egyre boldogabbá válok.

Fodor Katalin összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7861
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.