Tarts Velünk Te is!
24425 regisztrált felhasználó

A boldogság elérése munka, feladat, és szokás

2015. november 6.

Az életben minden fontos dolgot - egy szakma kitanulását, egy sportág tökéletes elsajátítását, egy gyermek felnevelését, nyelvek tanulását - csak nagy-nagy erőfeszítések árán érhetünk el. Ám sokan úgy vagyunk vele, hogy nehezen alkalmazzuk az erőfeszítés fogalmát az érzelmi és a mentális életünkre. Erőfeszítések nélkül is lehetünk úgymond szerencsések, de a siker kérészéletű lesz, mint a régen elfeledett újévi fogadkozások. A bölcsek úgy mondják, hogy csak az lehet igazán a tiéd, amiért megdolgozol. Gondoljunk csak arra, mennyi idő-ráfordítással és milyen kitartással végeznek az emberek egy-egy testgyakorlatot, legyen szó akár testépítésről, társastáncról, kick-boxról vagy jógáról! Sonja Lyubomirsky boldogságkutató tanácsa szerint, ha boldogabbak szeretnénk lenni, akkor hasonlóképpen kell eljárnunk. Más szóval: ha tartósan boldogabbak akarunk lenni, akkor néhány tartós változtatást kell életbe léptetnünk, ami nap, mint nap erőfeszítést és elkötelezettséget kíván tőlünk. A boldogság keresése munkával jár, de gondoljunk csak bele, hogy ez a ’boldogságmunka’ könnyen életünk legkifizetődőbb munkája lehet!

A boldogság vonzóvá tesz, mint a mágnes

Vajon miért fordítanánk ennyi energiát arra, hogy boldogabbá váljunk? Tudományos bizonyítékok sok olyan kétségbevonhatatlan érvvel szolgálnak, amelyek szerint érdemes nagyobb boldogságra és kiteljesedésre törekednünk, hiszen a boldogabbá válás nem pusztán annyit tesz, hogy jobban érezzük magunkat.  A boldogság rengeteg járulékos haszonnal jár. Kevésbé boldog társaikkal összehasonlítva a boldog emberek társaságkedvelőbbek, energikusabbak, többet jótékonykodnak, és könnyebben együttműködnek másokkal, ezek a kapcsolatok harmonikusabbak, ráadásul szűkebb és tágabb környezetükben is jobban szeretik őket. Nem meglepő tehát, hogy a boldogabb emberek nagyobb valószínűséggel élnek szerelmükkel együtt tartósan, baráti kapcsolatrendszerük is gazdagabb, valamint nagyobb a társas támogatottságuk. A boldog emberek rugalmasabbak és eredetibb a gondolkodásuk, jobb vezetők, hatékonyabbak a munkavégzésben, és mindezek hatására több pénzt is keresnek. Erősebb az immunrendszerük, testileg is egészségesebbek, ráadásul még tovább is élnek kevésbé boldog társaiknál.

A boldogság pozitív hozadéka

Egy vizsgálat kimutatta, hogy akik elsőéves egyetemi hallgató korukban boldogok voltak, azoknak tizenhat évvel később - a harmincas éveik közepén - magasabb volt a fizetésük, pedig nem származtak gazdagabb családokból, mint a többiek. Egy másik vizsgálatból - amely szintén egyetemistákat követett hosszú éveken át -, az derül ki, hogy az egyetemi évkönyvek fotóin, az őszintén boldognak tűnő lányok nagyobb valószínűséggel voltak férjnél huszonhét éves korukban, és nagyobb valószínűséggel volt kielégítő a házaséletük még ötvenkét éves korukban is. Sőt, a boldogság olyan fontos, hogy egy egész ország - igaz, nagyon pici, körülbelül Svájc méretű ország - azt tűzte ki célul maga elé, hogy segít állampolgárainak lelkileg jobban élni. A Himalája utolsó buddhista királysága, az India és Kína közötti hegyláncok övezte Bhután királya arra a döntésre jutott, hogy úgy tudja legjobban előmozdítani országa gazdasági fejlődését, ha országában a GDP helyett az össznemzeti boldogság fokozására fektet nagyobb hangsúlyt. Úgy tűnik, az egész társadalomra nézve haszonnal jár, hogy az ország vezetői a boldogság mellett tették le a voksukat. Bár ebben a parányi országban a legtöbb ember éppen csak megél a mezőgazdaságból, mindenük megvan, ami szükséges számukra - étel az asztalukon és mindenkire kiterjedő egészségbiztosítás -, s nem hajlandóak olyan kereskedelmi vállalkozásokkal pénzt keresni, amelyek egészségük, gyönyörű természeti környezetük vagy az egyenlő létfeltételeik rovására mehetnének. Azt hiszem, van még mit tanulnunk tőlük!

Mi ebből a vidám tanulság?

Mindent összevetve úgy tűnik, a boldogságnak az élet minden területén van pozitív hozadéka, de ritkán vesszük a fáradságot, hogy ezt igazán átgondoljuk. Amikor boldogabbá válunk, nemcsak az öröm, a megelégedettség, a szeretet, a büszkeség és az áhítat érzései fokozódnak, hanem életünk egyéb területein is javulás lesz megfigyelhető: emelkedik az energiaszintünk, erősödik az immunrendszerünk, a munka és a többi ember iránti elkötelezettségünk, valamint a testi és lelki jóllétünk. Amikor boldogabbá válunk, akkor az önbizalmunk és az önbecsülésünk is megerősödik: végre el tudjuk hinni magunkról, hogy értékes, szeretetre és tiszteletre méltó emberek vagyunk. Végül - s talán ez a legkevésbé értékelt jótétemény - nemcsak mi magunk, hanem szűkebb és tágabb környezetünk egyaránt, a társaink, a családunk, a közösségünk, sőt az egész társadalom jól jár azzal, ha mi boldogabbak vagyunk.

 

Ha te is szeretnél boldogabbá válni, gyakorold a boldogságot nap mint nap boldogságfokozó technikák által! A napi feladatokat itt találod!

Ha pedig szívesen tartoznál egy közösséghez, akikkel könnyebb a gyakorlás, válassz egy Boldogságklubot, és csatlakozz!

 

 

Szerző
Fodor Katalin

Az életem ajándék. A családom, a barátaim, a társaim mind segítenek abban, hogy önmagam jobban megismerjem. Szeretném jobbá tenni a saját és mások életét is azzal, hogy szeretem és elfogadom magam, fejlődök, ami által egyre boldogabbá válok.

Fodor Katalin összes írása »

TETSZIK A CIKK? KÜLDD TOVÁBB ISMERŐSÖDNEK!
4890 84 7861
oktatási intézmény klub itthon és külföldön bejegyzés a témákhoz

 

Szeretettel köszöntünk a Boldogságprogram blog oldalán.
Ezen az oldalon folyamatosan megosztjuk veled a legújabb boldogságtanulmányokat, továbbá hétről hétre életminőség jobbító, egészségmegőrző cikkeket olvashatsz.