Tarts Velünk Te is!
23842 regisztrált felhasználó

A boldogságfokozó motiváció és a célok

2019. január 20.

A boldogságfokozó motiváció, avagy – ahogy már korábban is hívtam – a BOFOMO mindenkiben megbújik, mint ahogy a céljaid is ott vannak valahol. A célok megfogalmazása nem egyszerű feladat, jó mélyre kell „leásni” hozzá, és ez csak a fele a folyamatnak, hiszen a célok megvalósítása legalább akkora falat, mint maga a cél definiálása. Jelen cikkemben a BOFOMO, a cél és a megvalósítás szerves egységét boncolgatom, melyek nélkül üres lenne az élet.

A BOFOMO, a boldogságfokozó motiváció egyedi, mindenkinek saját színezettel, képekkel van felruházva. Egyesek pörgő életre vágynak család nélkül, míg mások nyugodt életre családdal (sarkítottam, de csak egy kicsit). Egy a közös pont, vagyis kettő: boldogság és motiváció, nincs alárendelve egyik a másiknak, egymást erősítik, mint a nő és a férfi a párkapcsolatukban. A BOFOMO és a cél szeretik egymást. Miért? Mert a cél motivál, a motiváció pedig boldoggá tesz. Ennyire egyszerű.

Feladat: Vizsgáld meg jelen helyzeted, és fogalmazz meg (jelenleg) egy rövid távú célt. Írd le, hogy a célodat mi vagy ki motiválja! (Egyelőre, ennyi, a feladat folytatása a további részekben lesz olvasható.)

HoMiMi – Hogyan? Mikor? Mit?

Lényeges lépés a cél pontos definiálása előtt, a Hogyan? Mikor? Mit? kérdések megválaszolása.

A „Hogyan?” kérdés módszertant kíván, vagyis arra irányul, hogy hogyan akarsz tenni magadért, célodért, elveidért.

A konkretizálás megadja a megoldás kulcsát. Sokan itt buknak el, mert a „Hogyan legyek sikeres?” „Hogyan legyek egészséges?” „Hogyan legyek szerelmes?” megválaszolása nem egyszerű, de nem lehetetlen feladat. Konkretizálj, és írd le!

Feladat: A célod konkretizálása előtt gondolkozz el például ilyen kérdéseken: Hogyan fogsz a jövőben „működni”? Hogyan osztod be az időd? Hogyan kommunikálsz meglévő és jövőbéli üzletfeleiddel? Hogyan reagálsz a kudarcokra? Hogyan töltődsz fel új energiával? …etc.

A következő kérdés: Mikor? Vagyis a pontos időzítés, mert ez sikert és kudarcot is determinál. Hallottátok már a mondást: „jó helyen, jó időben”, igaz?

A legjobb az, amikor figyelsz a környezetedre és igényeire. A szokások rabjai vagyunk mi, emberek, komolyan befolyásolják életünket, ezért érdemes erre nagy hangsúlyt helyezni, és ezekhez „belőni” a mikort, vagyis az időpontokat, időintervallumokat. Végül jön a Mit? kérdés, ez kapcsolódik a célhoz, avagy a „Mit akarok csinálni?” kérdésünkre a célok konkretizálása adja meg a választ.

Feladat: A célok konkretizálásán már túl vagyunk (első feladat), további lépés az időpontok megjelölése, melyek egyben határidők. Érdemes mélyen elgondolkozni a célok realitásán, és a megvalósításukhoz szükséges időn is. Fontos, hogy minden egyes lépésed írd le, és kövesd nyomon.

Megvalósítás, avagy úton a boldogság felé

A megvalósítás legalább akkorra energiát igényel, mint a célok kijelölése, és a kérdések (Hogyan? Mikor? Mit?) megválaszolása.

Célszerű már a cél megvalósulásához vezető utat örömtelivé tenni, jutalmazzuk meg magunkat, ne ostorozzuk hátunk, ha a határidőn túl teljesítünk egy héttel, mutassuk meg eredményeinket a barátainknak, ismerőseinknek, legyünk kitartóak és rugalmasak, végül is nem robotok vagyunk, hanem emberek.

Konklúzió

Ne feledd, a cél van temiattad, és nem fordítva. Persze, ha akarod, a célod meghatározhat téged, de jól vésd az eszedbe: a célodat te fogalmaztad meg, és bármikor módosíthatod, nincs kőbe vésve – maximum a naplódba. Azt javaslom, légy rugalmas és főként boldog minden egyes percben, mikor a célod megvalósításán dolgozol.

Szerző
Hegedűs-Gál Csilla

Munkamotivációs szakértőként elsődleges célom az egyéni motivációban rejlő boldogságcsírák felismertetése, és tudatosítása az egyénekben. Számomra a siker a motivációs szinttel mérhető, mely a boldogság fokmérője. HŰ de forró, az JÓ.

Hegedűs-Gál Csilla összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7818
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.