Tarts Velünk Te is!
24227 regisztrált felhasználó

A boldogság, mint cél...?

2015. október 26.

Manapság rengeteg formában csaknem közhelyként találkozunk a boldogan élni, boldognak lenni, hogyan legyek boldog kérdéskörrel. Vajon miért foglalkozunk ezzel, miért teszi ki a mindennapjainkat a boldogság kutatása, keresése?  Miért vált céllá?

A kérdésben ott a válasz: mert nem vagyunk boldogok. De mielőtt elkezdenénk, a boldogság megtalálása felé vezető utunkat, tisztázni szükséges pár gondolatot és definíciót. Ugyanis nem jelenthetjük ki határozottan, hogy maga az érzés vagy állapot, mindenkinek ugyanazt jelenti, és hogy mindenki számára ugyanazon módon érhető el. Nem fejezhetjük és írhatjuk le egyértelműen, nem definiálhatjuk, mint Pitagorász tételét. Egyazon módon megfoghatatlan, hiszen ahány ember, annyiféleképpen gondol, érez. A boldogság keresése, elérése mindenki számára más célhoz köthető és más úton, módon is érhető el. 

A boldogság forrása

„Sokszor kérdezik tőlem: - Nick, boldog lennél, ha lennének kezeid és lábaid? 

Én azt felelem nekik: - Nem hiszem, hogy a boldogság a végtagokban lenne. Ha így lenne mindenki, akinek vannak kezei és lábai, boldog lenne… A boldogság forrása benned van… Abban, hogy ki vagy… És nem abban, mit tudsz megtenni és mit nem…”

(Nick Vujicic)

 

Úgy „gondoljuk” és „tudjuk”, hogy boldogok akkor lehetünk, ha lesz párkapcsolatunk, sok pénzünk, ha sikeresek vagyunk abban, amit csinálunk, sok barátunk van, sokat utazunk, és még számtalan sok mindent sorolhatnék fel, amitől függővé tesszük önmagunk örömteli életét. Az eszközökről már nem is beszélve. Minél több mindenhez társítjuk a boldogság forrását, annál inkább eltávolodunk tőle. Bár a felsoroltak mind szép és értékes életet tudnak biztosítani számunkra, mégis azt kell mondanom, az érzés állapotához szükséges lehet, de nem lényeges.

Egy amerikai kutatás eredménye bizonyította, hogy a gazdagok és az átlagfizetésből élő emberek boldogságérzete között nincs különbség. Egy átlagos fizetéssel elérhető, az az örömteli élet, amit egy milliomos él. Ami annyit jelent, hogy az a közhely, hogy a „pénz nem boldogít, de jó, ha van”… állítás igaz, bár nem kimondottan forrása a boldogságnak. Mindenki élt már át boldog időszakot, pillanatot az életében. Hogy számodra mit jelent, hogy neked mi a leginkább oda vezető út, az abban is rejlik, hogy benned mi szítja lángra az örömödet.

Kulcs a boldogsághoz

Edward Diener, Dr Happiness néven elhíresült amerikai pszichológus azt vizsgálta, hogy milyen eszközöket vethetünk be boldogságérzetünk növeléséhez. A 25 éves kutatási eredmények azt mutatták meg, hogy az öröm leginkább szociális és társadalmi életminőségtől függ. Azokat, akiket baráti társaság, jó családi kapcsolat vesz körbe, illetve házasságban élnek, boldogabbak, mint azok, akik egyedül élik életüket és nincs megfelelő szociális minőség az életükben.

Örömforrásnak bizonyult még az önmegvalósítás területein elért sikerélmény is. Ha azzal foglalkozol nap mint nap, amit szívesen teszel, minden bizonnyal elégedettebb életet tudsz teremteni magadnak, mint ellenkező esetben. Tehát a boldogsághoz vezető út egyik kulcsa a szociális és érzelmi intelligencia fejlesztésében rejlik. Fontos tehát a bensőséges, szeretetteljes élet kiépítése önmagunkban és környezetünkben. Mindennek eléréséhez, számtalan út vezet. 

Tudd! Minden kezdet nehéz, de ha a boldogságra állítod a fókuszod, és minden nap teszel valamit azért, hogy átélj boldog pillanatokat, napról napra, egyre könnyedebben leszel képes befogadni az életedbe a változással járó lépéseket.

A boldogság tanulható, fejleszthető, elérhető mindazok számára, akik úgy döntenek, hogy AKARJÁK az oda vezető utat.

 

Szerző
Kása Renáta

Thetahealing konzulensként, jobb agyféltekés rajzoktatóként célom, hogy az embereket közelebb vigyem önmagukhoz és céljaikhoz. Hiszem és tudom, hogy a folyamatos tanulás és fejlődés által Veled is jobb lehet a Világ.

Kása Renáta összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7830
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.