Tarts Velünk Te is!
24235 regisztrált felhasználó

A boldogság titka: a segítségnyújtás

2016. december 13.

A legnagyobb gondolkodók évszázadok óta ugyanazt állítják: a boldogság abban rejlik, ha segítesz másokon. Ugyanezt hallhatjuk már életünk nagyon korai szakaszában: Jobb adni, mint kapni. Ezt a tiszteletreméltó közmondást szinte az anyatejjel szívtuk magunkba. Vajon van-e mélyebb igazságtartalma is eme közhelynek?

Az egybehangzó válasz az igen. A tudományos kutatás meggyőző adatokkal támasztja alá az anekdotikus bizonyítékot arra, hogy az adás a személyes növekedés és tartós boldogság felé vezető kiváló út. Az MRI-technológia segítségével tudjuk, hogy az adás az agynak ugyanazokat a részeit aktiválja, mint amelyeket az ennivaló és a szex stimulál. A kísérletek során bizonyítékokat tártak fel arra, hogy az önzetlenség be van huzalozva az agyban — ami kellemes. A másokon való segítés lehet, hogy nem csak a boldogabb, hanem az egészségesebb, gazdagabb, termelékenyebb és értelmesebb élet titka is.

Ám fontos megjegyezni, hogy adni és csak adni nem mindig olyan nagyszerű érzés. Az ellenkezője éppolyan igaz lehet: közben olykor kimerültnek és kihasználtnak érezheted magad. Az alábbi néhány tipp abban segít, hogy a jó cselekedetbe semmi fájó ne vegyüljön, hanem valóban nagyszerű érzés legyen.

1. Találd meg a szenvedélyed!

A szenvedélyünk legyen az adakozásunk alapja. Nem az a lényeg, hogy mennyit adunk, hanem az, hogy mennyi szeretettel tesszük ezt. Az természetes, hogy egyik dolog érdekel minket, a másik nem, ez rendben is van. Ennek nemcsak arról kell szólnia, hogy a megfelelő dolgot válasszuk, hanem arról is, hogy azt válasszuk, ami nekünk megfelelő.

2. Ajándékozz az idődből!

Ha időt ajándékozol, az gyakran értékesebb annak, aki kapja, és nagyobb megelégedéssel tölti el azt, aki adja annál, mintha pénzt ajándékozott volna. Nincs mindannyiunknak ugyanannyi pénze, de mindannyian szabadon rendelkezünk az időnkkel, és ebből valamennyit a mások megsegítésére tudunk szánni — akár egész életünket is egy szolgálatnak szentelhetjük, de lehet ez akár napi pár óra vagy évente pár hét is.

3. Olyan szervezeteknek adakozz, amelyeknek átlátható céljaik és eredményeik vannak!

Michael Norton harvardi tudós szerint „Ha egy olyan konkrét ügyre adakozol, ahol konkrétan meghatározzák, hogy mire fogják a pénzedet költeni, nagyobb boldogsággal fog eltölteni, mintha egy olyan általános dologról van szó, ahol nem vagy benne biztos, hogy hová kerül majd a pénzed.”

4. Találd meg a módját annak, hogy érdeklődési körödet és képességeidet harmonizáld mások szükségleteivel!

„Az önzetlen adás, az önfenntartás ösztöneinek hiányában könnyen nyomasztóvá válhat” – mondja Adam Grant, az Adni és kapni szerzője. Fontos, hogy olyan legyél, aki hajlandó többet adni, mint amennyit kap, de mégis szemmel tartod a saját érdekeidet is.

5. Legyél proaktív, ne reaktív!

Mindannyian átéltük már azt a kínos helyzetet, amikor mások rávettek minket az adakozásra, mint például, amikor a barátaink megkérnek, hogy támogassuk pénzzel az alapítványukat. Ilyenkor valószínűbb, hogy kényszerből fogunk adakozni, nem pedig azért, mert olyan nagylelkűek vagyunk. Ez a fajta adakozás nem tölti meg a lelkünket meleg ragyogó fénnyel; valószínűbb, hogy harag lesz a vége. Ehelyett időt kell szánnunk rá, hogy átgondoljuk a lehetőségeinket, és megtaláljuk az értékrendünkhöz legjobban passzoló adakozási módot.

6. Ne a bűntudat miatt ugorj fejest az adakozásba!

Nem akarom eltántorítani az embereket a jó ügyre való adakozástól csak azért, mert az nem mindig vidít fel minket. Ha valamit csak azért adnánk oda, hogy minden alkalommal azonnal visszakapjunk valamit, mikor adunk, az egy szörnyű, számító világ lenne! Mégis, ha a bűntudat sodor minket az adakozásba, idővel valószínűleg már nem leszünk elkötelezettek az ügy érdekében.

A legfontosabb, hogy megtaláljuk a hozzánk illő megközelítést. Ha így teszünk, akkor minél többet adunk, annál többet nyerhetünk: célt, értelmet és boldogságot — olyan dolgokat, amiket keresünk az életben, de amelyeket olyan nehéz megtalálni.

A fordítás Jenny Santi The Secret to Happiness Is Helping Others című írása alapján készült http://time.com/4070299/secret-to-happiness

Az eredeti cikk szerzője Jenny Santi jótékonysági tanácsadó (The Giving Way to Happiness: Stories & Science Behind the Life-Changing Power of Giving, Az adakozás útja a boldogsághoz: történetek és tudomány az adakozás sorsfordító ereje mögött)  
Szerző
Tissevits Mónika

Elkötelezett környezetvédő és állatbarát vagyok. Szeretem a logikai feladványokat, rejtvényfejtést, olvasást. Hiszem, hogy mindennek oka van és nincsenek véletlenek az életben.

Tissevits Mónika összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7831
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.